Evrensel muhabirine ajanlık dayatması

Evrensel Gazetesi Diyarbakır Temsilciliği'nde görevli gazeteci Cengiz Anıl Bölükbaş, kendilerini polis olarak tanıtan üç kişi tarafından alıkonuldu. Bolükbaş'a muhbirlik yapması yönünde tehditte bulunuldu.

Abone ol

DİYARBAKIR - Evrensel Gazetesi'nin Diyarbakır temsilciliğinde görevli gazeteci Cengiz Anıl Bölükbaş’a, kendilerini polis olarak tanıtan üç kişi tarafından ajanlık yapması dayatıldığı açıklandı. Bölükbaş, 24 Ağustos 2020 tarihinde öğleden sonra, kendilerini polis olarak tanıtan üç kişi tarafından, bir dükkanda "ikna" edilmek üzere alıkonuldu, birtakım kişisel, ailevi ve mesleki bilgileri sıralandı. Bölükbaş'a, bugün yürüttüğü gazetecilik faaliyetleri yasal da olsa, ileride karşısına çıkabileceği şeklinde tehditte bulunulduğu ancak kendilerine muhbirlik etmesi halinde sorun yaşamayacağını söyledikleri öğrenildi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Diyarbakır Temsilciliği tarafından yapılan açıklamada, “Kendilerini polis olarak tanıtan kişilerin bu tutumuyla, Bölükbaş'ın sahsında, tüm meslektaşlarımızın gazetecilik faaliyetleri, ileride karşımıza çıkacak suç biçiminde terörize edilmiştir” denildi. Diyarbakır’da çalışan gazeteciler katılımıyla TGS Diyarbakır Temsilciliği'nde yarın (26 Ağustos 2020 Çarşamba) saat 12:00'da basın açıklaması yapılacak.

EVRENSEL: HİÇBİR GÜÇ HALKIN HABER ALMA HAKKINA SAHİP ÇIKMAKTAN ALIKOYAMAZ

Evren Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, olayla ilgili şu açıklamayı yaptı:

Gazetemizin Diyarbakır Bürosu’nda görevli muhabirimiz, arkadaşımız Cengiz Anıl Bölükbaş, 24 Ağustos 2020 günü öğleden sonra Diyarbakır’da kendisini istihbaratçı olarak tanıtan 3 kişinin ajanlık telkini ile karşılaşmıştır.

Arkadaşımız açık bir biçimde bunu reddetmiş olmasına rağmen bu kişiler ısrarlarını sürdürmüşlerdir. Kendisini istihbaratçı olarak tanıtan bu kişilerin anlatımları, hem arkadaşımız Cengiz Anıl Bölükbaş’ın, hem gazetemizin hem de bir yazarımızın düzenli takip edildiğinin itiraflarını da içermektedir.

Türkiye’de onlarca gazeteci uydurma suçlamalarla cezaevinde. “Gizli tanık” müessesesi kullanılarak üretilen sahte delillerle birçok meslektaşımız yıllardır tutuklu.

Evrensel hem davalar hem de resmi ilan ambargosu yoluyla susturulmaya çalışılıyor. Arkadaşımıza yapılan ajanlık telkini bu baskıların bir parçasıdır.

Evrensel’in tüm muhabirleri, çalışanları, 8 Ocak 1996 günü polis tarafından gözaltına alınarak, gözaltında dövülerek alçakça katledilen arkadaşımız Metin Göktepe’nin yaşadıklarının kendilerine yüklediği sorumlulukla hareket etmektedir.

Hiçbir güç, Evrensel’in halkın haber alma ve doğru bilgilenme hakkına sahip çıkmaktan, her koşulda onu savunmaktan alıkoyamaz.

Diyarbakır Emniyet İl Emniyet Müdürlüğü, Diyarbakır Valiliği, Emniyet Genel Müdürlüğü ve İçişleri Bakanlığı suç olan bu gazeteciye ajanlık telkininde bulunanlarla ilgili kamuoyuna mutlaka bir açıklama yapmalıdır. İstihbaratçı olduklarını söyleyen bu kişiler kimdir? Kendileri ile ilgili ne gibi bir işlem yapılacaktır?

Bu konuda susmak bu tür ajanlık telkinlerinin bir yönetme politikası olduğunu kabul etmek demektir.

Arkadaşımızın her daim yanında olduğumuzu belirtirken, konuyla ilgili gerekli girişimlerde bulunacağımızı da kamuoyuna saygıyla duyururuz. (DUVAR)