Evde balık yapmayı bazısı sevmez. Evi kokutur, bulaşığı zordur,
iyi yapmak hassas iştir, çok pişerse kayış gibi olur. Kısmen de
olsa doğru, özellikle tava balık yapıyorsanız apartmanda bile koku
yayılır, fırında yapsanız kocaman tepsi yıkaması uzun iş, hele
pişirmeyi ayarlamak başka dert.
Bütün bu sorunlara karşı, evde yapabileceğiniz en lezzetli
balığı size geçenlerde anlatmıştım. Bu
tarifi ben hâlâ çok seviyorum ve daha denemediyseniz hiç zaman
kaybetmeden denemenizi öneriyorum. Ama tek yöntem de bu değil
elbette.
Bazen de insan şöyle güzelce pişmiş ama içi pek kurumamış bir
ızgara balık istiyor. Mümkünse derisi de çıtır çıtır olmalı ki
keyfi katlasın. Bu, levrek ve çipura gibi her zaman bulunan
balıklarla da yapılabilir, onun dışında etli her tür balıkla,
somon, kaya levreği, hatta denk gelirseniz kılıç balığı ile de
nefis olur. Ancak tek bir şey çok önemli, balıkların fileto olarak
alınması, ve derilerinin de üzerinde olması. Ben genellikle
pişirmesi ve çocuk için ayıklaması kolay olsun diye balıkları
kemiksiz fileto almayı tercih ediyorum, bu tarif için çok uygun
oluyor.
Burada sadece çok basit bir teknik detay var, o da normalde pek
çok yemekte tam tersini yaptığımız bir şey, balığı tavaya daha tava
soğukken koyuyoruz ki sıcak yüzeyle temas sonrası balık aniden
kıvrılmasın.
MALZEMELER
-Kemiksiz derili balık filetosu
-1 yemek kaşığı zeytinyağı ya da sade yağ
-1 dal taze kekik
-1 diş sarımsak
-Tuz, taze çekilmiş karabiber
Balık filetolarını pişirmeye başlamadan en az 20 dakika önce
buzdolabından çıkarın. Bir kağıt havlu ile derilerini iyice silin.
Her iki tarafına tuz ve taze çekilmiş karabiber serpin.
Tavanızın üzerine yağı ekleyin, sadeyağ kullanıyorsanız (ki
mümkünse tavsiye ediyorum) hafifçe erimeye başlayana kadar kısık
ateşte 30 saniye ısıtın, balık filetolarınızı derili yüzü tavaya
gelecek şekilde yerleştirin.
Tavanın altını orta ateşe getirin, kekik ve sarımsağı ekleyin.
Bir çorba kaşığı ile ara sıra tavayı bir kenara doğru eğip, yağı
alıp balığın etli kısmına doğru koyun. Bunu sık sık tekrar
ederseniz balığınızın lezzetini katlarsınız.
Balığın kenarından baktığınızda alttan yukarı doğru renginin
matlaştığını görebilirsiniz, bu pişmeyi işaret eder, siz de
yukarıdan sıcak yağı ekleyerek balığınızın üst tarafının pişmesine
yardımcı olabilirsiniz. Balığın kalınlığına göre pişme süresi
değişir, kalın bir fileto kullanıyorsanız bu matlaşan kısım balığın
kalınlığının yüzde 70’ine gelene kadar bekleyin, eğer bütün bir
çipura ya da levrek filetosu kullanıyorsanız, zaten 5-6 dakika
içerisinde tamamen pişmiş olacaktır. Bir balık spatulası ile (çok
ince olmalı, yoksa balığın derisini bozarsınız) çok dikkatli
şekilde ters çevirin, kalın bir fileto kullanıyorsanız 1-2 dakika
kadar, ince bir fileto ise 30 saniye kadar etli tarafın da hafifçe
kızarmasını sağlayın.
Balığınız hazır, hem çok lezzetli, hem de yapması oldukça kolay
bir yöntem. Mutlaka deneyin derim.
Keyifli ve sağlıklı bir hafta dilerim.