'Eski Gayrettepe Emniyet Müdürlüğü binası Utanç Müzesi olsun'

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, eski Gayrettepe Emniyet Müdürlüğü binasının yerine 'Utanç Müzesi' yapılması için kanun teklifi hazırladı.

Abone ol

DUVAR - DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, Gayrettepe'deki eski Emniyet Müdürlüğü binasının yerine 'Utanç Müzesi' ve yaşanan insanlığa karşı suçları simgeleyen bir anıt yapılmasını için kanun teklifi hazırladı.

"Hafıza, hakikat ve adalet arayışı yanında çektikleri acılar son bulsun diye; yıkılan bina yerine bir 'utanç müzesi' ve yaşanan insanlığa karşı suçları simgeleyen bir anıt yapılmasını istiyoruz" diyen Ceylan Akça Cupolo, kanun teklifinde şu ifadeleri kullandı.

“Bu bina, aydın, yazar, gazeteci ve devrimcilere uygulanan ağır işkencelerle ve gözaltında kaybettirmelerle tarihe geçti. Bina Mart ayı itibarıyla yıkıldığında ‘Tarihi bina bütün yaşananlarla beraber yıkıldı, enkaza dönüştü’ diyenler oldu, ancak yüzlerce insanın kanı olan karanlık bir tarihin simgesini unutmak mümkün değil. Hafıza, hakikat ve adalet arayışı yanında çektiler acılar son bulsun diye; yıkılan bina yerine bir “utanç müzesi” ve yaşanan insanlığa karşı suçları simgeleyen bir anıt yapılmasını istiyoruz. Yapılan çalışmalar, 12 Eylül’de bu ve benzeri işkence merkezlerinde yaklaşık 650 bin kişiye tam 45 çeşit işkence uygulandığını söylüyor. Sadece 12 Eylül döneminde belgelenen 171 işkencede ölümün önemli bir bölümünün izleri burada. Olanlar bütün tanık ve delillere rağmen inkâr ediliyor”