Eski Korgeneral Metin İyidil'in temyiz duruşması yapıldı

Darbe girişimi sanığı eski Korgeneral Metin İyidil'in temyiz duruşması yapıldı. İyidil suçlamaları reddederken Yargıtay Daire Başkanı Eyüp Yeşil, kararın 1 Temmuz'da açıklanacağını söyledi. 

Abone ol

DUVAR - 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili davada aldığı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istinaf mahkemesince bozulan ve beraatine hükmedilen eski Korgeneral Metin İyidil ile ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan eski Tümgeneral Hamza Koçyiğit ve eski Tuğgeneral Lütfi İhsan Yanıkoğlu hakkındaki davayla ilgili temyiz incelemesi duruşmalı yapıldı.

Yargıtay 16'ncı Ceza Dairesince, Yargıtay ek binada görülen temyiz duruşmasında, taraf avukatları hazır bulundu. Sanık Metin İyidil ise duruşmaya tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının, "İyidil hakkındaki beraat kararının bozulması, sanığın Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) anayasayı ihlal suçunu düzenleyen 309. maddesinden cezalandırılması, diğer sanıklar Koçyiğit ve Yanıkoğlu hakkındaki kararın onanması" talepli tebliğnamesinin okunmasının ardından Daire Başkanı Eyüp Yeşil sanık avukatlarına söz verdi.

AVUKAT KAYA: İYİDİL DARBECİLERLE HAREKET ETMEDİ

Sanıklar Koçyiğit ve Yanıkoğlu'nun avukatları müvekkilleri hakkındaki kararın bozulmasını istedi.

İyidil'in avukatlarından Abdullah Kaya, müvekkilinin beraat etmesine rağmen tutuklu olduğunu belirtti. Kaya, İyidil'in darbecilerle birlikte hareket etmediğini, darbenin planlama aşamasında da yer almadığını savundu.

İyidil'in diğer avukatı Onur Aksu ise müvekkilinin beraatine karar veren istinaf mahkemesi kararının onanmasını talep etti.

İYİDİL: PARTİGÖÇ'LE 10 DAKİKA GÖRÜŞTÜM, FARKLI KONULARDAN KONUŞTUK

Daha sonra söz verilen Metin İyidil, darbeye katılanların tutuklanmasını sağladığını öne sürdü. İyidil, beraat etmesine rağmen tutuklu bulunduğunu belirterek, hakkındaki beraat hükmünün onanmasını ve tahliyesini istedi.

"FETÖ’cü değilim" diyen İyidil, birliklerden darbe emrine uymamalarını istediğini, bu konuda görüşmeler yaptığını iddia etti.

Daire Başkanı Yeşil’in sözde darbe bildirisine imza atan "yurtta sulh konseyi" üyesi eski Tuğgeneral Mehmet Partigöç'le görüşmesini sorması üzerine İyidil, Partigöç'ün odasında yaklaşık 10 dakika kaldığını bu sürede farklı konularla ilgili görüşme yaptığını savundu ve "Görüşmem sırasında kapı açıktı, odasında oturmadım bile" dedi.

'DARBE GİRİŞİMİNDE ROL ALMAYA ÇALIŞAN BİRLİKLER EDOK'A BAĞLIYDI'

İyidil'in savunmasının ardından söz verilen Cumhurbaşkanlığı avukatı Serhat Pak, ilk derece mahkemesinin davayla ilgili doğru karar verdiğini, istinaf mahkemesinin ise farklı hüküm kurduğunu söyledi.

Avukat Pak, "EDOK sıradan bir komutanlıkmış gibi algı yapıldı. Darbe girişiminde aktif rol almaya çalışan birlikler EDOK'a bağlıydı" ifadesini kullandı. Serhat Pak, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının tebliğnamesi doğrultusunda İyidil hakkındaki beraat kararının bozulmasını, ağırlaştırılmış müebbete mahkum edilen sanıkların cezasının onanmasını istedi.

TBMM avukatı Taha Ünal, istinaf mahkemesinin delil ve takdir değerlendirmesinde yanılgıya düştüğünü savundu. Milli Savunma Bakanlığı avukatı Serhat Koca da tebliğnameye göre karar verilmesini talep ettiğini dile getirdi.

Sanık İyidil ve taraf avukatlarının beyanlarının alınması üzerine duruşmaya son verildi. Daire Başkanı Yeşil, davaya ilişkin kararın 1 Temmuz'da açıklanacağını söyledi.

NE OLMUŞTU?

15 Temmuz 2016’da yaşanan darbe girişiminin ardından dönemin Eğitim ve Doktrin Komutanlığı (EDOK) Muharebe ve Muharebe Destek Komutanı Korgeneral Metin İyidil’in darbecilerin tanklarla kışladan çıkmasını engellediği iddia edilmişti.

İyidil de “İrtibat kurduğum alay ve okul komutanlarından istediğim olumlu cevabı aldım ve onlara derhal tümen karargahının 4 tank ile çevrilmesini ve içerinin ikaz edilmesini, teslim olmadıkları takdirde binanın tank topu ile yıkılmasını emrettim. Bütün beklentimiz birlik subay ve astsubaylarının emir ve komutamızı kabul etmesiydi. İstediğimiz oldu. Bu şekilde Ankara’ya inmesi planlanan 200’den fazla tank hareket edemeden sevk ve idare tekrar anayasal düzene gönülden bağlı komuta kademesine geçmiştir” demişti.

Daha sonra Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü darbe girişimi soruşturmasında gözaltına alınan İyidil, 19 Temmuz 2016’da tutuklanmıştı.

Ankara 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, 27 Nisan 2018 günü İyidil’e “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası vermişti.

Temyiz başvurusu üzerine Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 20’nci Ceza Dairesi, geçtiğimiz 14 Ocak’ta İyidil’in beraatine ve tahliyesine karar vermişti.

Tahliye kararına Ankara Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcılığı’nın itirazı, 21’inci Ceza Dairesi tarafından incelenmiş, isnat edilen suç ve kaçma şüphesi gerekçeleriyle İyidil hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmıştı. Karar üzerine İyidil 16 Ocak sabahı gözaltına alınmış ve sorgusunun ardından tutuklanmıştı.

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) da İyidil hakkında beraat kararı veren daire üyeleri hakkında soruşturma başlattı. Temyiz başvurusu üzerine dosya Yargıtay 16'ncı Ceza Dairesine gelmişti. (DUVAR-AA)