Erzincan’da evleri yıkan HES borusu patlaması: 7 aydır tek çivi bile çakılmadı

Erzincan’da 9 haneli Murat mezrasında nisan ayında HES borusu patladı. Patlama sonrası köylülerin mezrası ve evleri hasar görürken aradan geçen 7 aya rağmen köylülerin zararı giderilmedi.

Abone ol

Duygu Kıt

DUVAR - Erzincan’ın Üzümlü ilçesine bağlı Çardaklı köyünün Murat mezrasında yer altından geçen Sölperen HES’inin borusu, 15 Nisan’da patladı. Köylüler, yaşanan su taşkının HES borularının bakımının yapılmamasından kaynaklı olduğunu söylerken şirket yetkilileri valiliğe verdiği bilgide borunun heyelan nedeniyle patladığını öne sürdü. Yetkililerin ve AFAD yetkililerin hasar tespiti için geldiği köyde, 7 aydır hiçbir gelişme yok.

Köylüler, iki hafta önce HES borusunun yeniden patladığını söyledi. 

'MEZRAMIZ ALDIĞI HASARLA KADERİNE TERK EDİLDİ'

Çardaklı köyü Orum mezrasında ikamet eden Nurali Hayrani, patlayan HES borusunun tamir edilmemesinden dolayı köylünün hayvanlarını mezraya götüremediklerini belirterek şunları söyledi: “HES'ten dolayı mustaribiz. Doğamız talan ediliyor. Hiç kimse müdahale etmiyor. 6-7 ay geçti mezramız aldığı hasarla duruyor. Hiçbir çalışma yok. AFAD yetkilileri ve kaymakam geldi ama sorumluluklarını yerine getirmediler, sadece borunun üstünü örttüler. En son 2 hafta önce HES borusu evimin üstündeki iki eve doğru patladı. Fark etmesem benim evim de gidecekti. Bir günde iki sefer boru patladı. Geldiler, üstüne kapatıp gittiler. Nisandaki ilk patlamadan sonra hasar tespiti için geldiler ama 7 aydır tek çivi çakılmadı. Böyle olunca da kimse oraya hayvanlarını götüremedi.”

'KÖYÜMÜZDE HES İSTEMİYORUZ'

Çardaklı köyü muhtarı Aydın Keskin dava sürecini beklediklerini söyleyerek şunları paylaştı: "2 hafta önce HES'in tahliye borusu patladı. Nisandaki patlama içme suyunu, ulaşım yolunu, evleri ve ahırları tahrip etmişti. Sadece şu şebekesini yenilediler. Yıkılan evler için henüz herhangi bir şey yapılmadı. Dava açtık, süreci bekliyoruz. Bütün raporlar da tutuldu. HES ile ilgili ayrı bir dava süreci devam ediyor, evlerin yıkılması ile ilgili olarak da vatandaşlar bireysel olarak dava açtı. Şirket sahibi ile de evlerin zararı ile ilgili görüştüm, 'Ben şimdi yapamam, delil karartmış olurum. Mahkeme ne karar verirse o zaman yaparım' dedi. Karşı taraf da olayın doğal afet olması için uğraşıyor. Ama bu, doğal afet değil."

Köylülerin vekili avukat Barış Yıldırım dava sürecine ilişkin şu bilgileri verdi: "Evler için tazminat davası açıldı, süreç devam ediyor. Biz ise HES projesinin iptal edilmesi ve faaliyetlerinin komple durdurulması için dava açtık, mücadelemize devam ediyoruz” dedi.