Evi için 46 gündür eylemde: Evimi yıkarlarsa çadır kuracağım

Evi için 46 gündür eylem yapan Hasan Bodur, belediyenin aykırı bir şekilde riskli yapı kararı aldığını belirterek, "Kentsel dönüşüme değil, rantsal dönüşüme karşıyım" dedi.

Abone ol

Cengiz Anıl Bölükbaş

ANTEP - Hasan Bodur, Şehitkâmil ilçesi Karşıyaka semtindeki Eydibaba Mahallesi’nde uygulanacak kentsel dönüşüm projesi nedeniyle mağdur olduğu gerekçesiyle 46 gündür Bölge Adliye Mahkemesi önünde eylem yapıyor.

Bölge mahkemeleri ve Danıştay, binaların yıkılmasında "kamu yararı gözetilmediği" gerekçesiyle durdurma kararı verdi.

Ancak, Şehitkamil Belediyesi karara rağmen Bodur'un evinden numune aldı. Binanın "riskli" olduğuna ilişkin rapor hazırlandı. Evinin bulunduğu bölgenin afet bölgesi olmadığı belirten Bodur, belediyenin evinden numune almasının ve rapor hazırlamasının ise hukuki olmadığını söyledi.

‘YETKİLİLER SORUNU DAHİ DİNLEMEDİ’

Hasan Bodur, konuyla ilgili birçok yerel ve siyasi parti yöneticilerine ulaşmayı denedi ancak hiçbirinden bir yanıt alamadı. 30 Ağustos Zafer Bayramı sırasında Belediye Başkanı ve vali ile görüşmeye çalıştı. Yine sonuç alamadı. Bir yıl boyunca randevu almaya çalışan Bodur’un çabası karşılık bulmadı. Bir etkinlikte Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'e derdini anlatmaya çalışan Bodur'un aldığı cevap ise "Sırası mı?" oldu. 40 gün boyunca AK Parti il binası önünde randevu almak için uğraşan Hasan Bodur'a, "Randevu ayarladık, gel" denildi. Ancak randevuya gittiğinde yine yetkili bulamadı. Bodur, "Tüm yetkililere ulaşmaya çalıştım. Ama kimse derdimi dahi dinlemedi. Yetkililer çıt çıkmadı" dedi.

'EVİMDEN HER AN TAHLİYE EDEBİLİRLER'

Bodur, riskli yapı raporuna karşı İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Ancak mahkeme henüz sonuçlanmadı. Tahliye için verilen 60+30 gün süresi ise dolmuş durumda. Mahkemenin dört aydır uzadığını belirten Hasan Bodur, mahkemenin davayı yavaştan aldığı görüşünde. Tahliye süresinin dolmasıyla beraber evinin her an yıkılabileceğini söyleyen Bodur, mahkemenin bir an önce sonuçlanmasını bekliyor.

Kentsel dönüşüme karşı olmadığını ancak yaşanan durumun rantsal bir dönüşüm olduğunu belirten Bodur, garibanın 40 yıllık emeğinin zenginlere peşkeş çekildiğini söylüyor. Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Hasan Bodur'a "Eylemi sonlandır, davanın sonucunu bekle" demiş. Bodur bundan dolayı olayın üstünde siyasi baskı olduğu kanaatinde.

'GEREKİRSE ÇADIR KURACAĞIM'

Yıkım bölgesinde ev yapılacağını ve en azından kendisine o bölgeden bir ev verilmesini talep ediyor Bodur. Belediyenin yıkım için vereceği parayla Antep'te bir ev alınmasının zor olduğunu vurgulayan Bodur, "İnsanları mahallesinden niye çıkartıyorsun? Benim tüm anım bu mahallede. Burayı yıkarlarsa benim başımı sokabileceğim bir yer yok. Evimi yıkarlarsa gerekirse sokağa çadır kuracağım. Sonuna kadar hakkım için savaşacağım" dedi.

'BELEDİYE YASANIN ARDINDAN DOLANIYOR'

Belediyenin evden izinsiz numune almasının hukuki dayanağı olmadığını vurgulayan Bodur'un avukatı Murat Doruk ise, bölgenin 2012 yılında Bakanlar Kurulu tarafından kentsel dönüşüm bölgesi ilan edildiğini ve daha sonra kamulaştırmaya gidildiğini belirtti. Bu süreçte açtıkları davalarda iptal kararlarının çıktığını ve Bölge İdare Mahkemesi’nde kararın kesinleşeceğini aktaran Doruk, mahkemenin belediyenin mal sahipleriyle anlaşması gerektiğine ilişkin karar verdiğini söyledi. Ancak belediyenin Hasan Bodur'u çağırmadığını dile getiren avukat Doruk, belediyenin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı devreye sokarak ev hakkında 6306 sayılı kanuna göre riskli yapı raporu aldığını söyledi. Ev hakkında verilen raporun kanundaki şartlar oluşmadan alındığını ifade eden Doruk, şunları söyledi: "Belediye ya bizim verdiğimiz parayı kabul edersiniz ya da sizi evden tahliye ederiz' diyor. Konuyla ilgili yıkımı ve tahliyeyi durdurmak için karar aldık. Yıkımı durdurduk ancak tahliye kararı durmadı. Valilik evin etrafında okul olduğu için eve mekruh yapı diyor. Yasanın ardından dolaşıyorlar. Belediye böyle bir karar alamaz."