Fakirler kime oy veriyor?
KONDA'nın son seçim anketi açıklandı. Anket sonuçlarına göre, gelir durumu yükseldikçe CHP ve Meral Akşener'e oy verenlerin oranı artıyor. Yoksulların tercihi ise Demirtaş ve Erdoğan... 'Ülkeyi kim yönetsin?' sorusuna verilen yanıtlarda 'Erdoğan' ile 'Yok öyle biri' oranının başa baş olması dikkat çekti.
DUVAR - KONDA'nın 'Gündem ve Seçmen Eğilimleri Araştırmaları'nın sonuçları kamuoyu ile paylaşıldı. Toplam 2 bin 646 kişiyle yürütülen araştırmada katılımcılara "Ülkeyi kim yönetsin?" sorusu yöneltildi. Katılımcıların yüzde 32'si soruya "Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan" yanıtını verdi. Erdoğan'a en yakın oran ise yüzde 29.7'yle "Öyle biri yok"oldu.
28 il merkezi dâhil 101 ilçede, 9-10 Eylül 2017'de yapılan ankette, “Türkiye’nin en acil, en önemli sorunlarını hangi parti çözer?” sorusuna seçmenlerin yüzde 34,3’ü AK Parti cevabı verdi; "CHP’nin sorunları çözeceğinden umudu olanların" oranı yüzde 9'da kaldı. Katılımcıların yüzde 25'inin, "Hiçbiri, yeni parti lazım" yanıtını vermesi dikkati çekti.
TABLO RADİKAL ŞEKİLDE DEĞİŞEBİLİR
Siyasi tablonun rol dağılımında kayda değer bir değişiklik görülmediği, AK Parti önde devam ederken, CHP'nin kendi ortalama çizgisini koruduğu, MHP ve HDP'nin ise tam baraj seviyesindeki pozisyonlarının sürdürdüğü belirtildi. Ankette ayrıca, HDP ve MHP için bir uyarıda bulunularak "İkisinin birden veya birisinin baraj altında kalma ihtimalinin milletvekili dağılımını ve siyasi tabloyu radikal biçimde değiştireceği gerçeği hatırda tutulmalıdır" dendi.
YOKSULLAR HDP VE AK PARTİ'YE OY VERİYOR
T24'ten Fatih Karagülle'nin haberine göre; anket, partilerin seçmen profilini de ortaya koydu. AK Parti/Erdoğan, HDP/Demirtaş tercihlerinde bulunanların ekonomik bakımdan ülkenin en alt gelir dilimlerindekiler olduğu belirlendi; "Meral Akşener", "CHP/Kılıçdaroğlu" diyenlerin ekonomik olarak ülkenin yüksek gelir grubunda olduğu ifade edildi.
28 il merkezi dâhil 101 ilçede, 9-10 Eylül 2017'de yapılan ankette hane geliri üzerinden yapılan kişi başı gelir hesaplamalarına da yer verildi. Ankette, "Tercihlere göre ortalama aylık kişi başı gelir" başlığı altında şu rakamlara yer verildi:
*Selahattin Demirtaş: 694,
*Tayyip Erdoğan: 797,
*Kemal Kılıçdaroğlu: 979
*Meral Akşener: 1166
KARARSIZLAR YÜZDE 23
Ankete katılanların yüzde 91,4'ü sandığa gideceğini, yüzde 23,2’si ise siyasi tercihinde kararsız olduğunu belirtti.
PARTİLERİN OY ORANI
"Bugün seçim olsaydı hangi partiyi tercih ederdiniz?" sorusuna karşılık ankete katılanların yüzde 34.7'si AK Parti'ye oy vereceğini söyledi. AK Parti'yi sırasıyla CHP (yüzde 17.7), HDP (7.2) ve MHP (7.0) takip etti. Soruyu "Kararsızım" diye yanıtlayanların oranı dağıtıldığında ise oranlar ankete;
AK Parti yüzde 50.9,
CHP yüzde 26,
HDP yüzde 10.5
MHP yüzde 10.3 şeklinde yansıdı.
"Araştırmada beyan edilen hane geliri üzerinden yapılan kişi başı gelir hesaplamalarını tercihlerin ortalamasını alarak yaptığımızda AKP/Erdoğan, HDP/Demirtaş tercihlerinde bulunanların ekonomik bakımdan ülkenin en alt gelir dilimlerindekiler olduğunu görülmektedir. Buna karşılık CHP/Kılıçdaroğlu ve Akşener/kuracağı parti diyenlerin ve yeni bir partiyi veya Atatürk gibi birisini bekleyenlerin ise ekonomik bakımdan ülkenin en yüksek gelir dilimindekiler olduğu anlaşılmaktadır."
AK PARTİ 7 HAZİRAN POZİSYONUNA GELDİ
"Gündem ve Seçmen Eğilimleri Araştırmaları" anketinin sonuç bölümünde şu ifadeler yer aldı:
"-Pozisyonunu koruyor görünse de AKP tercihinde, Erdoğan tercihinde ve özellikle AKP seçmeni arasında bile Erdoğan tercihinde gerileme gözlenmektedir.
-Doğrudan tercih edilen oranlara bakıldığında AKP’nin eylül itibariyle geldiği nokta 7 Haziran 2015 Genel Seçimleri seviyesindedir. Benzer bir gerileme CHP ve Kılıçdaroğlu tercihlerinde de gözlenmektedir.
-Kararsız ve oy kullanmayacak seçmenlerin artışı toplam seçmenin üçte biri seviyesine ulaşmıştır ki, bu oran 7. yılını tamamlamak üzere olan Barometre serisi içindeki 78 araştırma arasında en yüksek orandır.
-Kararsız olduğunu ve oy kullanmayacağını söyleyenlerin bu denli yüksek oluşu nedeniyle kararsızların dağıtılmasıyla varılan ve hemen hemen 1 Kasım seçimleriyle birebir aynı olan oranlardan hareket etmek yanıltıcı olabilir. Bu nedenle doğrudan tercih oranlarını dikkate alarak analiz ve yorum yapmak daha doğru olacaktır.
-Siyasal kutuplaşma kültürel ve toplumsal katmanda da güçlenmekte ve tüm değişim ve eğilimlere karşın siyasal tablo değişmemektedir.
-Seçmenin siyasi aktörlere ve giderek siyasete olan güveni ve beklentisi zayıflamaktadır.