Facebook fotoğraflarınızdan biometrik verileriniz çalınabilir

Kuzey Karolina Üniversitesi'nin yaptığı araştırmaya göre, sosyal ağlardaki fotoğraflarımızdan biometrik verilerimiz toplanabilir. Bu verilerin önümüzdeki yıllarda güvenliği tehdit edebilecek şekilde kullanımları mümkün olabilir.

Abone ol

Erdal Kaplanseren @Kaplanseren

DUVAR - Kuzey Karolina Üniversitesi'nden bir araştırma grubu, milyonlarca kişinin gönüllü olarak fotoğraflarını yüklediği sosyal ağlar üzerinden biometrik verilerin çalınabileceğini ortaya çıkardı.

Henüz somut bir tehdide işaret etmese de, yapılan araştırmaya göre milyonlarca kişinin biometrik verilerinin çalınması ve yüz haritalarının çıkarılması önümüzdeki yıllarda bazı tehlikelere sebep olabilir. Zira video analiz teknolojilerindeki gelişmeler, yüz tanımayı bir güvenlik anahtarı olarak kullanmayı olası kılıyor. Önümüzdeki dönemde parmak izi ve iris tanıma gibi yöntemlerden biri olarak yüz tanıma devreye girebilir. Bu açıdan biometrik verilerin çalınması şimdiden tasalanılması gereken bir tehdit olabilir.

BİRİLERİ SİZİN MASKENİZİ ÜRETEBİLİR

İlk bakışta önemli bir tehdit gibi görünmese de, teknolojik gelişmelerle birlikte düşünüldüğünde, fotoğraflarımızdan biometrik bilgilerimizin elde edilmesi, bazı kötü amaçlarla kullanımlara sebep olabilir. Üniversite araştırmacıları, kişilerin profillerindeki Facebook fotoğraflarını alıp bazı yazılımlar üzerinden işleyerek üç boyutlu modellemelerini yaptı. Yazılımlar üzerinden kişilerin farklı fotoğraflarının birleştirilmesiyle, ayrıntılı biometrik bilgilerinin elde edilmesi, henüz aklımıza gelmeyen bazı tehlikelere sebep olabilir. Filmlerde görmeye alıştığımız, gerçeğinden ayırt edilemeyen maskeler bunlardan biri olabilir. Bununla birlikte, demografik olarak gruplandırılmış milyonlarca insanın biometrik verileri kopyalandıktan sonra şirketlere satılabilir.