Eski MİT Müsteşar Yardımcısı Öneş: ABD'yle işbirliği devam etmeli!

MİT Müsteşarı eski Yardımcısı Cevat Öneş, vize krizini değerlendirdi. "ABD, dünyanın jandarmasıdır" diyen Öneş, "işbirliği devam etmelidir" tavsiyesinde bulundu.

Abone ol

DUVAR - MİT Müsteşarı eski Yardımcısı Cevat Öneş, ABD İstanbul Başkonsolosluğu çalışanı Metin Topuz’un 'FETÖ' şüphesiyle tutuklanmasıyla başlayan, vize krizini değerlendirdi. Öneş, ABD Büyükelçisi John Bass’ın 'işbirliğimiz sayesinde 9 aydır terör saldırısı olmadı' açıklamalarını değerlendirdi. Öneş "ABD, dünyanın jandarmasıdır, işbirliği devam etmelidir" dedi.

ABD İstanbul Başkonsolosluğu çalışanı Metin Topuz’un ‘FETÖ’ iddiasıyla tutuklanmasının ardından ABD, Türkiye’deki vize başvurularını, ‘misyonlarında çalışanların güvenliği’ gerekçesiyle süresiz olarak durdurduğunu açıkladı. ABD’nin vize açıklamasının ardından, Türkiye de, ‘mütekabiliyet’ esasına dayandığını belirterek vize başvurularını dondurdu.

RS FM‘de Yavuz Oğhan’dan Bidebunudinle programına katılan Öneş, "ABD ile ortaya çıkan sorun, ciddi bir sorundur, krizdir. Bu kriz, sadece ABD İstanbul Başkonsolosluğu’nda çalışan kişinin tutuklanmasıyla ortaya çıkan bir mesele değildir" dedi.

'BARDAĞIN TAŞAN DAMLASIDIR'

Türkiye ile ABD arasındaki krizi değerlendiren eski MİT Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, ABD’yle yaşanan krizin Metin Topuz’un tutuklanmasıyla ilgili olmadığını söyleyerek şu ifadeleri kullandı: “ABD ile ortaya çıkan sorun, ciddi bir sorundur, krizdir. Bu kriz, sadece ABD İstanbul Başkonsolosluğu’nda çalışan kişinin tutuklanmasıyla ortaya çıkan bir mesele değildir. 1990’lı yıllardan bu yana, ABD’nin Afganistan’ı işgali ve Ortadoğu politikasıyla başlayan süreçte meydana gelen gelişmeler içinde, Türkiye – ABD ilişkileri içinde ortaya çıkan sorunlar, çıkar çatışmalarıyla birlikte, ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu çalışanının tutuklanması bardağın taşan damlasıdır”

'HAMASETLE DEĞİL OBJEKTİF BAKMALI'

John Bass’ın açıklamalarına da değinen Öneş, "ABD bir süper güçtür, solcuların deyimiyle, ABD’yle mücadele etmek emperyalizmle mücadele etmektir. ABD’yle ortaya çıkan sorunlara hamaset kavramlarıyla değil, objektif değerlendirerek, bakmak lazım. ABD, dünyanın jandarmasıdır. Türkiye – ABD ilişkileri içinde güvenlik meselesi de önemlidir. Güvenlik konusunda işbirliği devam etmelidir” açıklamalarında bulundu.