Eskişehir'de 'barış akademisyenleri' idari yargıya başvuruyor

Anadolu Üniversitesi ile ilişiği kesilen 'barış imzacısı' sayısı 11'e yükseldi. Akademisyenler idari yargıya başvuracak.

Abone ol

Özlem Akarsu Çelik  

ANKARA- Anadolu Üniversitesi 30 Eylül itibariyle 9 akademisyeni sözleşmelerini yenilemeyerek fiilen işten attı. Daha önce bir akademisyen KHK ile, başka bir hoca da disiplin soruşturmasıyla memuriyetten çıkartılmıştı. Böylece Anadolu Üniversitesi ile ilişiği kesilen 'barış imzacısı' akademisyen sayısı 11 oldu. Sözleşmesi yenilenmeyen 9 hoca, Pazartesi günü yürütmenin durdurulması isteyecek.

Anadolu Üniversitesi'nin, 'barış imzacısı' 21 akademisyen hakkında ocak ayında başlattığı soruşturmalarla ilgili 15 Temmuz darbe girişiminden sonra, 5 Ağustos'ta uzaklaştırma kararı vermesi dikkat çekmişti. Bu tarih YÖK'ün 'FETÖ' ile ilişkisi olduğu düşünülen hocaların üniversitelerden temizlenmesi için rektörlere verdiği son tarihti.

'Barış istemenin suç olmadığını ve yargılanamayacağını her platformda savunuruz' diyen akademisyenler için 'uzaklaştırma' kararı şaşırtıcı oldu. Normal şartlar altında 3 aylık uzaklaştırma süresi 5 Kasım'da doluyordu. Ancak üniversite, herkesin sözleşme yenileme tarihini 30 Eylül olarak bildirdi ve imzacı 9 hocanın sözleşmesini yenilemeyerek fiilen görevlerine son verdi. Tebligatlar ise görev süresinin sona ermesinden sonra gönderildi. Yani işten atıldıklarını bile makul bir süre önce bildirme gereği görülmedi.

2 yıllık sözleşmelerle çalıştıklarını belirten hocalar, işe başlama tarihlerinin esas alınması gerektiğinin altını çiziyor ve bu süre dolmadan sözleşmelerinin yenilenmemesine itiraz ediyorlar.

Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Anabilim dalı hocası Murat Yıkılmaz yaşananları DUVAR'a şu sözlerle anlattı:

'BU YAPILAN ART NİYETLİ'

"Biz YÖK Kanunu'na tabiyiz, sözleşmeliyiz ve sözleşmeler 2 yılda bir yenilenir. Ancak makul bir gerekçe olursa sözleşme yenilenmez. İntihal yapmışızdır, yüz kızartıcı suç işlemişsinizdir ya da bölümde ihtiyaç kalmaz size vs. Aramızda doktoraları süren veya 20 yıldır bu üniversiteye hizmet veren arkadaşlarımız dahi var. E devletten kontrol edince SGK sisteminde aktif olmadığımızı gördük. Sözleşme son tarihinden birkaç gün sonra da resmi yazılar elimize ulaştı. Gerekçe göstermeden sözleşmelerimizi yenilemediler. Ben 2013'ün Ocak ayında başlamıştım. Daha önce herkesin sözleşmesi otomatik yenilenirdi. Tebligat dahi yapılmadığı için sözleşmelerimizin iki yıllık yenilendiğini varsayardık. Örneğin ben sözleşmemin bitmesine daha 4 ay olduğunu düşünürken 30 Eylülden 7 gün sonra ilişik kesme yazısı geldi.  Mevzuat bakımından da sıkıntılı, art niyetli, kasıtlı ve biraz da etik olmayan bir iş bu yapılan!"

'15 TEMMUZ REKTÖR İÇİN DE LÜTUF OLMUŞ'

"Artık akademisyen değiliz. Emek verdiğimiz, halen devam eden projelerden de düşürülüyoruz. Üzerimizde hem ekonomik baskı oluşturuyorlar hem de akademik gelişimimiz engelleniyor. Bugüne kadar akademi için çabalamış insanlar olarak akademik gelişimin engellenmesini çok dert ediyoruz. Bunun için yürütmeyi durdurma talep edeceğiz. Görünen o ki, 15 Temmuz rektör için bir lütuf olmuş. YÖK'e bırakmadı ve kendisi bizi yargısız şekilde infaz etti. 3 bilimsel proje içinde görev alıyorum. Psikolojik danışmanım ve birimimde doktora yapan tek kişiyim. Üniversite bana yatırım yapıyor, öğrenciye daha iyi eğitim verebileyim diye. Sonra beni üniversiteden atıyorlar. Bana yaptığı yatırımı da atıyor aslında. Nasıl bir gerekçe sunacaklarını çok merak ediyorum. 9 kişiden sadece birine 'hakkınızda yürütülen soruşturmadan dolayı sözleşmenizi yenilemiyoruz' dediler. Diğer 8 kişiye gerekçe de yok."

'BARIŞ AKADEMİSYENLERİ'NDEN DAYANIŞMA DERSLERİ

Anadolu Üniversitesi hocaları sözleşmesi yenilenmeyen veya açığa alınan hocalarla dayanışmak amacıyla 15 günde bir 'dayanışma dersleri' veriyor. Sadece 'barış imzacısı' hocalar değil isteyenler kendi alanlarına göre katkıda bulunuyor. Tarihten müziğe geniş bir yelpazede verilen bu dersler öğrencilerden de büyük ilgi görüyor.