'Evim mağdurları'nın beklentisi karşılanmadı: Sandıkta görüşürüz

'Evim mağdurlarına' dönük kanun teklifi Meclis’ten geçti. AK Partili yetkililerin ‘Enflasyon farkını da ödeyeceğiz’ sözleri hayata geçmedi: Sandıkta cevabını vereceğiz.

Abone ol

Ogün Akkaya

ANKARA - Ekonomiye yönelik düzenlemeleri de barındıran torba yasa teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Yasa teklifi, faizsiz ev ya da araba almak isteyen kişilerin başvurduğu, tasfiye edilen sonu '-evim' ile biten şirketlerin yarattığı mağduriyetlerin giderilmesine yönelik düzenlemeleri de kapsadı. Düzenlemeye göre faaliyet izni almış şirketlere devredilen sözleşmelerle birlikte müşterilere iade edilecek tasarruf tutarları Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından nakit olarak ödenecek.

ENFLASYON FARKI ÖDEMESİ HAVADA KALDI

Teklifi Meclis’e getiren AK Partili milletvekillerinin komisyon görüşmelerinin ardından Meclis Genel Kurulu’nda önerge vererek evim mağdurlarına ödenecek tutara enflasyon farkının da eklenmesi öngörüldü. Genel Kurul'da teklif görüşülürken AK Partili milletvekillerince enflasyon farkının ödenmesine dair herhangi bir adım atılmadı.

Kanun teklifinin son haline göre ‘evim mağdurları’ eğer yeni bir şirketle sözleşme imzalamak istemezlerse, ödedikleri katılım payının yüzde 20’sini ve tasarruf tutarını geri alabilecekler. Başka bir şirketle devam etmek istemeleri durumunda ise katılım payının yüzde 80’i kendilerine ödenecek ve ev ya da araba sahibi olmak için aylık ödeme yapmaya yeni şirketle devam edecekler.

‘SORUNU ÇÖZERKEN BAŞKA SORUNLARA NEDEN OLURUZ’

Evim mağdurlarına enflasyon farkının ödenmemesi Meclis Genel Kurulu’nda da konuşuldu. HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu, AK Partili yetkililerin kendilerine "Eğer biz böyle bir şey yaparsak şu anda mevcut 300 bine yakın aynı şirkete ya da benzer şirketlere para yatırmış olan insanların da yatırdıkları değerlerin enflasyonla değerlendirilmesi gerekir. Dolayısıyla da bir sorunu çözerken başka sorunlara neden oluruz" dediklerini söyledi.

‘SİSTEMİN İÇERİSİNDEKİ İNSANLARIN ÇOĞU AK PARTİ SEÇMENİ, BÜYÜK DARBE ALACAKLAR’

Evim mağdurlarının enflasyon farkını talep etmeleri fakat bunun karşılanmaması tepkilere neden oldu. Evim Mağdurları Platformu Sözcüsü Tacettin Çataltepe, enflasyon farkının evim mağdurlarına ödenmesi adımının geri çekilmesine ilişkin "Çözüm değil tam aksine milletle dalga geçtiler" dedi.

Faizsiz ev ya da araç almak için şirketlere üye olan insanların çoğunun AK Parti seçmeni olduğunu öne süren Çataltepe, "Çok büyük darbe alacaklar. Demek ki bunu göze almışlar. Mağdurların çoğu faiz hassasiyeti için bu sisteme girmiş insanlar. Oy zamanı insanlar alternatiflerini değerlendirecekler. İnsanlar haklılar. Devlet firmaları kapatacaksa en azından insanları uyarabilirdi. Bu firmalar da uyanıklık yapmışlar. Kapatılacaklarını tahmin ettikleri için kampanya üstüne kampanya yapmışlar. Sisteme girmek istemeyen insan bile kayıtsız kalamadı. Hükümetin açığı var. Bunun altyapısının hazırlanması lazımdı. Bunu öngörüp plan yapılmalıydı" diye konuştu.

‘EYLEM YAPARSAK ‘MAĞDURİYETİNİZİ GİDERDİK’ DİYECEKLER’

Aylardır eylem yaptıklarını belirten Çataltepe, eylemlerin ve basın açıklamalarının etkisinin azalacağı görüşünde. "Kırılma olacak. Herkes yoruldu" diyen Çataltepe, "Bu sefer karşı taraf ‘Biz sizin mağduriyetinizi giderdik’ diyecek. Çoğu insanın ekonomik sıkıntılardan dolayı sistemlerde devam etme gücü yok. Kimsede maddi güç kalmadı. Devlet nasıl bir hesap yaptı inanın anlamış değilim. Birçok kişi eğer sistem çalışıyor olsaydı belki de ev sahibi olmuş olacaktı. Kimsenin mağduriyeti giderilmedi" dedi.

'HÜKÜMETE GÜVEN YİTİRİLDİ’

"Yasa tasarısı mağduriyeti kat ve kat artırdı" diyen Çataltepe, enflasyon farkının ödenmesi durumunda mağdurların bir nebze de olsa rahat hissedebileceklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir arkadaşımız hizmet bedeli olarak 64 bin lira para yatırmış, ilk taksit ödemesinden sonra şirket tasfiye edilmiş. Şimdi kendisine bu paranın yüzde 20’sini ve ödediği ilk taksiti verecekler. Hizmet almadı bu arkadaş nasıl olacak bu iş? Ödediğin paranın yüzde 20’sini alabiliyorsun. Senin parandan kesiyor, tamamını alamıyorsun. Para pul oldu. Belirsizlik vardı, insanlar ayakta duruyordu. Şimdi her şey netleştiği için dağılma aşamasına gelen bütün aileleri zor durumda kalacak. Enflasyon farkı ödenseydi en azından ‘devlet bizi düşündü’ derdik. Hükümete güven yitirildi. Mağdur arkadaşlar ‘sandıkta cevabını vereceğiz’ diye konuşuyorlar."