Ev temizliğinde yaptığınız 3 hatanın bakterilerin çoğalmasına neden olduğunu biliyor muydunuz?

Abone ol

Ev temizliği, herkes tarafından olmazsa olmaz olarak kabul edilen bir işlemdir. Hijyenin yansıması olan ‘’temizlik’’ sağlıklı ve konforlu bir yaşam için doğru ve usulüne uygun şekilde yapılmalıdır. Hizmet olarak https://www.ustamgeliyor.com/ sitesine girerek  ve  başta olmak üzere birçok şehir için talep oluşturabilirsiniz. Temizlik temizliktir, bunun doğrusu yanlışı mı olur diye bilirsiniz, ancak temizlikte her işlem gibi usulünce yapıldığı takdirde istenilen sonuca hizmet eder. Aksi halde ise yalnızca görselde olan ancak hijyen açısından hiçbir şey ifade etmeyen bir temizlik işlemi ortaya çıkar.

Yapılan araştırmaların sonucunda ev temizliği için ayrılan süre ortalama insan ömrünce 1 yıldan fazla zaman almakta. Temizlik işine kadınların harcadıkları zamanın erkeklerin harcadıkları zamandan iki kat daha fazla olması, ev temizliğinin %98 oranında yalnızca kadınların yapıyor olduğunu göstermekte. Bu denli fazla zaman harcanan, ancak sağlıklı bir yaşam sürebilmek adına ise mutlaka olması gereken bu işlem de, sonucun hem konfor hem de sağlık için iyi olabilmesi adına doğru yöntemler ile yapılması şarttır.

Hem zaman harcanan hem de emek harcanan ev temizliği tüm bu özveriye rağmen yanlış yöntemler ile yapılıyorsa bu oldukça üzücü bir durumdur. Özellikle ev hanımlarının emek ve zamanını harcadığı ev temizliğinde sıklıkla yapılan temizlik hataları nelerdir ve doğru yöntem hangisidir maddeler halinde inceleyelim.

Ev temizliğinde en sık yapılan yanlışlar nelerdir?

Temizlik A’dan Z’ye herkes tarafından yapılan, ancak herkes tarafından doğru ve usulüne uygun yapılmayan bir işlemdir. Bu durumun düzelmesi ve yapılan ev temizliğinde en doğru sonuca ulaşılması için dikkat etmeniz gereken durumları sizler için sıralayacağız.

• Tek bez birçok iş!

Hata: Ev temizliğinde sık yapılan hatalar konusunda ilk sıraya alacağımız madde elbette ‘’tek bez birçok iş’’ oluyor. Biraz daha açacak ve örneklendirecek olursak, bir toz bezi ile hem tüm evin tozunu, hem mutfak tezgâhını hem banyo lavabosunu hem de camları (içli dışlı) silmekten bahsettiğimizi söyleyebiliriz. Bu durum en büyük virüs yayma yöntemi olarak bilinmektedir.

Dış dünya ile temas halinde olan camlarınızı sildikten sonra ev içindeki tozu almanız, mutfakta tezgâh yahut herhangi bir bölgeyi silmeniz, akabinde ise banyo dolabı, lavabosu gibi bir bölgeyi silmeniz bakterileri ev içinde gezdirmeniz anlamına gelmektedir. Ev temizliği konusunda he ne kadar görsel olarak bir problem görülmese de aslen hijyen bakımından olumlu bir temizliğin yapılmadığı, aksine evde belki de hiç olmayan bölgelere bakterilerin tek bez kullanım hatasından dolayı yayıldığı bilinmektedir.

