Fernas Madencilik işçileri yalın ayak Meclis'e ulaştı

Fernas Madencilik işçilerinin Soma'dan Ankara’ya başlattıkları yürüyüşe polis müdahale etti. Muhalefet milletvekilleri, Ankara'ya sokulmayan Fernas madencilerini otobüsle TBMM’ye götürdü.

Abone ol

DUVAR - Manisa'nın Soma ilçesinde bulunan, AK Parti Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu'nun sahibi olduğu Fernas Madencilik'te sendikaya üye oldukları için işten atılan işçilerin 8 gün önce Soma’dan başlattıkları yürüyüşün bugün Ankara’da son bulması planlanmıştı.

Ancak, işçiler, Temelli’de polis tarafından durduruldu. TBMM'ye gelerek seslerini duyurmak isteyen işçilerin engellenmesi üzerine muhalefet milletvekilleri, Ankara'ya sokulmayan Fernas madencilerini otobüsle TBMM’ye götürdü. Meclis girişinde madencilerin ayakkabılarını giyerek içeri girmeleri istendi.  İşçiler kapıdan yalın ayak yürüyerek geldi. Karşılamanın ardından muhalefet partilerine mensup milletvekilleri TBMM Basın Kapısı'nda ortak açıklama yaptı.

'YANLARINDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ'

CHP olarak madencilere desteklerinin süreceğini belirten CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, "İşçiler örgütlü olmak istedikleri için işlerinden edildi. Bu madenin sahibiyle görüşme sağlayamadılar. Hakça yaşayabilecekleri bir ücret istiyorlar. İş güvenliği tedbirlerinin sağlanmasını istiyorlar. Soma'da daha önce yaşadığımız acı tecrübeler var. İşçilerin sesine kulak verilmeli. Biz CHP olarak işçilerimizin yanındaydık, yanlarında olmaya devam edeceğiz" dedi.

'TÜRKİYE'NİN ÖZETİDİR BU ARKADAŞLARIN DİRENİŞİ'

AK Parti'ye yönelik eleştirilerini sıralayan Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, "Bu arkadaşlarımızın çalıştığı madenin sahibi bir AKP milletvekili. Bir AKP'li vekilin sahip olduğu bir iş yerinde bu arkadaşlarımız önlenebilir nedenlerle bir katliam olmasın diye direniyorlar. O katliamın ardından geride bıraktıkları ailelerine 'fıtrat' diye açıklama yapılmasın diye direniyorlar. İnsani koşullarda emeklerinin karşılığı bir ücret almak istiyorlar. Türkiye'nin özetidir aslında bu arkadaşların direnişi. O AKP'li vekil Meclis'te yapılacak bir yasa tasarısı görüşmesinde güya işçi ve emekçiler için oya kullanacak. AKP bir patron devleti kurma sürecini tamamlamıştır. Mevzu artık yoksullar ve bir avuç zenginin rantı üzerinden dönecek bir mücadeledir" ifadelerini kullandı.

'AKP, SERMAYENİN PARTİSİDİR'

DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli de açıklamasında şöyle konuştu:

"Bu Meclis, AKP iktidarı boyunca emekçilere ısrarla kapılarını kapatan, onların sorunlarını dinlemeyen bir Meclis maalesef. AKP, sermayenin partisidir. AKP ve MHP sermayenin gereklerini yerine getirmek için bu Meclis'te çalışıp, kapılarını da halka kapatmak istemektedir. O yüzden bu mücadele çok önemlidir." 

(HABER MERKEZİ)