Fetullah Gülen'in kardeşi ve yeğenleri hakkındaki istismar dosyası yeniden açıldı

Erzurum'da 2012'de sanıkların beraati ile sonuçlanan cinsel istismar davası yeniden görülmeye başlandı. Sanıklar arasında bulunan Fetullah Gülen'in ölen kardeşi Seyfullah Gülen için takipsizlik kararı verildi. Seyfullah Gülen'in oğulları Ammar ve Selahaddin Gülen hakkında 57 yıla kadar hapis isteniyor. Önceki dosyada sahte evrak düzenlediği belirtilen 16 polis memuru için de dava açıldı.

Abone ol

DUVAR - Erzurum'da, 15 yaşındaki bir çocuğa cinsel istismar suçlamasıyla 10 yıl önce açılan ve 9 kişinin beraat ettiği, 63 kişi hakkında da takipsizlik kararı verilen dava yeniden görülecek. Sanıklar arasında Fetullah Gülen'in kardeşi Seyfullah Gülen ile yeğenleri Ammar ve Selahaddin Gülen de bulunuyor. Hayatını kaybeden Seyfullah Gülen için takipsizlik kararı verilirken, firari oğulları Ammar Gülen ile Selahaddin Gülen'in de aralarında bulunduğu 12 sanığın, 57 yıla kadar hapsi istendi.

15 yaşındaki S.K., 29 Ekim 2007'de Dadaşkent Polis Merkezi'ne başvurarak, birçok erkeğin cinsel istismarına uğradığını söyledi. S.K.'nin isimlerini verdiği 9 kişiden 8'i tutuklandı. 10 yaşından itibaren istismara uğradığını belirten S.K., anne ve babasının da aralarında yer aldığı 85 kişinin ismini verdi.

S.K.'nin kaldığı yurttaki psikolog ve sosyal hizmet uzmanının yeri değiştirilirken, yurt müdürü hakkında farklı iddialarla soruşturmalar açıldı ve Kastamonu'ya atandı.

Savcı Mustafa Kızılateş tarafından yürütülen soruşturmada 9 kişi hakkında Erzurum 1'inci Ağır Ceza Mahkemesinde dava açıldı. S.K.'ye istismarda bulunduğu belirtilen, aralarında Seyfullah Gülen, oğulları Ammar ile Selahaddin Gülen'in olduğu şüphelilerin dosyası ise Cumhuriyet Başsavcıvekili Taner Aksakal'a verildi.

Soruşturma kapsamında Gülen'in kardeşi Seyfullah Gülen ile ilgili "iktidarsız olmadığı" raporu veren doktor "terör örgütü üyeliği" iddiasıyla dinlemeye alındı. 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dava 8 Kasım 2012'de tüm sanıkların beraati ile sonuçlandı. Taner Aksakal ise 63 kişi hakkında takipsizlik kararı vererek dosyayı kapattı.

10 YIL SONRA DOSYA YENİDEN GÖRÜLÜYOR

Sahte belgeler ve usulsüz olarak kapatıldığı belirten dava dosyası, tekrar açıldı. Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturmada, usulsüzlükler olduğu tespit edildi.

28 Kasım 2014'te ölen Seyfullah Gülen için takipsizlik kararı verilirken, firari olan oğulları Ammar Gülen ve Selahaddin Gülen'in de aralarında bulunduğu sanıklar hakkında, Erzurum 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

SANIKLAR SUÇLAMAYI REDDETTİ

Sanıkların "çocuğun zincirleme şekilde nitelikli cinsel istismarı" suçundan 30-42 yıl kadar, "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçundan ise 4,5 yıldan 15 yıl 9 aya kadar hapsi istendi.

İlk duruşmaya, 10 tutuksuz sanık katıldı. Sanıklar tümü suçlamaları reddetti.

Mahkeme heyeti, Selahaddin ve Ammar Gülen hakkındaki yakalama emirlerinin devamına karar verdi. Heyet, Selahaddin Gülen hakkında ayrıca kırmızı bültenle arama kararı çıkarılmasına hükmetti.

SAVCI VE HAKİM İHRAÇ EDİLDİ

Öte yandan o dönem Gülen'in kardeşi ve yeğenlerinin cinsel istismar davasının kapatılması için sahte evrak düzenleyen ve görevi kötüye kullanan 16 polis memurunun yargılanması ise 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılamaları devam ediyor.

Dosyayı kapatan dönemin Başsavcıvekili Taner Aksakal ile beraat kararı veren 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Erol Ofluoğlu, FETÖ üyesi oldukları iddiasıyla meslekten ihraç edildi. (ERZURUM/DHA)