Eyleme katılan DEDAŞ işçileri iş yerine alınmadı

Urfa’da işlerine son verilen en az 50 DEDAŞ işçisi, bu sabah iş yerine gittiklerinde güvenlik tarafından kurum binasına alınmadı.

Abone ol

Fatma Keber

URFA - Düşük ücret, sendika haklarının engellenmesi, promosyonlarına el konulması, mesai ücretlerinin ödenmemesi gibi sorunlara karşı iş bırakan Dicle Elektrik Dağıtım Şirketi (DEDAŞ) bünyesindeki işçilerin işlerine son verildi. İşçiler, geçtiğimiz cuma günü şirketin elektrik hizmeti verdiği Urfa, Batman, Mardin, Diyarbakır, Siirt ve Şırnak'ta eş zamanlı iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Eylemin yapıldığı günün akşamında 200’e yakın işçinin işine son verildiğine dair şirket tarafından işçilere bildirimde bulunuldu. 
Urfa’da, eylem akşamı 30 işçiye bildirim gelirken bugün iş yerlerine giden ve iş başı yapmak isteyen diğer işçiler de işine son verildiğini öğrendi.

‘KOLLUK ÇAĞIRMIŞLAR, SANKİ MEYDAN SAVAŞINA GİDİYORUZ’

Eyyübiye ilçesinde bulunan kurumun İl Müdürlüğü’ne giden en az 50 işçi, işten çıkarıldıkları gerekçesi ile kurum binasına alınmadı. İşten çıkarıldıkları bilgisi SMS ile iletilen işçiler, kurumun girişinde beklemeye başladı.

DEDAŞ’ın işine son verdiği işçi A.Y., “Bu sabah işten çıkarılan arkadaşlarımızın tümü geldi. Hepimiz kurumun önünde toplandık. İsim listemiz, güvenlikçi arkadaşlara verilmiş. Kimliklere bakılıyor, listedekiler içeri alınmıyor. Kolluk kuvvetlerini çağırmışlar. Sanki biz oraya meydan savaşına gidiyoruz. Biz oraya sadece hakkımızı almak için gidiyoruz. Biz orada kendi hakkımızı almak, sesimizi onlara duyurmak için iki saatlik bir alkış yaptık” dedi.
Çalışan arkadaşlarının da kendilerine destek için iş bırakmak istediğini aktaran A.Y. , “Biz de arkadaşlarımız zor durumda kalmasın istedik, onları sahaya işlerin başına gönderdik" diye konuştu. Kolluğun kendilerine 'Bir hafta ya da 10 gün sonra size noterden yazılı iş çıkış dilekçeleri gelecek' dediğini ve kurum binası önünde beklememeleri yönünde uyarıda bulunduğunu söyleyen işçi A.Y., “Örneğin birkaç tane arkadaşımız şehir dışında idi. Adamların hiçbir şeyden haberleri yoktu, onların da çıkışı verilmiş. Onlar da yetkililerle görüşmek için gittiler ama muhatap bulamadılar” diye konuştu.

'KİMSEYİ MAĞDUR ETMEDİK, YAPTIĞIMIZ İŞ TUTANAKLARDA MEVCUTTUR'

6 yıldır DEDAŞ’ta çalışan ve eylem sonrası işten çıkarılan işçilerden Alirıza Karakuş şunları söyledi: “Cuma günü özlük haklarımız adına 2 saat alkış eylemi yapmıştık. Bizim videolarımızı çektiler. Milletvekili gelmişti, bir açıklama yaptı, biz de alkışladık. Eylem bittikten sonra işimizin başına dönmüştük. Akşam bir baktık, iş çıkışımızı verdiler. Çıkış nedenimiz de 'verilen işi yapmamamız' olarak sunuldu. Eylem bittikten sonra biz yine gidip günlük işimizi yapmıştık. Kimseyi mağdur etmedik, yaptığımız iş tutanaklarda mevcuttur.”

Sabah iş yerine alınmadıklarını söyleyen Karakuş, “Kolluk güçleri geldi, bizim içeri girmemize engel oldular. Herhangi bir taşkınlık yapılmadı. 6 ilde, 200'den fazla arkadaşımız işten çıkarıldı ve halen de çıkarılmaya devam ediyor. Birçok arkadaşımız işten çıkarılma korkusu nedeniyle geri çekilmek zorunda kaldı. Şu an bir sessizlik var. İki ev geçindiren var, kiracı var, çoluk çocuğu olan var... İşçiler desteklese de korktuğu için görünemiyor” dedi.

Eylemlerinin siyasi bir eylem olmadığını, haklarını aradıklarını ifade eden Karakuş şöyle devam etti: “Alnımızın teri olan hakkımızı istedik. Biz çok zorlu koşullarda çalışıyoruz. Hayati tehlike atlatıyoruz. Ona rağmen düşük bir maaş alıyoruz. Şu an psikolojimiz bozuldu. Verdiğimiz emekler boşa gitti. Terörist muamelesi yapıldı resmen."

URFA BAROSU'NDAN İŞÇİLERE DESTEK AÇIKLAMASI

Urfa Barosu ise işçileri destekleyen bir açıklama yaptı. Baronun açıklamasına şu ifadeler yer aldı: “DEDAŞ çalışanlarının ekonomik demokratik haklarının korunması gerekirken buna uyulmamıştır. Urfa başta olmak üzere Şırnak, Mardin, Diyarbakır, Siirt ve Batman'da hak ettikleri ücreti alamadıkları ve özlük haklarının iyileştirilmesine yönelik taleplerinin yerine getirilmediği gerekçesiyle DEDAŞ personelleri, hak mücadelesi için iş bırakma eylemi gerçekleştirmiştir. Özelleştirme sonrası DEDAŞ çalışanlarının ekonomik demokratik haklarının korunması gerekirken buna uyulmamıştır. İstemleri dışında var olan kazançlarının çok altında, kazanılmış hakları hiçe sayılıp, her türlü hukuk korumasından yoksun durumunda çalışmak zorunda bırakılmışlardır. Gerek özlük hakları, gerekse ulusal ve uluslararası çalışma hukukunun temel ilkeleri göz ardı edilerek çalışmakta olan işçilerin haklı taleplerinin yerine getirilmesi gerekmektedir. Şanlıurfa Barosu olarak; DEDAŞ personellerinin kazanılmış özlük haklarının dikkate alınarak hukuka uygun ekonomik ve demokratik açıdan kabul edilebilir bir çözüm olana kadar emeğin haklı mücadelesine destek olacağımızı kamuoyuna saygıyla bildiriyoruz.”