Ferit Edgü vefat etti

Öykü, roman ve deneme yazarı Ferit Edgü, 88 yaşında vefat etti. Edgü için Çarşamba günü, Teşvikiye Camii'nde cenaze töreni düzenlenecek.

Abone ol

DUVAR - Edebiyatçı Ferit Edgü hayatını kaybetti. 88 yaşındaki Edgü, 24 Şubat 1936 gününde İstanbul'da doğdu. Şiir, öykü, roman, oyun, deneme, biyografi, eleştiri ve aforizma gibi türlerde eserleri bulunuyordu.

Everest Yayınları'ndan, Edgü'nün vefatıyla ilgili yayınlanan mesajda "Değerli yazarımız Ferit Edgü'yü kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz... Ailesine, okurlarına, tüm sevenlerine başsağlığı diliyoruz" denildi.

Sanatçının cenazesi, 24 Temmuz Çarşamba günü, Teşvikiye Camii'nde kılınacak ikindi namazının ardından Aşiyan Mezarlığı'nda toprağa verilecek. Ayrıca Edgü anısına aynı gün 15.00'te, Beyoğlu'ndaki Casa Botter Apartmanı'nda anma toplantısı gerçekleştirilecek.

'ÇITAYI HİÇ AŞAĞI DÜŞÜRMEDİ'

Semih Gümüş, Edgü'nün vefatının ardından Gazete Duvar'a konuştu. Gümüş, "Ferit Edgü edebiyat dünyamızın en değerli ve en ayrıksı yazarlarından biriydi. Ferit Ağbi ile geçen yıllar içinde yakındık, epeyce konuşmuşuzdur. Onu sevdiğimi biliyordu, onun bana karşı sıcak tutumunu da ben biliyordum. O her zaman en sevdiğim yazarlarımız arasında ilk sıralarda oldu. En az kırk yıldır, tanıdığım herkese yazdıklarını okutmaya çalıştım. Farklıydı. Düşünen bir yazardı, bilgeydi. Herkesten ayrı, kendi dilini, anlatı dünyasını oluşturmaya çalıştı. Arayışı bitmezdi. Çıtayı hiç aşağı düşürmedi. Yazdıklarını döne döne okudum, bazı öykülerini elli altmış kere okumuşumdur, hayatımın sonuna kadar da okurum. Büyük bir yazarı kaybettik. Ama en az benim görebildiğim bir yüz yıl boyunca okunacaktır. Sevgiyle ve saygıyla, unutamam" ifadelerini kullandı. 

Ferit Edgü, İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’nde başladığı eğitimini Paris’te sürdürdü (1959- 1964). Acedemie du Feu’de seramik öğrenimi gördü. Sorbonne’da felsefe, Louvre’da sanat tarihi kurslarına katıldı. Yedek subay öğretmen olarak Hakkari ve Beypazarı’nda askerlikten sonra (1967), bir yıl daha Paris’te kalıp İstanbul’a yerleşti (1968). Man Ajans’ta reklam yazarlığı yaptı. Buradan ayrılıp kendi reklam şirketini kurdu.

Öykü yazarlığının yanı sıra, resim eleştirileri ve denemeleriyle ün yaptı. 1977‘den beri Ada Yayınları’nı yönetiyor. Kaynak dergisinde edebiyata adım attı. 1952-1953 yıllarında şiirler yazdı. Ama ilk öyküsü ocak 1954’te Yeni Ufuklar dergisinde çıktı. Aynı yıllarda Şairler Yaprağı (1954), Mavi’de de şiirleri yayımlandı (1954). Daha sonraları Yeni Ufuklar, Vatan Sanat Eki, Mavi, Pazar Postası, Dost’taki öyküleriyle (1954-1959); Ataç, Yeni Dergi, Eylem, Papirüs, Ant, Soyut, Milliyet Sanat, Hürriyet Gösteri dergilerindeki deneme ve incelemeleriyle tanındı.

(KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)