Etiyopya'daki heyelanlarda ölü sayısı 157'ye yükseldi

Etiyopya'nın Gofa bölgesinde meydana gelen heyelanda toprak altında kalanları kurtarmaya çalışanlar, olay yerinde ikinci bir heyelanın yaşanması üzerine hayatını kaybetti.

Abone ol

DUVAR - Doğu Afrika ülkesi Etiyopya'da bir yetkili, ülkede meydana gelen iki toprak kaymasında can kaybının 157'ye yükseldiğini açıkladı. Güney Etiyopya eyaletinin Gofa bölgesinden bir yetkili, pazartesi günü en az 50 kişinin öldüğünü duyurmuştu. Telefonla Reuters haber ajansına bilgi veren Ulusal Afet Mücadele Kurumu Başkanı Markos Melese, arama-kurtarma çalışmalarının sürdüğünü, şu ana kadar iki köyde 157 kişinin cesedine ulaşıldığını ancak can kaybının artabileceğine inandıklarını anlattı.

BBC'nin haberine göre, heyelanlar, şiddetli yağışların etkili olduğu Gofa bölgesindeki dağlık bir alanda pazar akşamı ve pazartesi sabahı meydana geldi. Yerel yetkililer, heyelanların ardından arama-kurtarma çalışmalarının sürdüğünü ancak can kaybının artabileceğini söyledi. Olay yerinden paylaşılan görüntülerde de insanların toprak kaymalarının yaşandığı bölgede toplandığı ve toprak altında kalan kişileri kurtarmaya çalıştığı görüldü. Aynı görüntülerde bir yamaçta bulunan toprağın kısmen aşağı doğru sürüklenmiş olduğu ve heyelan sonucu yamaçta kırmızı bir toprak parçasının ortaya çıktığı kameralara yansıdı. 

'TOPRAK ALTINDAKİLERİ KURTARMAYA ÇALIŞANLAR İKİNCİ HEYELANDA ÖLDÜ'

Gofa genel yöneticisi Meskir Mitku, heyelanlarda ölenler arasında kadınlar, çocuklar ve polis memurlarının da olduğu bilgisini paylaştı. Hükümet sözcüsü Kassahun Abayneh, "Dün (pazar günü) şiddetli yağış vardı ve bazı insanlar heyelan sebebiyle hayatını kaybetti" diye konuştu. Abayneh, heyelanın ardından pazartesi sabahı aralarında polislerin de olduğu yerel halkın olay yerinde toplanarak ilk heyelandan etkilenenleri kurtarmaya çalıştığını, ardından yerel saatle 10.00 sıralarında bir heyelanın daha meydana geldiğini, burada toplanan kişilerin de ikinci heyelanda yaşamını yitirdiğini anlattı.

Gofa, Güney Etiyopya eyaletine bağlı bir bölge ve başkent Addis Ababa'ya yaklaşık 320 kilometre mesafede. Güney Etiyopya, son aylarda ülkenin şiddetli yağış ve sellerden en çok etkilenen bölgelerinden biri. Daha önce de şiddetli yağış ve heyelanların yaşandığı ülkede, Mayıs 2016'da meydana gelen sel ve toprak kaymalarında en az 50 kişi ölmüştü. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)