Faşistlerin hedefi: Liselilerin Makedonya eylemleri!

Atina’nın Üsküp ile imzalamış olduğu isim anlaşmasına lise öğrencileri tepki gösteriyor. Eylemlere en büyük destek verenlerden birisi de faşist Altın Şafak Partisi.

Abone ol

DUVAR - Yunanistan ve Makedonya arasındaki isim anlaşmasına, Yunanistan'dan tepkiler gelmeye devam ediyor. Makedonya'nın adını 'Kuzey Makedonya Cumhuriyeti' olarak değiştirme anlaşmasına karşı lise öğrencileri, okullarda grev ve işgal hazırlıklarına başladı. Öğrencilerin eylemlerine başta Altın Şafak Partisi olmak üzere faşist partilerden destek geliyor.

Geçtiğimiz Haziran ayında 1991'de Yugoslavya'dan bağımsızlığını ilan eden Makedonya'nın ismi ile ilgili 27 yıldır süren anlaşmazlığın aşılması için Atina ve Üsküp hükümetleri arasında bir ön anlaşma imzalandı. Anlaşmaya göre ülkenin adı 'Kuzey Makedonya' olmasına karar verildi.

İnternet ve sosyal medya üzerinden organize olan ortaokul ve lise öğrencileri eğitim kurumlarında greve gidiyor. Bazı okullarda öğrencilerin protestosuna öğretmenler, öğretim görevlileri ve aileler destek veriyor. Yunanistanlı öğrencilerin eylemlerine başta Altın Şafak olmak üzere birçok milliyetçi ve faşist hareket ve oluşum da destek sunuyor. Altın Şafak Lideri Nikos Mihaloliakos birçok noktadaki protesto eylemlerine konuşmaları ile destek sunarken, öğrenci eylemlerinde faşist unsurlar da baş gösteriyor.

HÜKÜMET MİLLİYETÇİ DALGADAN KAYGILI

Yunanistan’ın genelindeki eğitim kurumlarında kabaran yeni milliyetçi dalga Atina’da endişelere neden oluyor. İktidardaki Syriza’nın yayın organları, yaklaşan üç seçim öncesinde ülkenin “kirli bir plan” ile karşı karşıya olduğu görüşünü öne çıkarıyor.

Left.gr sitesi Yeni Demokrasi’nin sessizliğini anlamsız bulurken, birçok okuldaki eylemlerin Altın Şafak tarafından organize edildiği vurgusunu yapıyor.

ÖĞRENCİLERDEN HÜKÜMETE MESAJ

Atina’nın yoğun eleştirilerine rağmen birçok okuldaki eylemciler protestoları sürdürmekte kararlı gözüküyor. Thasos (Taşoz) Adası'ndaki bir öğretim kurumunda eğitim gören öğrenciler önceki günlerde internette yayınladıkları bir video ile Syriza iktidarına “vatanı savunmak faşizm ise biz bu tanımlamayı kabul ediyoruz” mesajını gönderdi.