Eskişehir’de deniz yok, dalış var

Tarihi ve doğal güzellikleri, modern yaşamıyla Eskişehir gidenleri genel de şaşırtan bir yer ve şaşırtmaya devam ediyor… Eskişehir’e gittiğinizde Frig Vadisi’ni ve Odunpazarı evlerini gezmenin, çibörek yemenin yanı sıra dalış da yapabileceğinizi söylesek… Evet, deniz yok ama dünyanın en berrak tatlısu kaynaklarından biri var, Sakaryabaşı.

Abone ol

ESKİŞEHİR - Eskişehir’e 67 kilometre uzaklıktaki Çifteler ilçesi, Sakarya nehrinin doğduğu iki merkezden biri… Yemyeşil doğaya ve bol oksijene sahip bu ilçedeki kaynağa Sakaryabaşı deniliyor. Bu bölgenin en büyük özelliği, dağ ve yükseltiler olmadan, ovalık alanda yer altından doğan nehirler arasında olması... Ülkemizde ve dünyada bulunan en berrak tatlı su kaynaklarından biri olunca da dalış sporuyla ilgilenenlerin dikkatini sonunda çekmiş. Sualtı fotoğraflarını görünce insan hayranlığını ve şaşkınlığını gizleyemiyor. Bir de o suyun içinde olduğunuzu hayal edin. Bu hayali yaşayan ve gerçekleştiren isimlerden birisi de Derya Ateş. Kendisi Çifteler Belediyesi Dalış Kulübü’nün sorumlusu… Derya Ateş'le buradaki dalış noktaları ve dalış sporu hakkında konuştuk. Ateş’in değerli bilgileriyle de size bir rehber hazırladık.

Derya Ateş.

DÖRT DALIŞ NOKTASI VAR

Sakaryabaşı’nda beş dalış noktası bulunuyor: Gökgöz, Kırkkız, Karaburgu, Başkurt ve Eminekin kaynakları... Gökgöz ve Kırkkız değişik amaçlar için kullanılmak üzere önlerine set yapılarak gölet haline getirilmiş. Bu kaynaklar birleşerek 824 km uzunluğa sahip Türkiye’nin üçüncü büyük akarsuyu olan Sakarya Nehri’ni oluşturuyor. Dilerseniz hepsine tek ek göz atalım:

GÖKGÖZ

Sakaryabaşı mesire yerinde bulunan dalış bölgesi, dört buçuk metre derinliğe sahip. Bölgeler arasında en çok canlı çeşitliliğinin bulunduğu ve endemik bir tür olan Palaemonates Turcaum karidesinin en çok yaşadığı yer. Eğitim dalışları, eğitmenler eşliğinde bu bölgede yapılıyor.

KARABURGU

Gökgöz gözesine yaklaşık 500 metre mesafede bulunuyor. Bölgede sığ su içinde ilerlerken aralarında bir metre mesafe bulunan iki çukur bulunuyor. Derinlikleri sekiz metre olan çukurların tabanında çok yüksek debiyle çıkan kaynak bulunuyor. Su kaynağına ulaşmak, suyun yüksek debisinden dolayı oldukça zor. Bu kaynaklar saniyede altı ton su çıkarıyor. Aralarında bir metre mesafe olmasına rağmen kaynakların birinden kum, diğerinden çok ince çakıl taşı püskürüyor. Bu da kaynakların farklı damarlardan geldiğini gösteriyor. Yeşilin birçok tonlarına sahip bitki örtüsüyle adeta görsel şölen sunuyor. Bölgede en çok göze çarpan canlı ise bir metre boyutundaki istilacı İsrail yayın balıkları.

Fotoğraf: Mesut Eryılmaz

KIRKKIZ

Gökgöz gözesine yaklaşık 600 metre mesafede olan ve koridor şeklinde 800 metre uzunluğunda olan bölgenin kaynak noktası beş metre derinliğe sahip. Yüzeyi yoğun bir yosun tabakasıyla kaplı olan bölgenin en önemli özelliği yosunların arasından süzülen güneş hüzmeleri ile adeta yağmur ormanlarını andıran görsele sahip olması.

BAŞKURT

Başkurt köyünden sonra yaklaşık iki kilometre mesafede bulunan bölge, favori noktalardan biri. Burada beş tane göze menderesler yapıyor, en son ve en büyük gözeyi oluşturduktan sonra koridor şeklinde devam ediyor. Beş gözeden sadece en büyük olana dalış yapılabiliyor. Sekiz metre derinlikte ve huni şeklini almış göze üç farklı yerden kaynıyor ve mevsimlere göre değişiklik gösteren kaynaktan püsküren kum taneleri, kışın 10 cm iken, ilkbaharda üç metre yüksekliğe çıkabiliyor. Aralarında bir metre bulunan üç su kaynağından birisinde salyangoz kabuklarının püskürmesi ile kaynaması mucize gibi… Mavinin birçok tonuna burada şahit olmak mümkün. Bu bölgede en çok gözlenen canlı türü ise Barbus Tauricus Kessler alabalığı...

