Facebook, 500 yıllık Neptün heykelini 'müstehcen' diye sansürledi

Facebook, Bologna kent meydanında 500 yıldır duran Neptün heykelini 'müstehcen' buldu. Sayfası sansürlenen Elisa Barbari, "Bu delilik" dedi.

Abone ol

DUVAR - Sosyal paylaşım sitesi Facebook, İtalya'nın Bologna kentinin meydanında yaklaşık 500 yıldır duran Neptün heykelini 'aşırı derecede müstehcen olduğu' gerekçesiyle sansürledi. Heykelin fotoğrafını sayfasında paylaşmasına izin verilmeyen yazar Elisa Barbari Facebook'a "Bu delilik. Bir sanat eseri nasıl sansür konusu olabilir?" diye isyan etti.

Bolognalı yazar Barbari, 1560 yılında yapılan heykele, kent hakkındaki hikâyelerini tanıtmak için kullandığı Facebook sayfasında yer vermişti. Ancak sosyal medya sitesinin son dönemde çokça eleştiren 'müstehcenlik yazılımı', Bologna Meydanı'nda 1560 yılından bu yana duran heykeli 'aşırı derecede müstehcen' buldu.

Barbari'ye gönderilen otomatik mesajda, "Fotoğraf, aşırı derecede cinsellik içeriyor ve vücut bölgelerinin gereksiz biçimde odaklanarak, bedenin aşırı derecede fazla bir kısmını sergiliyor" denildi.

'GERÇEKTEN Mİ?' DİYE İNANAMADI

İtalyan yazar, Roma mitolojisinde su ve deniz tanrısı olan 500 yıllık Neptün heykelinin bu muameleyi görmesine Facebook sayfası üzerinden "Neptün'e evet, sansüre hayır" tepkisini gösterdi. Barbari Telegraph gazetesine de, "Sayfamın reklamını yapmak istemiştim ama Facebook'a göre çok fazla beden görünüyor. Neptün'de mi? Gerçekten mi? Bu delilik. Bir sanat eseri nasıl sansür konusu olabilir?" diye konuştu.

'1950'LERDE ÇOCUKLAR GİYDİRİRDİ'

Barbari, "1950'lerde çocukların mezuniyet törenlerinde Neptün heykeline kıyafet giydirilirdi. Belki Facebook heykelin yeniden giyinmesini tercih eder" ifadelerini kullandı.

FLAMAN HEYKELTRAŞIN ESERİ

Söz konusu heykel 1560'larda, İtalyanların 'Giambologna' lakabıyla andığı Flaman heykeltraş Jean de Boulogne tarafından yapılmıştı. Heykel yaklaşık 500 yıldır Bologna Meydanı'nın hâkim unsuru.

FACEBOOK'TAN GERİ ADIM

Barbari'nin tepkisinin ardındani Facebook'un bir sözcüsü sansürün hatalı olduğunu söyledi. Sözcü, yazılım hatası için özür diledi. Facebook'un aynı yazılımı, Vietnem Savaşı'nın en ikonik ve Amerikalıların 'savaşa karşı gözünü açmasını' sağlamasıyla bilinen 'Napalm Kızı' fotoğrafını da müstehcenlik gerekçesiyle sansürlemişti. (Dış Haberler)

Facebook'tan Vietnam fotoğrafına 'çıplaklık sansürü'

Facebook 'Napalm kız' sansüründen çark etti