Çözüm: Ev temizliğinde tek bir bez ile her bölgenin temizlenme çabasına çözüm hepinizin de düşüneceği gibi, her bölgenin hatta mümkünse her odanın kendine ait bir toz bezi olması gerektiğidir. Bunun için de banyo bezi banyoda, mutfak bezi mutfaktan çıkartılmadan kullanılmalı ve tekrar yerine konmalıdır. Hol ve oturma odasının toz bezi ortak kullanılabilir. Ev içindeki tüm camları silmek içinde tek bir cam bezi yerine evin iç bölgesindeki camları silmek için ayrı dış bölgesindeki kısımları silmek için ayrı bez tercih edilmelidir. Bu sayede camın dışarı ile temas eden kısmındaki bakteriler evin iç kısmındaki bölümüne sürülmez ve yapılan temizlik tam olarak amaca hizmet etmiş olur.

• Cam sil suyu ile tüm evi silmek

Hata: Adının da üzerinde olduğu gibi ‘’cam sil’’ fısfısı çoğu tarafından yalnızca camları silmek için değil de birçok bölgenin temizliği için kullanılmaktadır. Ev temizliği sırasında yapılan bu hata, hijyen açısında olması gereken faydayı sağlamaz iken, yalnızca cam silmeniz için üretilen, cam gibi alanları parlatma ve temizleme özelliğine sahiptir.

Ev temizliğinde kapıları, sehpaları, dolap dış ve iç kısımlarını, aksesuarları ve tozu alınacak tüm bölgeleri cam sil suyu ile silmek yerine usulüne uygun yöntemle silmek var olan bakterilerin yok olmasına yardımcı olurken çok daha derinlemesine bir temizlik sağlayacaktır.

Çözüm: Yukarıda da bahsetmiş olduğumuz gibi ‘’usulünce’’ toz alınırsa yapılan işlem amaca ulaşır ancak nedir bu usulünce temizlik-toz alma diyecek olursanız, bir kova içine orta derecede ılık su, sirke ve limon suyu dökerek silmek istediğiniz tüm alanları gönül rahatlığı ile silebilir, kolaylıkla hijyenik ve konforlu bir görüntüye sahip olabilirsiniz.

• Ufak görülen bölgeleri gözden kaçırmak!

Hata: Belki de birçok kişinin okurken ‘’Evet, bende hiç silmem!’’ diyeceği bölgelere değineceğiz. Bu bölgeler, aslen her gün temas ettiğimiz ancak hiç yahut düzenli olarak silmeyi akıl etmediğimiz bölgelerdir. Bu bölgelerin başında lamba tuşları gelmektedir. Gün içerisinde her odaya girip çıktıkça temas halinde olduğumuz lamba tuşları evde temizlik esnasında her zaman atlanan, unutulan, akla gelmeyen bölgeler olarak bilinmektedir. Birçok kişinin temas ettiği ve bakterilerin yaşaması ve üremesi için oldukça kolay bir bölge olan lamba tuşları, ev temizliği sırasında asla ihmal edilmemesi gereken bölgelerden biridir.

Bir diğer silinmesi unutulan alanlar ise ev içi ve dışındaki kapı kollarıdır. Her gün birçok kişi tarafından temas halinde olunan kapı kolları da bakterilerin hızla çoğaldığı alanlardan biridir.

Çözüm: Ev temizliğinde çözümü oldukça kolay olan önemli bölgelerin sıklıkla temizlenme durumu, unutulmaması için gerekirse en göz önünde olan bir alana ufak bir not alınmalı ve her temizlikte rutin olarak düzenli bir şekilde silinmelidir. Bu sayede zamanla artık aldığınız notlara ihtiyaç duymayacak ve temizlik alışkanlıklarınıza eklemiş olacaksınız.

Ev temizliği konusunda dikkat etmeniz ve düzeltmeniz gereken hataları düzelttiğiniz takdirde emek ve zaman harcadığınız temizlik işlemi bakterilerden arınmış şekilde sonuçlanacaktır.

Tüm bu ev temizliği işlerinden zaman zaman yorulduğunuz hissediyorsanız, sizde birçok kişinin yaptığı gibi ustamgeliyor.com sitesinden ücretsiz bir şekilde temizlik talebi oluşturabilir, belli zamanlarda temizlik personelinden ev temizliği konusunda destek alabilirsiniz.

İLANDIR.