Ev yaşantısı video sanatında!
Gezici Festival'in bu yılki konuğu Guy Ben Ner. Ner'in 'aile'ye dair video çalışmaları gösterimde!
DUVAR - Ankara Sinema Derneği’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlediği Gezici Festival, 1-14 Aralık 2017 tarihleri arasında 23’üncü kez sinemayı kent kent dolaştırmakla yetinmeyip, güncel sanatla sinemanın kurduğu bağları da sinema izleyicisinin beğenisine sunuyor.
1-7 Aralık tarihleri arasında, Ankaralılarla buluşacak Gezici Festival’in, bu yılki güncel sanatçı konuğu İsrail’den sanatçı Guy Ben Ner. 2015 yılında Venedik Bienali’nde İsrail’i temsil eden Guy Ben Ner, New York Magazine tarafından MoMA PS1’in düzenlediği Büyük New York sergisinde yer alan çalışmalarıyla “yeni bir atılımın eşiğine gelen sanatçı” olarak nitelenmişti. Guy Ben Ner, Kudüs’teki Bezalel Sanat ve Tasarım Akademisi’nde okutmanlık yapmaktadır.
İsrail Büyükelçiliği’nin katkılarıyla düzenlenecek ve Guy Ben Ner’in 2000-2016 yılları arasında gerçekleştirdiği video çekimlerinden oluşan "Aile, Yalanlar ve Videoteyp" adlı özel bölümde sanatçının beş videosunun gösterimi yapılacak: Moby Dick (2000), Çalınan Güzellik (Stealing Beauty, 2008), Casuslar (Spies, 2011), Seskuşağı (Soundtrack, 2013) ve Zincirlerinden Kurtulan Sanatçılar (Escape Artist, 2016).
SİNEMAYA, EDEBİYATA VE SİYASETE ATIFLARDA BULUNAN ESERLER
Sanatçının videoları ilk bakışta oyunbazlık ve yüzeysellik hissi verse de, hemen hepsi sinema ve edebiyatın önde gelen eserlerine atıflarla dolu. Sanatçı, çektiği videolarda sıradan “ev yaşantısı” fikri etrafında, çoğu zaman kendini, eşini ve çocuklarını oyuncu olarak kullanarak, rutinin kendisinde yarattığı müphemliği ve kaygıyı, “iş” ve “aile” arasında kurduğu dengeden aldığı hazzı görünür kılıyor.
Guy Ben Ner’in politik mesajlar içeren iki videosu da oyunbaz müdahaleler içerir. Casuslar (Spies, 2011), İsrail Turizm Bakanlığı logosundan uzaklaşarak çevreyi içine alan tek bir çekimden ibaretken, Zincirlerinden Kurtulan Sanatçılar (Escape Artist, 2016) İsrail’de bir gözaltı merkezinde tutulan sığınmacılara verdiği video derslerinin üzerine kurulur. Sinemasal araçları sığınmacıların kendilerini ifade edebilecekleri araçlar olmaktan çıkarıp, sığınmacıları sinema araçları haline getirmeye karar vermesiyle, gözaltı merkezinden kaçmanın sinemasal yolunu keşfeder.
Guy Ben Ner’in edebiyat, sinema, politik ve ekonomik tesir, adaptasyon gibi konulara sıklıkla değindiği diğer eserlerinden oluşacak kapsamlı bir sergi de, Melis Golar küratörlüğünde seyirciyle buluşacak. Çağdaş Sanatlar Merkezi Füreya Koral Salonu’nda gerçekleşecek sergiye, Gezici Festival danışmanı Köken Ergun’la Guy Ben Ner arasında gerçekleştirilecek bir ‘sanatçı konuşması’ da eşlik edecek.