Evsizlere reçete ile ev

ABD'de evsiz insanlara reçete ile ev yazılabilecek. Bu sayede, sağlık harcamaları azaltılacak.

Abone ol

DUVAR - Amerika Birleşik Devletleri’nde evsiz insanların sağlık giderlerinin artması üzerine, bu insanlara reçete ile ev verilmesi için yasa tasarısı hazırlandı. Hawaii Senatörü Josh Green, evsizliğe tıbbi maliyetler açısından yaklaşan bir tasarı hazırladı. Senatör Green, hastanelerin acil servislerine başvuran evsizler için yapılan tedavilerden kaynaklanan maliyetin, onlara bir ev temin edilmesi durumunda düşeceğini öne sürdü.

Euronews'ten Nurullah Ataç'ın aktardığına göre Hawaii Senatörü, tasarıyla ev verilmesi planlanan kişilerin sağlık sitemine maliyetinin kişi başı yıllık 120 bin dolar olduğunu kaydetti. Green, bu kişilere ev alınması durumunda ise bu evlerin eyalete maliyetinin yıllık 18 bin dolar olacağını söyleyerek yılda milyonlarca dolar tasarruf sağlanacağını vurguladı.

DOKTORLAR REÇETE İLE EV YAZACAK

Hazırlanan tasarıda, doktorların evsiz hastaların özel durumunu göze alarak karar verecekleri belirtildi. Senatoda görüşülmeye devam eden tasarıda, doktorlar eğer evsiz hastaların dışarıda yaşamaktan dolayı enfeksiyon kaptıklarını veya rahatsızlandıklarını tespit ederlerse bu evsiz hastalara reçete ile ev yazacaklar.

Bu alanda yapılan bazı araştırmalardan elde edilen sonuçlar da Senatör Green’in sözlerini doğrular nitelikte. Yapılan bir araştırmada, madde bağımlılığı ve zihinsel sorunları bulunanlara ev verilmesi durumunda sağlık harcamaları yüzde 43 oranında düşüyor.

Bu duruma örnek olarak ABD'nin Hawaii eyaletinde yaşayan evsiz Stephen Williams'ın durumu gösteriliyor. Williams, kan dolaşımına bulaşan ölümcül bir enfeksiyon nedeniyle hastaneye kaldırılmış ve burada kaldığı 7 gün, devlete 40 bin dolara mal olmuştu. Williams bundan önce de tam 21 kez hastanelik olmuş ve tedavisi için bütün masraflar sağlık sistemi tarafından karşılanmıştı.

Senatoda görüşülen tasarı sayesinde evsiz olan Williams gibi rahatsızlıkları bulunan insanlara ev sağlanması durumunda hem bu kişilere sürekli kalabilecekleri bir yer sağlanabilecek, hem de sağlık harcamalarının büyük oranda azalacağı düşünülüyor. (DIŞ HABERLER)