Figen Yüksekdağ: Daha milliyetçi olmaya çalışanlar kaybeder
Gündemi değerlendiren HDP Eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Millet İttifakı'nın 'milliyetçilik sınavı' verdiğini söyledi. Yüksekdağ, "Muhalefetin kazanmayı garanti görmesi hata olur" dedi.
DUVAR - HDP Eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Kandıra F Tipi Cezaevi’nde 6 yıldır tutuklu bulunan Yüksekdağ, Artı Gerçek'ten Seda Taşkın'ın sorularını yanıtladı.
Yüksekdağ, 6'lı Masa'nın 'toplumsal çoğunluğun zorlaması' ile bir araya gelebildiğini söyledi ve masanın kapsayıcılık iddiasının sınırlı olduğunu dile getirdi. "Genişleme ve bütünlük kapsayıcılık iddiasının, HDP’nin yanından geçene kadar olduğunu çeşitli örneklerle gördük" diyen Yüksekdağ, 6’lı masanın kuruluş ve gelişim sürecinin özel bir siyasi liderlik başarısı olmadığını ifade etti.
'DAHA MİLLİYETÇİ OLAN KAYBEDER'
Millet İttifakı'nın 'milliyetçilik' sınavı verdiğini belirten Yüksekdağ, birleştirici bir demokrasi programı sunamadıklarını söyledi. İttifakın bu konudaki vizyonunu "geçmiş dönem AKP’sinden geri" diye yorumlayan Yüksekdağ, halkın değil siyasetin statükoya saplandığını aktardı. Yüksekdağ "Millet İttifakı, Cumhur İttifakı karşısında önde görünse de ciddi kırılganlıklarını tahkim etmeden güven tahkim edemez. Kazanmayı cepte görmeleri de büyük hata olur" değerlendirmesinde bulundu.
'3. İTTİFAK SİYASETİN DENGELERİNİ DEĞİŞTİRECEK'
Emek ve Özgürlük İttifakı'nın ilerici politikalara kapı açacağını ve tarihsel olduğunu söyleyen Yüksekdağ, genişleme çabalarının da süreceğini ifade etti. İttifakta kadın boyutunun pek yansımadığını dile getiren Yüksekdağ, "Sürecin yönünü belirlemede kadın iradesi etkin kılınacaktır" diye konuştu. Yüksekdağ, Emek ve Özgürlük İttifakı'nın siyasetin mevcut dengelerini değiştireceğini kaydetti ve şöyle devam etti: "Eksiklerini önümüzdeki dönemde daha net ve objektif görebileceğiz. Ama ‘yarını bugünden kurma’ perspektifine hiçbir anlık durumun zarar vermemesi için güçlü duruş gerekiyor. Belirleme ve sonuç alma iradesini, seçim sürecinde cumhurbaşkanı adayından mahalle komisyonlarını belirlemeye kadar geniş tutulmalı. Gelecekte demokrasinin kapsamlı, tutarlı olarak kazanılması bakımından bu müdahale ve belirleyicilik çok önemli olacak."
'KİTAP VE GAZETE SINIRLAMASI SÜRÜYOR'
6 yılı aşkın bir süredir cezaevinde olan Yüksekdağ, ciddi bir sağlık sorunu olmadığını söyledi. Cezaevinde kitap sınırlamasının sürdüğünü belirten Yüksekdağ, Yeni Yaşam ve Evrensel gazetelerine ambargo uygulandığını ifade etti. Kitabının toplatılma kararını da değerlendiren Yüksekdağ, "Kitap yasaklama ve imha kararları darbe, aleni faşizm uygulamaları. Bu memlekette çok kitap yasaklandı, yakıldı. Yakanlar gitti, kitaplar küllerinden yeniden doğdu. Hala dinmez bir ihtirasla toplatmalı, imhalı yasak kararlı döşetenler kendi gidişlerinin de yolunu döşüyor. Gerisi sanatla, edebiyatla, özgür düşünsel üretimle ilgilenenler için inat ve ilham kaynağı olabilir ancak" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)