Ev hapsi ve elektronik kelepçe: Pranga gibi, bir zinciriniz yok
Boğaziçi eylemlerine katıldıkları için 'ev hapsi tedbiri' uygulanarak 'serbest bırakılan', evlerine hapsedilen Melis Akyürek ve Muhammed Hizmetçi, elektronik kelepçe deneyimlerini anlattı: "Pranga takılmış gibi, bir tek zincirimiz yok. Geçmiş zamanın köleliği şu anda."
DUVAR- Melis Akyürek ve Muhammed Hizmetçi, Boğaziçi Üniversitesi'ndeki 'Kayyım rektör' protestolarına destek eylemlerine katıldıkları için şiddet görerek gözaltına alınan onlarca kişiden ikisi. Ancak onlar tutuklamaya sevk edilip 'ev hapsi' kararıyla 'serbest bırakılan'lardan.
Deutsche Welle Türkçe'ye konuşan Psikolog Akyürek ve tercüman Hizmetçi, ev hapsinde geçirdikleri birkaç günlük süreyi ve elektronik kelepçe uygulamasını, anlattı.
"Mahkemeye çıkmadan, savunma vermeden, karar bile bize açıklanmadan adliyeden çıktık. Kararı bize avukatlarımız bildirdi" diyen Melis Akyürek, sonrasında yaşadıklarını şöyle anlattı: "Daha sonra eve geldiler. Elektronik kelepçeyi taktılar. Kelepçenin bağlı olduğu bir de modem gibi bir cihaz var. Ve tarif ettiler cihazları. Tahminim menzili 100 metrekare. 'Aşağı inince kesin öter' dediler. Çünkü sordum "Komşuma inebilir miyim" diye. 'Hayır inemezsiniz' dediler. Ağır birşey değil ama çok rahatsız edici bir şey. Kolyenizi, saatinizi bile çıkarırsınız bir süre sonra. Ancak bunda öyle değil. Bedeniniz bunu yabancılıyor."
'ÖZGÜRLÜĞÜNÜZÜN ELİNİZDEN ALINIŞI GÖRÜNMEZ KILINMAYA ÇALIŞILIYOR'
Moralinin iyi olduğunu, bunun nedeninin de hissettikleri büyük dayanışma olduğunu belirten Akyürek "10 arkadaşımız tutuklu. 23 kişi de biz. 33 tutuklu olmak yerine aslında 10 kişi tutuklu görünüyor. Siz aslında kamuoyunun gazını da almış oluyorsunuz. Sizin kelepçeli ev hapsindeki, özgürlüğünüzün elinizden alınma hali görünmez kılınmaya çalışılıyor" dedi.
''MODERN PRANGA'
Tercüman Muhammed Hizmetçi ise 'Modern pranga' olarak tarif ettiği elektronik kelepçeyi ve yaşadıklarını şu sözlerle anlattı: Biz mahkemeye çıkmadık, hakimi bile görmedik. Çağlayan'ın eksi 7. katında bekliyorduk.
Bana Perşembe sabah taktılar elektronik kelepçeyi. Rahat edemiyorsunuz. Rahat uzanamıyorsunuz. Daha çok psikolojik olarak zorluyor aslında sizi. Aletteki milimlik bir oynamada bile sürekli bir taciz hali. İşte arıyorlar 'Dışarı çıktın mı? Neredesin?" gibi evinizde otururken arayabiliyorlar. Market alışverişini bile yapamamak zor. İnsanlara muhtaç durumdasınız. Hastalansanız bile izin alıp gitmeniz gerekiyor hastaneye. 'Big brother is watching' derler ya.
Hapishaneye dönüşmüş durumda aslında durum. Dışarıdasınız ama değilsiniz. Modern pranga diyebiliriz yani. Bir tek zincir eksik. Ayağınızda 7/24 onunlasınız. 1.5 yıl ev hapsinde kalan insanlar da var Türkiye'de." (HABER MERKEZİ)