Esnaf KDV oranına çözüm bekliyor: Alırken başka, satarken başka

Restoran ve lokantalara yönelik KDV uygulaması hayata geçti. Ancak esnaf, ürün alırken ve satarken farklı uygulanan KDV oranlarının kendi ceplerinden çıktığını ifade ediyor.

Abone ol

ELAZIĞ - Restoran ve lokanta işletmelerine yönelik olarak yapılan son KDV düzenlemesi esnafı zora soktu. Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre; "Yiyecek ve İçecek Sunulan Yerlerde KDV Oran Uygulaması" başlıklı bölümündeki "Yüzde 8" ibareleri "Yüzde 10", "Yüzde 18" ibareleri "Yüzde 20" şeklinde değiştirildi.

Konuya ilişkin açıklama yapan Elazığ Lokantacılar ve Tatlıcılar Oda Başkanı Zülfü Tarhan, yaşanan ekonomik kriz ve yüksek enflasyondan en çok etkilenen sektörlerden biri olduklarını söyledi. Tarhan, yapılan KDV düzenlemesi ile esnafın ürün alımındaki KDV oranı ile satışta uygulanan KDV oranındaki farkın esnafın omuzlarına bindiğini belirtti.

Elazığ'daki esnaf da Tarhan'la benzer fikirde. Esnaf hali hazırda artan maliyetler nedeniyle zor günler geçirdiklerini, son KDV oranı ile işlerinin daha da zorlaştığını söyledi.

Zafer Ergin, Elazığ’da lokanta işletiyor. 

'KDV FARKLARI BİZLERİ ZORA SOKUYOR'

Elazığ’da lokanta işleten esnaf Zafer Ergin, son 2-3 yıldır piyasalardaki durgunluk ve pahalılık nedeni ile işi bırakacak noktaya geldiklerini dile getirdi. Esnaf olarak giderlerini karşılayamaz hale geldiklerini ifade eden Ergin, yapılan son KDV düzenlemesinin de yemek sektöründeki işletmeler için ek bir külfet olduğunu söyledi Ergin konuyla ilgili "Yaklaşık 30 yıllık lokanta işletmecisiyim. Son birkaç yıldır artık işleri yürütemez duruma geldik. Her şey pahalı, vatandaşların alım gücü kalmadı. Sadece ete son 40 günde 4 kez zam yapıldı. İster istemez bu satış fiyatlarımıza yansıyor. Yansıtırsak satışlarımız düşüyor, yansıtmazsak bizler zarar ediyoruz. Tüm bunların yanı sıra son yapılan KDV düzenlemesi de bizleri iyice zorlayacak. Aldığımız ürüne uygulanan KDV oranı ile sattığımız ürüne uygulanan KDV oranı arasındaki makas, bizler için büyük sıkıntı."

Lokanta işletmeciliği yapan Özcan Bulut, personel giderlerinin ve kiranın kendilerini çok zorladığını anlattı. 

'GELEN HER ZAMDAN İLK ETKİLENEN SEKTÖR BİZİM SEKTÖRÜMÜZ'

7 yıldır lokanta işletmeciliği yapan Özcan Bulut ise personel, kira ve fatura maliyetlerini karşılamakta zorlandıklarını söyledi. Esnaf olarak ayakta kalmaya çalıştıklarını belirten Bulut, ekonomik krizden dolayı birçok esnafın kepenk kapatmak zorunda kalacağını belirterek yetkililerden özellikle KDV konusunda çözüm beklediklerini ifade etti.

Bulut, sözlerine şöyle devam etti: "Ekonomik kriz bütün sektörler gibi bizleri de etkiledi. Bizler olası her zamdan anında etkilenen bir sektörüz. Çünkü yemek üretiyoruz. Stok yapma şansımız yok. 'Günü kurtaralım ya da zaruri ihtiyaçlarımızı karşılayabilelim' yeter diyoruz. Personel giderleri ve kira bizleri çok zorluyor. Bunun dışında bizim gibi esnafın en büyük dertlerinden biri de KDV. Bizler de herkes gibi malı alırken de satarken de aynı oranda vergilendirilmek istiyoruz. Alırken yüzde 1 ödediğimiz vergi satarken yüzde 10’a çıkıyor. Bu fark olduğu gibi esnafın cebinden. Yetkililerimizden bu konuda çözüm bekliyoruz."