Figen Yüksekdağ’ın ana davası Kobanê davasıyla birleştirildi

HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın tutuklu yargılandığı ana davası yeni açılan Kobanê davasıyla birleştirildi. Yüksekdağ hakkında açılan dava dosyası, 7 ayrı fezlekenin birleştirilmesinden oluşuyor.

Abone ol

DUVAR - Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın tutuklu yargılandığı ana davasının duruşması görüldü. Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Yüksekdağ katılmazken avukatlar hazır bulundu. Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada savunma yapan avukatlar, Yüksekdağ’ın tahliyesini talep etti.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, Yüksekdağ hakkında Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen ve kamuoyunda “Kobanê davası” olarak bilinen dava dosyasıyla birleştirme kararı verdi. Mahkeme heyeti, gerekçesinde ana dava ile açılan Kobanê davasında şahsi, fiili ve hukuki bağlantı bulunduğunu savundu. 

TUTUKLULUĞA DEVAM GEREKÇESİ: GEÇEN SÜRE ORANTILI

Yüksekdağ’ın tahliye talebini de reddeden heyet, şu gerekçeleri sıraladı: “(…) kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut olguların varlığını koruduğu, sanığın üzerine atılı suçlamalarla ilgili PYD,YPG, KCK gibi silahlı terör örgütü olduğu hususunda somut tespit, değerlendirme ve olguların bulunduğunu, sanık hakkında örgüt kurma ve yönetme suçuna ilişkinde iddianame olduğunu ve bu yüzden tutuklamada geçen sürenin uygulanan koruma tedbirleriyle orantılı olması da değerlendirerek, tutukluluk halinin devamına...”

Yüksekdağ, "örgüt yöneticiliği", "örgüt propagandası yapmak", "toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet", "halkı kin ve düşmanlığa tahrik", "suç işlemeye tahrik" ve "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılamak” iddialarıyla yargılanıyor. Yüksekdağ hakkında açılan dava dosyası, 7 ayrı fezlekenin birleştirilmesinden oluşuyor.

KASIM 2016'DEN BERİ TUTUKLU

Kasım 2016'dan beri tutuklu bulunan Yüksekdağ hakkında açılan dava dosyası, 7 ayrı fezlekenin birleştirilmesinden oluşuyor. 92 sayfalık dosya kapsamında, Yüksekdağ hakkında 30 yıldan 83 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Yüksekdağ’ın, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) içerisindeki faaliyetleri ve kimi siyasi faaliyetleri dosyadaki suçlamalar arasında yer alıyor. (MA)