Fatih Erbakan: İlk 4 maddeyle sorunumuz yok, ancak 'laiklik' kelimesinin izahının yapılması gerekir

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, "Anayasa'nın ilk 4 maddesi ile ilgili sorunumuz yok. Ancak o 3 maddenin içerisindeki 'laiklik' kelimesinin bir izahının yapılması gerekir" dedi.

Abone ol

DUVAR - Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) düzenlediği basın toplantısında gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

ANKA Haber Ajansı'nın haberine göre, kamu kaynaklarının israf edildiğini söyleyen Fatih Erbakan, "Akademisyenler, uzmanlar yaklaşık bir yıllık bir israf hesabı ortaya koymuşlar, 1 trilyon 81 milyar lira. Aradan geçen üç senede enflasyonu da hesaba katarsak bu sene kamu kesiminin israfı 2,5 trilyon seviyesine geldiğini söyleyebiliriz. Bu, 70 milyar dolarlık israf demek" ifadelerini kullandı.

Bütçedeki faiz ödemelerine de değinen Erbakan, "Bu sene bütçeden faize ödenen meblağ 1,3 trilyon lira. Bu parayla 10 milyon asgari ücretliye bir sene boyunca aylık 11 bin lira fazladan maaş verilebilir. Yani asgari ücretlinin maaşını 28 bin liraya çıkartabilmeniz mümkün. 1 milyon konut yapılıp bedavadan millete dağıtılabilir. Özellikle deprem bölgelerimizde bunun ne kadar büyük bir önem arz edeceği ortada" dedi.

'KKM'YE ÖDENEN PARAYLA EMEKLİ MAAŞI 20 BİN LİRAYA ÇIKARABİLİRDİK'

Kamu-özel işbirliği projelerini yapan firmaların bazılarının hiç vergi ödemediğini belirten Erbakan, şunları söyledi:

"Milyarlarca liralık KÖİ projelerini yapan bu imtiyazlı firmalardan 8 tanesinin 2023 yılında hiç vergi vermediği ortaya çıkıyor. 2 tanesinin hem 2022 hem 2023 yılında hiç vergi vermedikleri ortaya çıkıyor. Diğer bir canavar da kur korumalı mevduat (KKM). KKM’nin faturası 1,4 trilyon lira oldu. 900 milyar lirası mevduat sahiplerine verilen kur farkı. 500 milyar liraya yakın bir para da bu kazançlarından vergi alınmayacağının ilan edilmesiyle devlete gelen maliyet. Sadece KKM’ye verilen parayla 16 milyon emeklimizin maaşını aylık 20 bin liraya çıkartabilmemiz mümkün olurdu. Bu sistemin gelir kalemleri yeniden borç almak. Borcu borçla kapatmak. Mevcut borcun katlanarak artması. 2023 yılı sonu itibarıyla merkezi yönetim borç stoku 6,7 trilyon liraydı. Bugün geldiğimiz noktada 8,5 trilyon liraya yaklaştı. Yani 1,5 trilyon borç arttı. Bu, aylık 200 milyar lira borç artışı demektir."

'HARCANMAMIŞ PARADAN VERGİ ALMANIN İZAHI MÜMKÜN DEĞİL'

Kredi kartı limiti 100 bin liranın üzerinde olanlardan yıllık 750 lira kesinti yapılmak istenmesini eleştiren Fatih Erbakan, "Dünyada bir ilk olarak kredi kartı limitinden vergi almak. Bu nasıl bir mantıktır? Bunu anlayabilmek mümkün değil. Bırakın ÖTV’si, KDV’si ödenmiş bir paradan vergi almayı, harcanmamış bir paradan kredi kartının limitinden vergi alınması öngörüldü. Bu durumun hukukla, mantıkla izah edilebilmesi mümkün değil. Vatandaş yaptığı harcamalarda zaten KDV, ÖTV ödüyor. Böyle bir teklif ertelenmemeli. Tümden geri çekilmeli. Savunma sanayimiz için de vatandaşa ilave yük yüklemeden yeni formüller bulunmalı, yeni kaynaklar üretilmeli. Giderler; faiz, israf, imtiyazlı holdingler, KKM. Gelir kalemleri yeniden borç almak, devlet varlıklarını satmak, zam ve vergiyle millete ilave yük yüklemek. Bu sistemin adı borç-faiz-zam-vergi ekonomisi" diye konuştu.

'NUMAN KURTULMUŞ'UN ÜZERİNE FAZLA GİDİLDİ'

Yeni anayasa tartışmaları ve TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un Anayasa’nın üçüncü maddesiyle ilgili açıklamaları sorulan Erbakan, "Meclis Başkanı, kendisi de akademisyen olduğu için bilimsel ve entelektüel bir tartışma açtı. Kötü bir niyeti olduğunu düşünmemiz mümkün değil. Şahsen üzerine fazla gidildiğini düşünüyorum. Oradaki kasıt, devletin millet için var olduğu, milletin esas olduğu, devletin millet hizmet için var olduğu noktasında bir açıklamada bulundu. Sonrasında zaten yanlış yerlere çekildi. Kendisi de ‘İlk dört maddeyle bizim bir sorunumuz yok’ dedi" yanıtını verdi.

'LAİKLİĞİN İSLAMİ HASSASİYETLERE KARŞI SİLAH OLARAK KULLANILABİLMESİNİN ÖNÜNE GEÇİLMESİ GEREK'

"Bizim de ilk 4 madde ile ilgili sorunumuz yoktur" diyen Fatih Erbakan, şöyle devam etti:

"Ancak bir tek o üç maddenin içerisindeki 'laiklik' kelimesinin bir izahının, açıklamasının yapılması gerekir. Çünkü geçmişte partilerimiz bu kelime yüzünden kapatıldı. 'Laiklik karşıtı eylemlerin odağı olma' sebebi. AK Parti’nin kapatma davasında bir oy farkla kapanma kararı alınmadı. Az kalsın AK Parti’nin kapatılması söz konusu olacaktı. Böyle acı tecrübelerimiz var. 28 Şubat’ta laiklik ilkesi adı altında yapılan uygulamalar, inanç özgürlüğüne yönelik kısıtlamalar ortada. Tekrardan bu gibi olaylarla karşılaşmamak açısından, Türkçede de yeri olmayan, yabancı bir kelime olan 'laiklik'in anlamının açık ve sarih bir şekilde konulması gerekiyor. Böylelikle inanç özgürlüğüne ve İslami hassasiyetlere karşı bir silah olarak kullanılabilmesinin önüne geçilmesi gerekir."

(ANKA HABER AJANSI)