EURO 2000'in millileri yorumladı: 'Yarı finali görecek kapasitedeyiz'

A Milli Takımla EURO 2000'de mücadele eden teknik direktör Mustafa Denizli ve Abdullah Ercan, Türkiye'nin potansiyelini yansıtması halinde yarı final görebilecek kapasitede olduğunu söyledi.

Abone ol

DUVAR - Milli takımlar düzeyinde Avrupa futbolunun en önemli organizasyonu olan Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2024) bu akşam turnuvaya ev sahipliği yapan Almanya ile İskoçya arasında oynanacak karşılaşmayla başlayacak.

Bu yıl 17'ncisi düzenlenecek turnuvada Türkiye A Milli Futbol Takımı 5'inci kez yer alacak. Turnuvada en büyük başarısını EURO 2008'de yarı finale çıkarak elde eden Türkiye, son yıllarda yakaladığı yeni jenerasyonuyla EURO 2024'te bu başarıyı tekrar yakalamayı hedefliyor.

Portekiz ve Çekya'nın da olduğu F Grubu'ndaki ilk maçında komşu ülke Gürcistan'la 18 Haziran Salı günü karşılaşacak olan Türkiye'nin turnuvadaki şansını A Milli Takımla daha önce turnuvada yer alan eski teknik direktör ve eski futbolcular Gazete Duvar'a değerlendirdi.

DENİZLİ: GRUPTAKİ RAKİPLERİMİZ ÇOK GÜÇLÜ DEĞİL

A Milli Takım'ın başında EURO 2000'de görev yaparak çeyrek finale ulaşan Mustafa Denizli, Türkiye'nin kadrosunun turnuva için umut verici olduğunu düşünüyor. Türkiye'nin kaliteli bir jenerasyon yakaladığını ve gruptaki rakiplerinin çok üst düzey olmadığını belirten Denizli, A Milli Takımı'n yarı final görebilecek kapasitede olduğunu ifade etti.

A Milli Takımı'n gruptan çıkabilecek güçte olduğunu ifade eden Denizli, "Rakipler daha önce mücadele ettiğimiz takımlar. İlk maçımızda karşılaşacağımız Gürcistan futbolda çıkış arayan bir ülke. Çekya ve Portekiz bu turnuvalara alışkın ve tanıdığım takımlar. Ancak durum bizim takımımıza göre şekillenecek. Türkiye kaliteli bir jenerasyon yakaladı. Rakiplerimizi çok güçlü değil ve bizim kadromuzun kaliteli olduğu kesin. Bu kadro süreklilik arz ederse çok ciddi işler başarılabileceğine inanıyorum" dedi.

Eski A Milli Takım Teknik Direktörü Mustafa Denizli

'FORVET VE STOPERDE EKSİKLİK VAR'

Kadroda yalnızca santrfor ve stoper mevkiinde arayış olduğunu dile getiren Denizli, "Kadromuzda son yıllarda milli takımlarda uzun yıllar görev yapan santrforlardan sadece Cenk Tosun kadroda bulunuyor. Semih Kılıçsoy, Kenan Yıldız ve Bertuğ Yıldırım daha genç isimler. Bu turnuvada ilk kez yer alacaklar. Çok yetenekliler ancak bu heyecanlarını bastırabilirler mi bilmiyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Stoper mevkiinde yaşanan sakatlıklarla oluşan kadro eksikliğini de değerlendiren Denizli, "Stoperde Çağlar Söyüncü'nün yokluğu önemli bir eksik. Bunun üzerine Ozan Kabak'ın da sakatlanması bölgede eksiklik doğurdu. Eldeki isimlerden Abdülkerim Bardakçı sezonu iyi geçiren ve performansı yüksek olan bir oyuncumuz. Kaan Ayhan stoperdeki eksikliği dolduracak bir isim olabilir. Ben kadrodan umutluyum" sözlerini kullandı.

'FERDİ, ARDA, KENAN VE HAKAN ÖNE ÇIKAR'

Denizli, kadroda yer alan oyunculardan ön plana çıkabilecek isimleri ise şöyle yorumladı:

"Ferdi Kadıoğlu kalitesi, istikrarı ve performansıyla öne çıkan isim olabilir. Kanatta ofansif mi defansif mi kullanacağına göre performansı takıma etki edebilir. Kenan ve Arda çok yetenekli ve büyük kulüplerden gelen isimler. Hakan Çalhanoğlu da takımın saha içi yöneticisi olacaktır.

Barış Alper'den Montella'nın mutlaka yararlanacağını düşünüyorum. Muhtemelen forvette kullanılacak. Arda'yı kanatta tercih edeceğini düşünüyorum. İsmail de çok iyi bir sezon geçirdi fakat hazırlık maçlarında süre alamadı, son durumunu bilmiyorum. Bu isimler uyum sağlar ve performans gösterirse takımımız ses getirebilir."

Denizli, Türkiye'nin turnuvada ilerleyebilecek bir seviyede olduğunu belirterek "Ben yarı finale çıkabileceğimizi düşünüyorum. Tabii ki önce gruptan çıkmak gerek. Gruptan çıkmak da böyle büyük organizasyonlarda ilk etapta başarıdır. Sonra devam etmek daha büyük başarıların kapılarını açar" değerlendirmelerinde bulundu.

