'E.T.' ve 'Alien' filmlerinin efektlerini hazırlayan Isidoro Raponi hayatını kaybetti

En son 2012 yılında "Argo" filminin özel efektlerini hazırlayan özel efekt uzman Isidoro Raponi, 76 yaşında kalp yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti.

Abone ol

DUVAR - "E.T", "King Kong", "Alien" gibi gişe rekortmeni filmlerdeki özel efektlerde imzası olan özel efekt uzmanı Isidoro Raponi, 76 yaşında hayatını kaybetti. Raponi'nin ölümünü Disney iletişim yöneticisi Howard Green duyurdu. Raponi'yi "harika bir adam ve isimsiz bir kahraman" olarak nitelendiren Green, Raponi'nin Los Angeles rehabilitasyon merkezinde konjestif kalp yetmezliğinden öldüğünü belirtti. 

Sektördeki en büyük çıkışını, yönetmen Steven Spielberg'ün 1982 yapımı "E.T." ile yaptı. Sanatçının özgeçmişinde "King Kong", "Alien", "Close Encounters of the Third Kind", "Baby: Secret of the Lost Legend", "Gangs of New York", "The Aviator", "The Green Mile" ve "The Shawshank Redemption" gibi diğer filmlerdeki çalışmalar yer alıyor. Isidoro Raponi ayrıca "The Running Man", "The Hunt for Red October", "The Godfather: Part III", "Air Force One" ve "Dr. Dolittle" için efektler ve sahne dekorları yaptı.

İtalya doğumlu Raponi, Oscar'larda Özel Başarı Ödülü alan yapımcı Dino De Laurentiis'in 1976 tarihli "King Kong" yeniden çevrimi üzerinde çalışmak için 1975'te Los Angeles'a taşındı. 2008'de emekli oldu ancak Ben Affleck başrollü, Oscar kazanan 2012 yapımı "Argo"daki son bir görev için sektöre geri döndü. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)