Esra Sarıgedik, Venedik Bienali Türkiye Pavyonu küratörlüğünden istifa etti
Esra Sarıgedik Öktem, Venedik Bienali Türkiye Pavyonu küratörlüğünden istifa etti. Öktem, "Benim mevcut pozisyonum nedeniyle duyduğum endişeler yüzünden geri çekildim" dedi.
DUVAR - Venedik Bienali Türkiye Pavyonu küratörü Esra Sarıgedik Öktem, Venedik Bienali Türkiye Pavyonu küratörlüğünden istifa etti. Sanat organizasyonları ve sergiler düzenleyen BüroSarıgedik'in sanatçı Gülsün Karamustafa'yı da temsil ettiğini belirten Sarıgedik Öktem, bu ilişkinin sanatçının sergisini etkilememesi amacıyla küratörlükten çekildiğini belirtti.
Esra Sarıgedik Öktem, T24'e yaptığı açıklamada istifa kararını şöyle açıkladı:
"Benim mevcut pozisyonum nedeniyle duyduğum endişeler yüzünden geri çekildim. Bu tamamen benim işimle ilgili duyduğum endişe ve hassasiyetle ilgili bir geri çekilme idi. Bunun, Gülsün Hanım'ın sergisini etkilemesini istemedim. Gülsün Hanım sergiye devam ediyor. Biz de sanatçının temsilci ofisi BüroSarıgedik olarak tüm bu süreçte kendisinin yanında olacağız."
Esra Sarıgedik Öktem'in istifa sebebi 18'inci İstanbul Bienal'inde Defne Ayas'ın küratör olması yönündeki tavsiyesinin reddedilerek Iwona Blazwick'in atamasına tepki şeklinde değerlendirilmişti.
Ne olmuştu?
İki yılda bir düzenlenen İstanbul Bienali'nin organizatörü İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın (İKSV) uluslararası uzmanlardan oluşan Danışma Kurulu'nun 2024'te düzenlenecek Bienal'de küratörlük için oybirliği ile önerdiği Defne Ayas'ı reddettiği öğrenildi. Daha önce Gwangju Bienali, Moskova Bienali ve Baltık Trienali'nin küratörlüğünü yapmış olan Ayas'ın yerine, Danışma Kurulu üyesi Iwona Blazwick göreve atandı. Olayın ardından, küratörlük seçimi sürecinin şeffaflığı hakkında tartışmalar başladı.
The Art Newspaper'ın aktardığına göre, sanat çevrelerinde İKSV'nin, Ayas'ı 'riskli' bulmuş olabileceği konuşuluyor. Bu iddianın dayanağı olarak, Ayas'ın 2015 Venedik Bienali'nde küratörlüğünü yaptığı Ermeni sanatçı Sarkis'in bir sergisinin olabileceği öne sürüldü. İddiaya göre, Venedik Bienali'nde İKSV'nin yönetiminde olan Türkiye pavyonunda düzenlenen serginin bir parçası olan kataloğun içinde, Hrant Dink'in eşi Rakel Dink'in yazdığı ve 'Ermenilerin çektiği acı'ya atıf yaptığı bir deneme İKSV cephesinde rahatsızlık yarattı. Söz konusu katalog, hükümetten gelen tepkiler sonucunda sergiden çıkarılmıştı.
Danışma Kurulu, Ocak ayı sonunda Bienal küratörlüğü için aralarında Defne Ayas'ın da bulunduğu 4 kişilik listeyi değerlendirmek için toplandı. Değerlendirmelerden sonra, kurul üyeleri Iwona Blazwick, Japonya'da bulunan 21. Yüzyıl Modern Sanat Müzesi'nin direktörü Yuko Hasegawa, eski müze direktörü ve bağımsız küratör Agustín Pérez Rubio, küratör ve sanat tarihçisi Selen Ansen ve sanatçı Sarkis'ten oluşan kurul, oybirliğiyle Ayas'ı seçti. Ancak kurulun bu önerisinin İKSV tarafından reddedildiği öğrenildi. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)