Ev aletleri hack'lenirse?

Ev aydınlatması, akıllı araba, oyuncaklar, kapı kilitleri hack'lenebilir mi? Cevabı ne yazık ki evet. Son yılların ve geleceğin en önemli konularından biri Nesnelerin İnterneti. Her şeyin internete bağlı olması prensibine dayanan bu trend, beraberinde bazı tehlikeleri de getiriyor olabilir.

Abone ol

Erdal Kaplanseren @Kaplanseren

DUVAR - Bankaların ve alışveriş sitelerinin hack'lenmesi pek çok tehdide sebep oluyor. Milyonlaca kişinin kişisel bilgilerini, ev adresini ve kredi kartı bilgilerini sızdırıyorlar. Peki ya hacker’lar evinizdeki kombiyi, evinizin kilidini, otomobilinizi ya da kalp pilinizi kestirirse gözüne kestirirse? “Akıllı” olduğu sürülen bu aygıtların hepsi de hack’lendi. Yine de Nesnelerin İnterneti (Internet of Things: IoT) aygıtlarının üreticilerinin güvenliğe ne kadar önem verdiği tartışılır.

AMPULLER

Güvenlik firması Context, renk değiştirebilen ve uzaktan açılıp kapanan LIFX akıllı ampulleri hack’ledi. Evin hiç beklemediğiniz anda diskoya dönüşmesi kulağa çok kötü gelmiyor olabilir ama bu hack sayesinde saldırganlar Wi-Fi ağ ayarlarınıza ve hatta parolalara erişebiliyor.

BEBEK MONİTÖRÜ

ABD’de tuhaf bir adamın internete bağlı bebek monitörlerini hack’leyip hoparlörden bağırarak çocukları korkuttuğu biliniyor. Üretici Foscam, kullanıcılara yazılım güncellemesi yapmalarını ve parolaları varsayılan ayarlarda tutmamalarını salık verdi.

AKILLI TERMOSTAT

GTVHacker üyeleri Nest termostatı hack’leyerek saldırganların evde olan bitenleri dışarıdan gözleyebilmesini sağladılar ama bunun için aygıta fiziksel erişim gerekiyor. Daha korkuncu, ABD Ticaret Bakanlığı bir termostatın Çin’deki bir IP adresine bilgi yolladığını söyledi. Ne amaçla olduğu meçhul.

KAPI KİLİTLERİ VE ALARMLAR

Bir araştırmacı, geçen yılki Black Hat konferansında bir kapıyı hack’leyerek açmayı ve giriş kodunu sıfırlamayı başardı. Bazılarıysa Z-Wave ev otomasyon sistemine girerek ısıtıcıyı, garaj kapılarını, alarmları ve elektronik kapı kilitlerini ele geçirdi.

BUZDOLABI

Bir buzdolabının, spam yollayan bir bot ağının parçası olduğu haberleri biraz abartılı olabilir ama internete bağlı akıllı fırınlardan kurutuculara kadar birçok ev eşyasının hack’lenmesi an meselesi. Bunu siber suçlular yapmasa meraklı araştırmacılar yapacak.

SU ISITICI

Canınızın ne zaman çay çektiğini bilen akıllı bir kettle fikri cazip geliyor ama Rus medyası, Çin yapımı kettle’larda ve diğer ucuz ev eşyalarında kullanılan yongaların güvensiz Wi-Fi ağlarına bağlandığını ortaya çıkardı.

TUVALET

Güvenlik firması Trustwave, Android uygulamasıyla kontrol edilen LIXIL Satis akıllı klozetleri hack’leyerek tüm Satis klozetlerin kolayca ele geçirilebileceğini kanıtladı. Saldırganlar sifonu ardı ardına çekebiliyor, kapağı kaldırabiliyor, su fışkırtma ya da “havayla kurutma” işlevlerini etkinleştirerek kullanıcıyı “rahatsız edebiliyor”.

AKILLI TV

Siz internet üzerinden dizi izliyorsunuz, televizyonunuz da sizi. En azından bu bir olasılık. Def Con’da açıklanan bir araştırma, akıllı TV’lere sızmanın, eğer televizyonun kamerası varsa ve bunu destekliyorsa salonları izleyip dinlemenin, ağ trafiğini gözetlemenin ve hatta televizyonu bozmanın ne kadar kolay olduğunu gösterdi.

MEDİKAL CİHAZLAR

Nesnelerin İnterneti’nin kapsamı akıllı evlerle sınırlı değil. İnsanlar medikal implantlar aracılığıyla da internete bağlanıyor. Dijital kalp pili gibi aygıtlar kullanıma girdiğinden bu yana binlerce hayat kurtardıysa da, araştırmacı Barnaby gerek bunları gerekse dijital ensülin pompalarını başarıyla hack’ledi. İnsanı öldürebilecek bir kusur.

AKILLI OTOMOBİLLER

Charlie Miller ve Chris Valasek geçtiğimiz yıl bir çift akıllı otomobili hack’leyip gaz ve fren pedallarını ele geçirdiler, hatta sürücüyü emniyet kemerini gererek az daha boğuyorlardı.

GOOGLE GLASS

Güvenlik firması Lookout, QR kodları kullanarak Google Glass’ı hack’ledi. Glass takan biri zararlı kodlara baktığı anda gözlük “düşman” bir Wi-Fi erişim noktasına bağlanmak zorunda kalıyor. Böylece araştırmacılar, giyilebilir aygıtın web bağlantılarını ve buluta neler yüklediğini görebiliyor.

iPAD KONTROLLERİ

Bir güvenlik araştırmacısı, iPad’le kontrol edilen otel odası otomasyon sistemini hack’leyerek ışıkları, ısıtmayı, müziği, TV’yi ve hatta panjurları kontrol edebildi. iPad sadece otel müşterileri için değil, onu uzaktan ele geçirebilecek hacker’lar için de en iyi uzaktan kumanda.

OYUNCAKLAR

Yazılım mühendisi Jennifer Savage, kızının uygulamayla kontrol edilen tavşanını hack’leyip kameralarını ve mikrofonunu şirin bir casus aygıta dönüştürdü.