ETF’de işçi eylemi beşinci gününde: Bir işçi çatıya çıktı

30 Temmuz’da kapanma kararı alan ETF fabrikasında haklarını alamayan işçiler 5 gündür eylemde. İşverenin görüşmeyi kabul etmemesi üzerine bir işçi atlayacağını söyleyerek fabrika çatısına çıktı.

Abone ol

Osman Çaklı

DUVAR - İstanbul'un Tuzla ilçesinde 1994 yılında kurulan ETF Tekstil, 30 Temmuz 2022 tarihinde fabrikayı kapatma kararı aldı. 300 kişinin çalıştığı fabrikada işçiler, haklarını aramak için eyleme geçti.

Eylemler beşinci gününde devam ederken işvereninin görüşme talebini kabul etmemesi üzerine bir işçi fabrikanın çatısına çıktı. Arkadaşlarını ikna etmeye çalışan işçiler, işvereni yuhaladı. “Sanem Hanım uyuma gel de halimize bak” sloganları atan işçiler, arkadaşlarının çatının yanına yaklaşması üzerine kaygılı anlar yaşadı. Atlayacağını söyleyen işçi saatlerdir ikna edilmeye çalışılıyor.

‘İŞÇİLER VIZIR VIZIR ÇALIŞTI’

İşveren, işçilerin kıdem tazminatlarının yüzde 70’ini ödeyeceğini, ihbar tazminatlarını ise ödemeyeceğini söyledi. Çoğunluğu kadınlardan oluşan fabrikada işçiler, bütün haklarını eksiksiz almak istediklerini anlatırken, işverenle görüşme talep ediyor. İşveren ise görüşmeye yanaşmıyor. Fabrika kapısında toplanan yüzlerce işçi, işverene seslenerek, “İşçiler burada, Sanem Dikmen nerede?” sloganları attı. Fabrika önüne çok sayıda çevik kuvvet çağrılırken işçiler, duruma tepki gösterdi.

Fabrika önünde eylemde olan ve 2019 yılından itibaren ETF tekstilde çalışan Melek Kaptı, iş yerinin sendikalı olduğunu işçilere bilgilendirme toplantılarının yapılmasını önemsediğini anlattı. Kaptı, işçilerin haklarının verildiğine o dönem ikna olduğunu belirtti. Patronun bir kadın olmasının da anlam taşıdığını ifade eden Kaptı, “Fabrika içerisinde ‘ETF’de kadın ustalar yetiştiriliyor’ yazılarını görüp tebrik etmiştim. Üç yılın sonunda anladım ki erken konuşmuşum. Her ikramiye döneminde ajitasyon yapıldı. Ama işçi bu dönemde vızır vızır çalıştı. İkramiye yok, o yok bu yok… Hakkımızı doğru düzgün alamadık” diye konuştu.

Melek Kaptı, işverenin fabrikayı kapatma hakkı bulunduğunu ancak işçinin hakkını vermek zorunda olduğunu sözlerine ekledi, kanunun da bunu hükmettiğini hatırlattı.