Erzincan İdare Mahkemesi av ihalesini iptal etti

Erzincan İdare Mahkemesi, Tarım ve Orman Bakanlığı 13. Bölge Müdürlüğü’nce 15 Eylül 2022’de gerçekleştirilen av ihalelerini ‘kamu yararına uygun olmadığı’ gerekçesiyle iptal etti.

Abone ol

Fırat Bulut

DUVAR - Erzincan’daki devlet avlaklarında beş yaban keçisi ve bir adet çengel boynuzlu dağ keçisinin avlanmasına izin veren av ihalesi hayvanseverlerin açtığı dava sonucu iptal edildi.

Veteriner hekim Askar Altınöz ve Erzincan Doğa ve Sokak Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Güler Öztürk, av ihalelerinin iptali istemiyle mahkeme başvurmuştu. Avukat Özlem Kaya’nın gönüllü vekilliğini üstlendiği davada mahkeme, av sezonunun bitmesine bir hafta kala kararını verdi.

Erzincan İdare Mahkemesi, av ihalelerini, ‘kamu yararına ve hizmet gereklerine uygun olmadığı’ gerekçesiyle iptal etti.

‘ERZİNCAN’DAKİ AV İHALELERİ İÇİN GEÇ KALINMADI’

Mahkeme 24 Mart tarihli kararında, idarenin envanter raporlarında, toplam popülasyon sayısına nasıl ulaşıldığına, birey sayılarının ne şekilde tespit edildiğine yönelik herhangi bir açıklamaya yer vermediğine değindi. Mahkeme, ayrıca bakanlığın ‘yaşlı çiftlerin avlanmasının popülasyonu artıracağı’ yönündeki savunmalarının da bilimsel bir tespite dayanmadığına dikkat çekti.

Davaya ilişkin bilgi veren avukat Özlem Kaya, mahkemenin daha önce ‘yürütmeyi durdurma’ kararı verdiğini bu nedenle Erzincan’daki av ihaleleri için geç kalınmadığını söyledi. Her yıl av ihaleleri yapıldığını ve her yıl hayvanseverlerin özveri ile dava açtığını belirten Kaya, her idari işlemin ayrı bir dava konusu olduğunu ve iptal davası açtıklarını ifade etti.

‘YAŞLI HAYVANLARIN ÇİFTLEŞMESİNE BİLE MÜDAHALE EDİYORUZ’

Duruşmaya sundukları savunmayı tekrarlayan Kaya, doğanın kendi içerisinde bir dengesi olduğunu, yırtıcı hayvanların yaşlı yaban keçilerini avladığını, insanların bir denge kuramayacağını söyledi. Kaya, avcılığın turizm olmadığını belirterek şunları ifade etti: “Bakanlık mahkemeye sunduğu savunmada, yaşlı çiftleri avlayarak popülasyonun artmasını sağladığını ileri sürüyor. Yaşlı hayvanların çiftleşmesine bile müdahale ediyoruz. Biz insanların yaşlılarına çiftleşemezsiniz diyebiliyor muyuz? “

Kanunda bir düzenleme yapılmadığı sürece avlanmanın önünün hep açık olacağına belirten Kaya, “Devlet avlanma ile ilgili bir karar almadığı sürece av talimatnamesine istinaden her yıl çok sayıda yaban hayvanı avlanacak. Kanunlarda bir düzenleme yapılması gerekir" dedi.