EŞİK: 'Çağdışı kısıtlama ve yasakları kabul etmiyoruz'

Kadın sanatçılara yönelik ayrımcılık, baskı ve tacizlere ilişkin açıklama yapan EŞİK, “Sistematik bir hal alan bu çağdışı kısıtlama ve yasakları kabul etmiyoruz" dedi.

Abone ol

İZMİR- Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), sanatçılara ve özelde kadın sanatçılara yönelik ayrımcılık, taciz ve baskılara ilişkin yazılı açıklama yaptı, "Bu ülkede sanatçıların özellikle de kadın sanatçıların mesleklerini diledikleri gibi icra etmelerine engel olmanıza izin vermeyeceğiz” dedi. Açıklamada sanatçılara yönelik taciz ve saldırıların, kadınların eşit ve özgür yurttaşlar olarak yaşama hakkı başta olmak üzere istenilen müziği dinleme, diledikleri etkinliğe katılma hakkını elinden almayı hedeflediği ifade edildi.

Şarkı sözlerini bahane ederek Sezen Aksu’yu eleştiren zihniyetin, yakın zamanda kıyafetleri üzerinden kamuoyu önünde Hande Yener, Aleyna Tilki ve Gülşen’i de taciz ettiği belirtilen açıklamada, sadece kadın olduğu için Ece Seçkin’in Düzce’de vereceği konserin iptal edildiği dile getirildi.

'SANATÇILARA VE ÖZGÜRLÜKLERİNE SAHİP ÇIKIYORUZ'

Aynur Doğan’ın Derince ve Bursa konserlerinin iptali ardından, şimdi de Melek Mosso’nun Isparta Gül Festivali’ndeki konser programından çıkarıldığına dikkat çekilen açıklamada, “Bu kadın sanatçılara yönelik taciz ve baskılara ek olarak, pek çok sanatçının konserleri iptal edilmiş, Eskişehir’deki Anadolu Fest gibi etkinlikler valilik kararıyla hepten engellenmişti. Etkinlikleri düzenleyen belediyelere 'halkın inanç ve gelenekleriyle uyuşmayan' sanatçıların konser ve etkinlik programlarında yer almaması yönünde taciz ve baskı uygulayan birtakım marjinal grupların tercihlerini bütün bir halka empoze etme çabasına alet olan kurum ve yetkililere sesleniyoruz; Sistematik bir hal alan bu çağdışı kısıtlama ve yasakları kabul etmiyoruz. Bu ülkede sanatçıların özellikle de kadın sanatçıların mesleklerini diledikleri gibi icra etmelerine engel olmanıza izin vermeyeceğiz” denildi.

EŞİK olarak sanatçılara ve sanatlarını icra etme özgürlüklerine sahip çıktıklarını vurgulayan platform, son olarak, “Eşitlik, özgürlük ve güven içinde yaşama hakkımızı, çalışma hakkımızı, kıyafet ve seyahat özgürlüğümüzü savunuyoruz” diye belirtti. (DUVAR)