Faşist partiyle ittifak isteyen lider partisinden ihraç edildi

Fransa'da faşist parti Ulusal Birlik'in ittifak çağrısına olumlu yanıt veren Cumhuriyetçiler'in Başkanı Eric Ciotti, parti yönetiminin toplantısını engellemeye çalışsa da partiden ihraç edildi.

Abone ol

DUVAR - Fransa'da Marine Le Pen’in faşist partisi Ulusal Birlik (RN) ile erken genel seçimde ittifaka olumlu bakan merkez sağ parti Cumhuriyetçiler'in (LR) Başkanı Eric Ciotti partisinden ihraç edildi.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Ciotti'nin erken genel seçimde ittifak için RN'ye el uzatmasının ardından LR'nin yönetimi acil toplantı talep etti. Ciotti, toplantının gerçekleşmesini engellemek adına LR merkez binasının kapatılması ve içerdekilerin tahliye edilmesi talimatını verdi.

LR yönetimi buna rağmen toplandı ve oybirliğiyle Ciotti'nin partiden ihraç edilmesini kararlaştırdı. Parti ayrıca gelecek erken genel seçimde Ciotti'yi aday göstermeme kararı aldı.

Ciotti, X hesabından yaptığı açıklamada, LR yönetiminin toplantısının parti tüzüğüne aykırı bir şekilde düzenlendiğini savundu. Toplantıda alınan herhangi bir kararın yasal hükmü olmadığı değerlendirmesinde bulunan Ciotti, kendisini parti üyelerinin başkan olarak seçtiğini ve öyle kalacağını belirtti.

Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinin Fransa ayağında faşist RN yüzde 31,37'lik oyla ve açık ara farkla ilk sırayı almış, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un partisi Rönesans yüzde 14,60 ile ikinci olmuştu. Seçimde merkez sağ partisi LR ise yüzde 7,3'lük oy oranıyla beşinci sırada kalmıştı.

Macron, AP seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından parlamentoyu feshederek erken seçim kararı aldığını duyurmuştu.

Ciotti, 11 Haziran'da konuk olduğu Fransız televizyonunda, seçimler öncesinde RN'nin ittifak yapma çağrılarına olumlu cevap vererek, "Kendimiz gibi kalacağımız bir ittifaka ihtiyacımız var" demişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)