Fatih Özer'in tutuklanan kardeşi: Şirketle ilgim yok misafirleri karşılardım

Milyar dolarlık Thodex vurgununda, Fatih Özer'in tutuklanan abisi ve kardeşinin hesaplarında on milyonlarca liralık hareket tespit edildi. Ancak iki kardeş şirketle bağlarını reddetti.

Abone ol

DUVAR - Yerli ikripto para borsası Thodex soruşturmasında, şirketin yurt dışına kaçan sahibi Faruk Fatih Özer'in ağabeyi Güven Özer ile kardeşi Serap Özer'in de aralarında bulunduğu 6 şüpheli "suç işlemek amacıyla örgüt kurma", "bilişim sistemleri banka ve veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık" suçlamasıyla tutuklandı. 

Hakimliğin kararında bazı şüphelilerin, firari Faruk Fatih Özer'in ağabeyi Güven Özer'in, firmayla resmi bir bağı olmamasına rağmen işleyişinde aktif rol aldığı, gizli yönetici olduğu yönünde beyanlarda bulunduğu kaydedildi.

Şüpheli Güven Özer'in, Paribu isimli yurt içi kripto borsa hesabında yaklaşık 14 milyon 350 bin lira, BtcTürk isimli kripto para borsasındaki hesabında ise yaklaşık 8 milyon 552 bin 950 lira para girişi tespit edildiği belirtilen kararda, banka hesaplarına da Thodex'ten 6 milyon 717 bin 105 lira para transferi tespit edildiği vurgulandı.

KARDEŞİNİN HESABINA 125 MİLYON LİRALIK KRİPTO PARA GİRİŞİ

Anadolu 10. Sulh Ceza Hakimliği'nin kararında, Thodex'te çalışan diğer şüphelilerin, Serap Özer'in de özellikle şirketin finans ve muhasebe işlerinde aktif rol aldığı yönünde beyanlarda bulunduğu kaydedildi.

Serap Özer'in Binance isimli yurt dışı kripto para borsasındaki hesabına 2018-2021'de güncel kurdan yaklaşık 125 milyon 560 bin lira değerinde kripto para girişi tespit edildiği vurgulanan kararda, şüpheli Serap Özer her ne kadar hesabın kendisine ait olmadığını söylese de, şirketle hiçbir bağının olmadığını beyan eden bir kişinin hesabında bu denli yüksek miktarda işlem yapılmasının hayatın olağan akışına uygun olmadığı anlatıldı.

ÖZER'İN KARDEŞİ: MİSAFİRLERLE İLGİLENİYORDUM  

Öte yandan tutuklanan 6 kişi ifadelerinde Thodex'le ilişkileri olduğunu reddetti.  Serap Özer, şirketin işleyişiyle hiçbir alakası olmadığını savunarak, "Misafirler geldiği zaman onlarla ilgileniyordum. Çalışanların eksikleriyle ilgileniyordum. Yeri geliyor çay ikram ediyordum" dedi.

Serap Özer, kendisi hakkında beyanda bulunan U.A. isimli çalışanı ise "Kendisinin psikolojik sıkıntıları vardı" sözleriyle suçladı: "En sonunda ağabeyimden para çaldığı için şirketten kovulmuştur. Hakkımdaki beyanları tamamen asılsızdır. Kabul etmiyorum. Benim yönetimle bir alakam yoktur. Sormuş olduğunuz Binance isimli yurt dışı kripto para hesabı bana ait değildir. Yine yapıldığı söylenen 125 milyon değerindeki kripto para giriş çıkışından haberim yoktur. Ben herhangi bir işlem yapmadım. Tutuksuz yargılanmayı talep ediyorum" ifadelerini kullandı.