EMİNEKİN GÖZESİ

Eminekin Köyü’nde bulunan gözede, yağmur suları ve sirkülasyonun çok az olmasından dolayı genelde görüş imkânı az. Derinliği beş metre...

Fotoğraf: Alp Baranok

BÖLGENİN ÖZELLİKLERİ

Tatlısu dalışının yapılabiliyor olması, Çifteler’i diğer dalış noktalarından ayıran en önemli özelliklerin başında geliyor. Kaynaklarda su derecesi 18-22 °C olduğundan yaz-kış her mevsim dalış kulübü açık. Bölgede belirlenen her dalış noktasının kendisine özgü farklılıklar gösterirken, kendi içinde de her mevsim, hatta gün içinde bile farklılıklar gösterdiğine dikkat çeken Derya Ateş, “Berraklık bakımından muazzam bir görüş açısı sunar. Hayat kaynağımız olan suyun doğuşunun izlenebilir olması da bizi özel kılan noktalardandır. Özellikle eğitim dalışı, sualtı fotoğrafçılığı ve deneme dalışı yapanların en çok tercih edebileceği bir kulübüz” diyor.

Fotoğraf: Erkan Balk

EKİPMANLAR NELER?

Dalışa gelenlerin yanlarında sadece kişisel malzemelerini (havlu, mayo, terlik vb.) getirmelerinin yeterli olduğunu belirten Ateş, kişisel ekipmanı olanların onları kullanabileceğini, olmayanlar için de kulüpte yeterli sayıda ve düzenli bakımları yapılan dalış ekipmanları bulunduğunu ifade ediyor.

Kullanabileceğiniz ekipmanlar şöyle: Maske, şnorkel (soluma borusu), palet, dalış elbisesi, eldiven, patik, başlık, ağırlık kemeri, denge yeleği, tüp, regülatör, sualtı basınç göstergesi.

Fotoğraf: Erkan Balk

DALACAK KİŞİ İYİ YÜZÜCÜ MÜ OLMALI?

Derya Ateş, bilinenin tersine dalış yapabilmek için çok iyi bir yüzücü olmaya gerek olmadığını vurgulayarak, şu bilgileri veriyor: “Kişinin su üstünde durabilmesi yeterlidir. Dalgıç olabilmek ve dalış yapabilmek için sağlık kontrolü yaptırılması gereklidir. Dalgıçlar, eğitmen ve dalıcı olarak ikiye ayrılır. Her iki grubun da kendi içerisinde 1, 2 ve 3 yıldız olarak seviyeleri vardır. Dalış yapabilmek için yaş sınırı 14’tür ve 18 yaşından küçükler için ailenin izni gereklidir. Balıkadam eğitimlerini başarı ile tamamlayan dalgıçlar, isterlerse CMAS eğitmen balık adam kurslarına katılabilirler. İlk başta verilen teorik eğitim çok önemlidir. Ekipmanların, ne işe yaradıkları, nasıl kullanıldıkları gibi bilgiler verilir.”

KİMLER BU SPORU YAPAMAZ?

Aşağıdaki rahatsızlıklardan bir veya birkaçına sahip kişiler maalesef dalamıyor. Ateş, bu hastalıkları şöyle sıralıyor:

  • Kulak enfeksiyonu ve denge kaybı olan kişiler (Vertigo rahatsızlığı)
  • Astım (Rahatsızlığın derecesine göre ya da kullanılan ilaçların niteliğine göre bazı kategorideki astım rahatsızlığı olanlar dalabilir)
  • Sara
  • Hamile kadınlar
  • Kalp (Ritim bozukluğu, kalp ilacı kullanımı, kalp ameliyatı olanlar)
  • Şeker
  • Ağır özellikli ilaç kullananlar
  • Son altı ay içerisinde herhangi bir ameliyat geçirenler
  • Akciğer rahatsızlığı
  • Yüksek tansiyon
  • Fıtık problemleri olanlar (Derecesine göre yardım ile dalabilir)

Dalışın yanı sıra kano sporunun da yapıldığı Çifteler Belediyesi Dalış Kulübü’ne; Çifteler Belediyesi’ni (0222 5414081) arayarak, “ciftelerbelediyesidaliskulubu” sosyal medya hesaplarından ya da 0538 865 76 98 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.

Fotoğraf: Nezih Şensoy