Eski TTB Başkanı Gençay Gürsoy'a hapis cezası
"Barış bildirisi"ne imza atan eski TTB Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy hakkında ertelemesiz 2 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Kararı değerlendiren Gürsoy, "Ne usul ne esas bakımından hukukun geçerli olmadığı bir dönem yaşanıyor" dedi.
DUVAR - Sokağa çıkma yasakları döneminde yasakların son bulması barış ortamının sağlanması için hazırlanan "Barış bildirisi"ne imza atan akademisyenlerin davasından ceza çıktı. Eski TTB Başkanı Profesör Gençay Gürsoy'a ertelemesiz 2 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Bu kapsamda bin 100’den fazla akademisyenin imzasıyla yayımlanan barış bildirisiyle ilgili "silahlı terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla açılan davalarda İstanbul'da ilk kez bir hapis cezası kararı çıktı.
GÜRSOY: SAĞLIK RAPORUM KABUL EDİLMEDİ
Kararı Artı Gerçekten Meryem Yıldırım'a değerlendiren 79 yaşındaki Gürsoy, bel fıtığı rahatsızlığı nedeniyle mahkemeye gönderdiği raporun kabul edilmeyerek bugün görülen davada hakkında “gıyabında” karar verildiğini söyledi:
"TTB Başkanlığı yapmam, ağırlaştırılmış neden sayıldı. Röportaj, yazılar, tweetler deniyor ama bunların hiçbiri dosyada görünmüyor. Avukatların haberi yok. Dosyada son dakikada yerleştirilmiş ‘deliller’ olarak konuyor ve bütün bunlar ağırlaştırılmış neden sayılıyor.”
Bugüne kadar barış bildirisine ilişkin davalarda 1 sene 3 ay ceza çıktığını, kendisine ise 2 yıl 3 ay hapis cezası verildiğini ve ertelenmediğine dikkat çeken Gürsoy, nedenini ise şöyle açıkladı:
“TTB Başkanlığı suçu ağırlaştıran neden olarak sayıldı. ‘Propaganda’ yaptığımız iddia ediliyor. Sadece barış isteyen, 2 binin üzerinde akademisyen bir bildiriye imza atıyor ve bunlar suç sayılıyor. Usul açısından da bir garabet yaşanıyor. Noktası, virgülü aynı iddianame onlarca ağır ceza mahkemesinde yargılanıyor, her biri için başka türlü cezalar veriliyor. Bazıları dosyayı kapatmış durumdalar. Başka bir ceza hukuku maddesine gönderme yaparak erteleniyor. Böyle bir durum. Ne usul ne esas bakımından hukukun geçerli olmadığı bir dönem yaşanıyor.”