FAO: Buğday pası gıda güvenliği için ciddi tehdit
FAO'nun raporuna göre, Avrupa, Asya ve Afrika'da yayılan "buğday pası hastalığını bölgesel bir milyondan fazla kişinin gıda ve geçin kaynağını tehdit ediyor. FAO Tarım Yetkilisi Hafiz Muminjanov, "Dirençli buğday çeşitlerinin geliştirilmesi ve bunların çiftçilere teşvik edilmesi, saldırgan paslar ve diğer hastalıklarla mücadele için kilit rolde" dedi.
DUVAR - Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO), Ankara’da bulunan Orta Asya Alt Bölge Ofisi’nden Hafiz Muminjanov, "buğday pası"nın bölgesel gıda güvenliği için ciddi bir tehdit oluşturduğunu söyledi.
FAO’nun yayınladığı rapora göre Avrupa, Afrika ve Asya’da ilerleme gösteren buğday pası hastalığı, bir milyondan fazla insanın gıda ve geçim kaynağını tehdit ediyor. Rüzgarla taşınan buğday pası sporları uzun mesafelere hızla yayılabiliyor. Bu durum işlenmemiş veya hassas buğday çeşitlerinde yüzde 100'e kadar ürün kaybına yol açıyor.
Buğday pası bulaştığı bitkilerde hastalık; sararmış yapraklar, siyah saplar ve büzüşüp kuruyan taneler ile kendini gösteriyor. Hastalık birçok ülkede ciddi bir sorun ve özellikle küçük çiftlik sahiplerini etkiliyor.
'DİRENÇLİ BUĞDAY ÇEŞİTLERİ GELİŞTİRİLMELİ'
FAO buğday hastalıklarıyla ilgili 25 yıllık bilimsel araştırmaları özetleyen, bitkilerin korunması ve ıslahı konusunda bilim insanları ve çiftçilere, önemli bulgular sunan yeni bir kitap yayımladı.
FAO Tarım Yetkilisi Hafiz Muminjanov, “Dirençli buğday çeşitlerinin geliştirilmesi ve bunların çiftçilere teşvik edilmesi zararın sınırlanması ve saldırgan paslar ve diğer hastalıklarla mücadele için kilit rolde. Yeni kitap buğday hastalıklarının doğasını daha iyi anlamak ve verimliliğin sürdürülebilir şekilde arttırılmasında entegre bir yaklaşım uygulanması için hem bilim insanları hem de çiftçiler için değerli bilgiler sağlıyor" diye konuştu.
'BUĞDAY ÇEŞİTLERİ TARANMALI VE AŞI KULLANILMALI'
Buğday kaybını önlemek için yapılması gerekenleri anlatan Muminjanov “Hastalıkların izlenmesi ve gözetimi, sıcak noktalar üzerindeki ticari ve çiftçi buğday çeşitlerinin taranması ve yapay aşı kullanımı kayıpları önlemek için önemli adımlar” dedi.
Hafiz Muminjanov, saldırgan buğday pası ırklarının bölgesel gıda ve beslenme güvenliği için ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirterek, hastalığın sürekli gözetiminin ve programlı yönetiminin çok önemli olduğunu söyledi. (DHA)