ERCAN: MİLLİ TAKIM HAZIRLIK MAÇLARINDA HAZIR GÖZÜKMEDİ

Türkiye A Milli Futbol Takımı ile EURO 1996 ve EURO 2000'de forma giyen Trabzonspor ve Fenerbahçe'nin eski futbolcusu Abdullah Ercan, Türkiye'nin turnuvada başarılı olabileceğini fakat son oynanan maçlarda hazır bir görüntü vermediğini söyledi.

A Milli Takımın 11'inin turnuvaya 4 gün kala netleşmemesinin bir dezavantaj olduğunu düşünen Ercan, Teknik Direktör Vicenzo Montella'nın takımın başına geçtiği dönemdeki formdan takımın uzak olduğunu ifade etti. Ercan, "Montella'nın ilk geldiği dönemdeki 4 maç ile sonraki 4 maç arasında dağlar kadar fark var. Hırvatistan, Letonya ve Galler ile Avrupa Şampiyonası Eleme maçlarında çok iyi hazırlanmış bir milli takım vardı. Ancak son 4 maçta tam aksi bir durumda milli takım gördük" dedi.

A Milli Takım eski futbolcusu ve U-21 eski Teknik Direktörü Abdullah Ercan
'SAKATLIKLAR VE TERCİHLER SORU İŞARETİ DOĞURUYOR'

A Milli Takım'daki kadro seçimini çok doğru bulmadığını ifade eden Ercan, forvet ve stoper hattında eksiklikler olduğunu düşünüyor. Takımın genç olduğunu fakat turnuva havasına henüz giremediğini kaydeden Ercan, "Kadroda bulunan oyuncuların form durumu da beni düşündürüyor. Sezon içinde takımlarında çok iyi sezonlar geçirmemiş ve son dönemlerinde sakatlık yaşamış isimler soru işareti doğuruyor. Stoperde büyük eksiklik var. Abdülkerim savunmada güven veriyor ancak onla partner olacak isimler yeterli gözükmüyor. Çağlar Söyüncü ya da Ozan Kabak takımda olsaydı savunmamız daha güvenli olurdu" değerlendirmesinde bulundu.

Ercan, A Milli Takım'la ilgili değerlendirmelerini şu sözlerle sürdürdü:

"İlk olarak Gürcistan maçını kazanmamız gerek. Turnuvaya Gürcistan maçıyla başlamamız çok avantajlı. Gruptaki en güçlü rakibimiz Portekiz çok formda. Şu andan takımımızın ne yapacağını çok kestiremiyorum. Grubumuzdan çıkma şansımız çok yüksek gözüküyor ancak takılabiliriz de.

'KENAN VE ARDA'DAN BEKLENTİM BÜYÜK'

Skor üretemeyen bir yapıdayız. Bizden iyi takımlara karşı, topun arkasına geçip iyi savunma yapabiliyoruz ancak ilk oynayacağımız Gürcistan maçını baz alırsak topa sahip olacak takım biziz ve pozisyon üretmemiz gerekiyor. Gürcistan 3-5-1 sistemiyle oynuyor. Kvara forvet arkasında kullanılıyor. Rakip 3'lü savunma oynadığı için bizim çift forveti tercih etmemiz gerektiğini düşünüyorum."

"Kenan Yıldız ve Arda Güler'den çok büyük beklentim var. Arda Güler'in nasıl kullanılacağı da çok önemli. Montella bu isimleri 11'de mi değerlendirecek hamle oyuncusu olarak kullanacak net değil. Barış Alper de turnuvadaki kilit oyuncularımızdan biri olacaktır. Hakan Çalhanoğlu milli takımın en deneyimli ve en formda oyuncusu. Hakan'ın milli takıma kazandırılmasında başrol oynadım. Hakan'la ilgili yapılan ağır eleştirilere kesinlikle katılmıyorum."

'BU TURNUVADA BAŞARI GELİRSE DÜNYA KUPASI'NDA FAVORİLERDEN BİRİ OLABİLİRİZ'

Türkiye'nin turnuvada başarılı olması için eleme grubunda oynadığı maçlardaki formunu yakalaması gerektiğini kaydeden Ercan, "Milli takımımız bu turnuvada yarı final gibi bir başarı elde ederse 2026 Dünya Kupası ve 2028 Avrupa Şampiyonası'nda genç oyuncuların da deneyim kazanmasıyla favorilerden biri haline gelir. İnşallah 2008'deki ve 2000'deki başarıları tekrarlarız" sözlerine yer verdi.

Avrupa Şampiyonası ve Dünya Kupası organizasyonlarının her futbolcunun yer almak isteyeceği turnuvalar olduğunu dile getiren Ercan, "Her futbolcuya bu turnuvalarda oynamak nasip olmuyor. Oyuncuların kendi elinde de olmuyor. Turnuvada yer alacak oyuncular çok şanslı, keyfini çıkarsınlar. Bazı oyuncularımız 2-3 turnuva daha oynamaya aday. Milli takımımızın başarı özlemi var, onu yaşamak istiyoruz. Milli Takımımızın başarıları ülke gündemini meşgul ediyor, insanlar mutlu oluyor. Oyuncularımızın potansiyeli var bunu kullanmaları gerekir" diye konuştu.