Erzurum'a altın madeni kuruluyor: 'ÇED gerekli değildir' kararı verildi
İliç'teki maden faciasında 9 işçiden haber alınamazken, bir maden de Erzurum’a kuruluyor. Madeni kayyum yönetimindeki Koza Altın çalıştıracak.
DUVAR - Erzincan İliç’te yaşanan facianın ardından altın madenleri için verilen çevresel etki değerlendirme (ÇED) kararları tartışma konusu. Bunun son örneği Erzurum’un Karayazı ilçesi için verilen bir kararla gerçekleşti. FETÖ’den hüküm giyen, firari Akın İpek’e aitken kayyum atanan Koza Altın İşletmeleri A.Ş.’nin bölgede kuracağı altın madeni için “ÇED gerekli değildir” kararı verildi.
BirGün'den Uğur Şahin'in haberine göre, Koza Altın İşletmeleri A.Ş., Karayazı’nın Akdağ Köyü’nde “Altın Madeni Açık Ocak İşletmesi” projesi hazırladı ve 1 Ağustos’ta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurdu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nden bölgede kurulacak maden için ruhsat alındı.
Proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre, maden ocağında yılda yaklaşık 355 bin ton “cevher üretilmesi” planlanıyor. Bu süreçte, 649 bin 581 ton “ekonomik olmayan kayaç” yani “pasa” açığa çıkacak. Bu atık malzeme de madenin kurulacağı alanda depolanacak.
2 MİLYON DOLARA YAKIN PARA VERİLECEK
Koza Altın İşletmeleri A.Ş.’nin maden ocağı kuracağı bölgenin büyüklüğü yaklaşık 20 hektar. Madende yaklaşık beş yıl üretim yapılması öngörülüyor ve bu süreçte dinamitli patlatmaların yapılacağı kaydediliyor. Proje tanıtım dosyasında, “Projeden kaynaklı her türlü zarardan faaliyet sahibi sorumlu olacak” deniliyor. Dosyada kurulacak maden ocağının ülke ekonomisine katkıda bulunacağı iddia ediliyor: "Türkiye Cumhuriyeti ekonomisine katkısının devlet hakkı ve vergiler göz önüne alınarak toplam 1,7 milyon dolar civarında olması beklenmekte.”
Bu arada şirketin hazırladığı proje tanıtım dosyasında, kurulacak maden ocağının çevresinde “mera alanı” bulunmadığı belirtiliyor. Oysa Çevre Düzeni Planı’nda bölge “mera” arazi kullanımı içerisinde yer alıyor. Çevre, Şehircilik İl Müdürlüğü’nün madene ilişkin yazısında da bölgenin “Mera Alanı’’ kapsamında yer aldığı kaydediliyor.
DEPREM BÖLGESİNDE YER ALIYOR
Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası’na göre, madenin kurulacağı alan, “1’inci Derece Deprem Bölgesi”nde kalıyor. Madene en yakın konut ise yaklaşık 250 metre uzaklıkta bulunuyor.Bakanlık, 1 Şubat tarihinde altın madeni için “ÇED gerekli değildir” kararı verdi.
(HABER MERKEZİ)