'EYT gündemimizde yok diyorlar ama onların gündeminde olacağız'

Seçim öncesinde sorunun çözümü için aldıkları vaatler gerçekleşmeyen 'Emeklilikte Yaşa Takılanlar' İzmir'de de dernekleşti.

Abone ol

İZMİR - Olağanüstü genel kurulda federasyonlaşma kararı alan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Derneği Türkiye genelinde örgütlenme çalışmalarını sürdürüyor. İstanbul, Bursa, Bilecik ve Gebze’nin ardından İzmir’de de Emeklilikte Yaşa Takılanlar dernekleşti. İzmir’de kurulan derneğin başkanlığını Doğan Türker Üstlendi.

Kuruluş amaçlarını ve faaliyetlerini anlatan Dernek Başkanı Doğan Türker, derneğin faaliyetine başladığını ve üye kayıtlarının yapıldığını belirterek, "Biz işe girdiğimizde şartlar neyse aynı şartları geri istiyoruz. Çünkü anlaşmayı tek taraflı bozan devlettir. EYT bizim gündemimizde yok diyorlar ama onların gündeminde olacağız. Çünkü biz halkız! Hakkımızı istiyoruz" dedi.

'TÜRKİYE’NİN HER TARAFINDA EYT’Lİ VAR'

İlk etapta sadece İstanbul’da bir dernek kurulduğunu ifade eden Türker, üye sayısının çoğalması ve EYT’ye desteğin büyümesiyle birlikte her ilde ayrı dernek açarak federasyonlaşmaya gitme kararı aldıklarını belirtti:

"8 Eylül 1999 yılında çıkan bir yasayla binlerce insanın hakları gasp edildi. Bu hakkımızın geri iade edilmesi için mücadele ediyoruz. İnsanların haklarının geri iade edilmesi devlete yük değil, devletin acil olarak çözüme kavuşturması gereken bir meseledir. Yasayı geriye doğru işleterek mağdur edilmiş insanların haklı bir hak arayışı bu. Bu hak arayışında üye sayısı çoğalınca İstanbul’dan bunu yönetmek zor olacak diye düşündük. Her dernek, kendi bünyesinde o insanlara dokunsun diye her ilde bir dernek açma kararı aldık. Çünkü Türkiye’nin her tarafında EYT’li var."

'ÖNCELİĞİMİZ EYT YASASININ ÇIKARTILMASI'

Dernek olarak İzmir yerelinde yapacakları çalışmalar hakkında da bilgi veren Türker, "Konuyla ilgili girişimlerimiz meclis açıldıktan sonra başlayacak. Ancak meclis açılıncaya kadar da örgütlenmemizi güçlendireceğiz. Bunun için de İzmir’de üye sayımızı artırmak ilk önceliğimiz. Bu süreçte belediye, sendika ve sivil toplum kuruluşlarıyla diyaloglarımızı artırarak çalışmalarımıza devam edeceğiz. Çünkü EYT yasası yarın çıkacak diye bir şey yok. Bunun bilincindeyiz. Süreç uzarsa dernek üyelerimizden mağdur olanlar için neler yapabileceğimizin çözüm arayışlarına gideceğiz. Birlikte olacağız ki sesimizin daha gür çıkmasını sağlayalım. Bunları yaparken önceliğimiz EYT yasasının çıkartılması olacak."

'SEÇİMLERDEN ÖNCE BÜTÜN PARTİLER TAMAM DEDİLER'

Bütün seçim dönemlerinde partilerin kendilerine vaatlerde bulunduklarına dikkat çeken Türker, şöyle devam etti:

"Partilerin hepsi 'Siz haklısınız, biz geldiğimizde bu sorunu çözeceğiz' dediler. İnsanları kandırarak oylarını aldılar. Ama seçim bittikten sonra bunlar hep unutuldu. Genel seçimlerden önce bütün partiler onay verdi. Hatta mecliste gündeme geldi, önergeler verildi. Ancak önerge, sorununuzu çözeceğiz diyen MHP’li ve AKP’lilerin oylarıyla reddedildi. Mağdur insanları boş yere umutlandırdılar. Sonra bu insanların şevki kırıldı. Bizim artık partimiz yok! Bizim tek derdimiz hakkımızın verilmesi. A partisi, B partisi bizim için fark etmez. Bizim işimize kim çözüm getiriyorsa bizi kim görüyor, kim dokunuyorsa biz onun yanındayız. Burada hepimiz ortak bir payda da buluştuk. Herkes hakkının peşinde olduğu için bir EYT dostluğu oluştu.’’

'OYUN OYNANIRKEN KURAL DEĞİŞMEZ'

"Haklı davamızdan asla vazgeçmeyeceğiz. Biz bu davayı kazanacağız. Ama bugün ama yarın! Yasaları geriye doğru işleterek anlaşmayı bozan devlettir. Ve bunu düzeltecek olan da devlettir. Oyun oynanırken kural değişmez! Biz sadece oyunun ortasında değişen kuralın iptalini istiyoruz. Yani işe girdiğimizde şartlar neyse aynı şartları geri istiyoruz. Çünkü anlaşmayı tek taraflı bozan devlettir. EYT bizim gündemimizde yok diyorlar ama onların gündeminde olacağız. Çünkü biz halkız! Hakkımızı istiyoruz" diyen Türker, EYT’lileri ve tüm İzmirlileri 'bir olmak ve birlik olmak için derneğe üye olmaya' davet etti.