Facebook'ta 'viral'in yükselişi!

Facebook'un yeni algoritması devreye girdiğinde viral içerik görünümleri azalmıştı. Öte yandan bir ay içinde bu tür ucuz içerikli mecralar tekrar yükselişe geçti...

Abone ol

DUVAR - Facebook’un en iyi performans gösteren haber sayfalarına dair güncel verilerine baktığımızda, kaliteli haber kaynaklarının, Facebook CEO’su Mark Zurkerberg’in vaad ettiğinin aksine Facebook’ta aldığı etkileşimin azaldığı, yetersiz ve şüpheli kaynaklarınsa çok daha fazla etkileşim aldığı ortaya çıktı.  Zuckerberg, haber akışında kaliteyi artırmak için çalıştıklarını, bunun yanında sahte haber ve tık tuzaklarının görünürlüklerinin azaltılacağını söylemişti.

SAYGIN MECRALAR GERİLEDİ

NewsWhip isimli sosyal medya ölçüm şirketi tarafından yayınlanan verilere göre Nisan sıralamasında, Fox News 30 milyondan fazla etkileşimle üçüncü sıradan birinci sıraya tırmanırken, bir önceki listede başı çeken CNN 24 milyon etkileşimle ikinci sıraya düştü. The Daily Mail yedinci sıradan dördüncü sıraya yükselirken, muhafazakâr haberlere ağırlık veren Daily Wire adında bir sayfa ise 14 milyon etkileşimle sekizinci sırada kendine yer buldu. Newswhip sitesi sıralamaları yaparken, ağ içinde yer alan sitelerde beğeni, yorum, tepki ve paylaşım sayıları gibi değişkenleri dikkate alıyor.

NewsWhip, Mart ayında Facebook trafiği düşenlerin genelde viral eğlence içeriklerine odaklanan LadBible ve Unilad gibi sayfalar ile Daily Wire gibi siyasi içerikli sayfalar olduğunu belirtiyor. Bu düşüş, Facebook’un algoritmasındaki değişimin işe yaradığının ve tık tuzaklarıyla birlikte diğer ucuz içeriklerin görünümünün azaldığının bir kanıtı olarak algılanmıştı. Ancak geçtiğimiz ay tüm bu sayfalar tekrardan yükselişe geçti.

Bu, akıllara "Facebook’un algoritmasındaki değişimlerin istenilen etkiyi sağlayamadı mı?" sorusunu getiriyor ama durum tam olarak öyle değil. Facebook kadar devasa bir ekosistemde, aydan aya bu tarz değişimlere sebep olabilecek birçok faktör olabilir. Belki yeterince insan Facebook’un anketlerinde Fox News ve The Daily Mail gibi sayfalara güvendiklerini belirtmiştir, bu da bu sayfaların üst sıralara çıkmasına sebep olmuş olabilir.

Facebook’un haber departmanının başında bulunan Campbell Brown’ın yakın zamanda Columbia Journalism Review ile yaptığı bir röportajda da kabul ettiği üzere çok sayıda insan genel ana akım düşünceyle uyum sağladığı için güven unsurunu ölçümlemek oldukça zor bir. Her ne olursa olsun, Facebook yine de kimin kazanacağına ve kimin kaybedeceğine karar vermekle suçlanabilir ve Brown da bu konuda hemfikir. Nitekim,  NewsWhip’in ortaya koyduğu veriler de bunu gösteriyor.

* Mathew Ingram'in yazısının aslı Columbia Journalism Review sitesinde yayınlanmıştır. (Kaynak: Journo)