Fikirtepe avukatına kentsel dönüşüm tehdidi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kararıyla, Kadıköy ilçesine bağlı birçok mahalle 2010 yılında kentsel dönüşüm kapsamına alındı. Mahallede yaşayan birçok kişi evlerini kentsel dönüşüme vermek istemiyor. Mahkemeye 'kararın iptali için' başvuran avukat Hürriyet Azak adliye binasında firma müteahhitleri tarafından tehdit edildiğini söyledi.
DUVAR - İstanbul’un Kadıköy ilçesine bağlı Fikirtepe, Dumlupınar, Eğitim ve Merdivenköy mahalleleri 2010 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) kararıyla kentsel dönüşüm kapsamına alındı. Kentsel dönüşüm kararıyla mahallede yaşayan 100 bin insan bu karardan etkilendi. Birçok kişi evlerini terk etmek istemedikleri için, inşaat firmaları tarafından tehdit edildiklerini iddia ediyor. Mahallede yaşayan vatandaşlar kararın iptali için aynı mahallede yaşayan avukat Hürriyet Azak'la birlikte mahkemelerde dava açtı. Açılan dava sonucunda avukat Azak, mütteahhitler tarafından adliyede kendisine 'bir daha yürütmeyi durdurma kararı alamayacaksın' şeklinde tehdit edildiğini söyledi.
YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI ÇIKTI
Avukat Azak'ın da, Fikirtepe'de yaşadığı 3 katlı evi kentsel dönüşüm kapsamına alındı. Yaşadığı evin kentsel dönüşüme vermek istemeyen avukat Azak, kendi evi ve Fikirtepe'de yaşayan Sadullah isimli yurttaşın yaşadığı üç katlı evi için dava açtı. Mahkeme davanın ardından 'yürütmeyi durdurma kararı' verdi.
Davanın sonucunda mahallede yaşayan birçok yurttaş avukat Azak'tan, yaşadıkları evlerinin kentsel dönüşüme verilmesini istemeyince yürütmeyi durdurma kararı için dava açmasını talep etti.
'DAVA AÇACAK PARASI OLMAYANLAR GÖÇ ETTİ'
Kentsel dönüşümle birlikte Fikirtepe'de yaşayanların yüzde 60'ının göç etmek zorunda kaldığını anlatan Azak, Fikirtepe'de yaşayan yaklaşık 500 kişi için inşaat firmalarından 5 kişinin temsilci seçildiği ve bu temsilcilerin vekaletleri 5 kişi tarafından alınıp arsa sahiplerinin bilgisi dışında satışa çıkarılmaya başlandığını söyledi.
Fikirtepe'de inşaat firmalarının bürolar açtığını aktaran Azak, "Her mahallede bir temsilci bu firmalarla anlaşıp komşularının evleri için şirketlerden para alıyor. Birçok yurttaşın önüne ne olduğu belli olmayan sözleşmeler konuluyor. Sözleşmede bütün detaylar yazılmıyor. Aynı zamanda bu sözleşmeye imza atan birçok vatandaş pişman oldu. Yapacak bir şeyi olmayanlar avukatlar tutup yürütmenin durdurulması için dava açtı. Ama dava açacak parası olmayan yurttaşlar zorunlu bir şekilde mahalleden göç etti” dedi.
'100 KİŞİ ADLİYEYİ BASTI'
Mülkiyetlerini kentsel dönüşüme vermek istemeyen ya da sözleşmelere bir şekilde imza atmak zorunda kalan yurttaşların davalarını üstlenen avukat Azak, birçok dava sonucunda yürütmeyi durdurma kararı verildiğini belirtti.
Son olarak mahkemeden kendi evi için de bu kararın alındığını dile getiren Azak, adliyeye yüz kişilik bir grubun geldiğini ve bunların mahallede çalışmalar yürüten müteahhitler tarafından tehdit edildiğini ifade ediyor.
Fikirtepe'de yıllardır mülkiyet hakkına saygısızlık yapıldığı söyleyen Azak: “Mahallemizde artık çetecilik baş göstermeye başladı. Beş yıldır birçok yapı metruk bir şekilde duruyor. Son olarak adliyeye gittiğimde inşaat firmalarına bağlı müteahhitlerin adliyeye geldiklerini gördüm. Bir müteahhit yanıma gelerek, 'Sen artık yürütmeyi durdurma kararları alamayacaksın' dedi. Önce insanların evlerini almak için tehdit ettiler şimdi de avukatları tehdit ediyorlar” şeklinde konuştu.