Fahrettin Koca’ya istifa çağrısı: Yerli kitlerin güvenirliği yüzde 40

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray, korona virüsü mücadelesinde kullanılan yerli kitlerin doğruluk payının Avrupa’da yapılan araştırmalarda yüzde 40 olarak ortaya konduğunu kaydetti. Çıray, açıklanan günlük vaka sayılarının da böylece 'çöp' olduğunu savunarak, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’yı istifaya çağırdı. Sağlık Bakanlığı ise iddianın doğru olmadığını açıklayarak "Kullanılan kitlerin duyarlılıkları yüzde 90'ların üzerinde" dedi.

Abone ol

ANKARA - İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın korona virüsü mücadelesinde 'çuvalladığını' belirterek, kamuoyuna açıklanan günlük vaka sayılarının gerçeği yansıtmadığını kaydetti. Çıray, korona virüsüne ilişkin en güvenilir tanı testinin PCR testi olduğunu hatırlatarak, kullanımı zorunlu tutulan yerli tanı kitinin güvenilirliğinin çok düşük olduğunu söyledi.

'YERLİ KİT TEKNİK KUSURLARLA DOLU, GÜVENİLİRLİĞİ YOK'

Çıray, teşhis testi olarak kullanılabilen üç farklı testin bulunduğunu ancak bunlardan en güvenilir olanının PCR testi olduğunu belirterek, “Şu anda devlet ve özel tüm laboratuvarlar Sağlık Bakanlığı'nın geliştirilmesi için katkı sağladığı Biospeedy Covid–19 PCR kitini kullanmaya zorunlu tutuldu. Ancak sahadan ve bilim insanlarından aldığımız bilgiler can sıkıcı. Çünkü kullanımda bu kitin teknik kusurları olduğu anlaşıldı. Negatif değerlerin güvenilirliği yok. PCR kiti ile birlikte kullanılması gereken bir de RNA izolasyon kiti var. Ancak sahadaki uzmanlar, 'bu kitin izolasyon yaptığına dair yeterli kanıt yok' diyorlar. Bu konuda uyarılarımı yapmıştım” ifadelerine yer verdi.

'YERLİ KİTİN GÜVENİLİRLİĞİ YÜZDE 40'

Kullanımı mecbur tutulan korona virüsü testinin doğruluk payının Avrupa’da yapılan araştırmalarda yüzde 40 olduğuna dikkat çeken Çıray, şunları söyledi: “Bunun üzerine Sağlık Bakanı Koca, güya tepki göstermiş ve bir günah keçisi olarak Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nde testi onaylayan Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarları ve Biyolojik Ürünler Daire Başkanı Selçuk Kılıç'ı görevden almış. Yetmez Sayın Bakan, siz istifa etmelisiniz. Yani bilime karşı kulaklarınızı tıkamakla kalmadınız, Covid-19 PCR testi için çalışma yetkisi isteyen laboratuvarlara Sağlık Bakanlığı olarak geliştirilmesi için katkı sağladığınız BioEksen firmasının Biospeedy Covid-19 PCR kitini kullanmayı mecbur tuttunuz. Sayın Koca’nın sözde 'yerli ve milli' teste dayanarak yaptığı tüm hasta sayıları ve diğer istatistiki bilgiler çöp olmuştur. Böyle durumlarda demokrasinin kırıntısı kalmış olan ülkelerde bakan istifa eder. Ben de kendisini istifaya davet ediyorum.”

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA

Sağlık Bakanlığı ise, testlerle ilgili iddiaları yalanlayan bir açıklama yaptı. Açıklamada şöyle denildi:

"Bir internet sitesi kaynaklı haberlerde yer alan, 'Türkiye’de kullanılan korona virüsü testlerinin doğruluğunun düşük olduğuna ve Bakanlığımızın farklı birimlerindeki görev değişikliği ve ayrılmaların bu konuyla ilişkili olduğuna' dair iddialar asılsızdır.

Covid-19 salgınının başlamasının ardından ilk dönemde kullanılan tanı kitleri virüsün tek geni üzerinden teşhis koyan kitler olarak, tek yerli üreticiden temin edilmiştir. İlerleyen dönemlerde farklı üreticilerin çok gen üzerinden tetkik yapan kitlerinin de ülkemizde ruhsatlandırılması ile farklı tedarikçilerden de temin imkanı ortaya çıkmıştır.

Bugün gelinen aşamada, tanı kitleri ile ilgili alımlar Devlet Malzeme Ofisi’nin (DMO) tedarik yöntemi ile kataloğuna girmiş ürünler arasından yapılmaktadır. Kataloğa giren tüm kitlerin uluslararası kabul edilmiş standartları karşılayan kitler olması gerekmektedir. DMO üzerinden tedarik edilen ve halen Halk Sağlığı Laboratuvarlarımızda kullanılmakta olan kitler de uluslararası standartlarda olup duyarlılıkları yüzde 90’ların üzerindedir.

'PROF. DR. KILIÇ GÖREVİNE DÖNDÜ'

Öte yandan, haberde bahsi geçen Halk Sağlığı Genel Müdürlüğümüz bünyesinde çalışan Prof. Dr. Selçuk Kılıç, kadrosunun bulunduğu üniversite tarafından yapılmış olan görevlendirme süresinin sona ermesi nedeniyle kurumdan ayrılmış ve üniversitedeki öğretim üyeliği görevine dönmüştür. Haberde yer alan iddiaların gerçekle bağlantısı olmadığı gibi, Prof. Dr. Kılıç’ın asli görevine dönüşünün ya da Bakanlığımızdaki diğer görev değişiklilerinin bu konu ile ilgisi bulunmamaktadır." (DUVAR)