'GÜNCEL KURDAN HESAPLANDIĞI İÇİN BU KADAR YÜKSEK' 

Şüpheli Güven Özer de ifadesinde, tanık olarak beyanı alınan U.A'yı tanıdığını belirterek, şunları öne sürdü:
"Kendisiyle bir husumetim yoktur. Şizofren bir arkadaşımızdır. Kendisini işten çıkarmıştık. Benim bu şirkette aktif bir görevim yoktur. Ben bu şirketin alt kiracısıyım. Bu şirkette resmi olarak hiçbir bağlantım yoktur. Bu yöndeki iddiaları kabul etmiyorum. Benim banka hesabım vardı. Ancak bu hesapları ben değil kardeşim kullanıyordu. Belirtilen miktar güncel kur üzerinden hesaplandığı için bu kadar yüksektir. Normalde bu kadar bir miktar yoktur. Üzerime atılı suçlamayı kabul etmiyorum. Tutuksuz yargılanmayı talep ediyorum."

'SOĞUK CÜZDAN FATİH ÖZER'DE BULUNUR'

Şüpheli E.A da, tanık U.A.'yı tanıdığını dile getirerek, "Kendisi şirkette çalışmıştır. Aramızda herhangi bir husumet yoktu. Soğuk cüzdan Faruk Fatih Özer'in elindeydi. Bizim yetkimiz yoktu. Sıcak cüzdan zaten otomatik olarak çalışıyordu. Bu şahsın üzerime iftira attığını düşünüyorum. Üzerime atılı suçlamayı kabul etmiyorum. Ben hesap hareketlerimle ilgili daha öncesinde de beyanda bulunmuştum. Hesaplar güncel kurdan hesaplanmıştır. Eksi kurdan ve geçmişe dönük bakıldığında normalde yüklü miktar değildir. Ben bu kripto paraları kendi hesabımdan alıp satıyordum" ifadelerini kullandı.

KENDİ ŞAHSİ HESABIYMIŞ

Şüpheli O.C.G. de, sistemle ilgili para akışını kendisinin yönetmediğini savunarak, "Söz konusu şirkette benim şahsi hesabım vardı. Bu hesabımı ben kullanmıyordum. Şirketin sahibi Faruk Fatih Özer kullanıyordu. Yine 75 milyon lira olarak belirtilen hesap hareketleri de bana ait değil. Şirkette yapılan arbitraj işlemlerine aittir. Ben kimseyi dolandırmadım. Üzerime atılı suçlamayı kabul etmiyorum." şeklinde ifade verdi.

'HESAPLAR SOĞUK CÜZDANDA TUTULUR'

Şüpheli M.C.A. ise şirketin yazılım ve teknik işlerinde aktif rol aldığını belirterek, "Sistemde dönen küçük meblağlar hariç, diğer miktarlar 'soğuk cüzdan' diye tabir edilen hesapta tutulurdu. Bu hesap sadece şirketin sahibi olan Faruk Fatih Özer'in elinde bulunurdu. Bizim bu hesaba erişim yetkimiz yoktu zaten. Üzerime atılı suçlamayı kabul etmiyorum" dedi. Şüpheli C.U. da ifadesinde üzerine atılı suçlamaları kabul etmediğini söyledi. 

Soğuk cüzdan nedir?

Soğuk cüzdanlar, Bitcoin ve diğer kriptoparaların saklanabildiği internet bağlantısı olmayan fiziksel cüzdanlardır. Kripto paralar şifresi ve kontrolü kullanıcıda olan fiziksel bir cüzdana aktarılabilir.

Sıcak cüzdan nedir? 

Sıcak cüzdan, en temel anlamıyla internete bağlı olan cüzdan uygulamalarını ifade etmek için kullanılan bir kavramdır. Fonlar internete bağlı cüzdan uygulamasında ya da üçüncü parti bir cüzdan sağlayıcısının veritabanı ve sunucusunda tutulmaktadır. Sıcak cüzdanlar ile ilgili en önemli güvenlik riski cüzdan bilgilerinin tutulduğu ve internete bağlı veritabanı ve sunucuların siber saldırganlar tarafından hacklenmesidir. (HABER MERKEZİ)