Fildişi Atölye etkinlikleri online'da

Fildişi Atölye, etkinliklerine online olarak devam ediyor. Yalın Alpay, Emre Alkin, Marcus Graf, Murat Menteş, Serhan Bali ve Besim Dellaloğlu'nun yer aldığı atölyeler katılımcılarla buluşuyor.

Abone ol

DUVAR - Fildişi Atölye online etkinliklerine devam ediyor. Atölyede, atölye bünyesinde yer alan birçok isim ile görsel sanat, felsefe, tarih, klasik müzik, siyaset, sosyoloji, ekonomi gibi alanlarda içerikler yer alıyor. 

Atölye etkinliklerine yüz yüze ve online olarak başlayan atölye, bu dönem etkinliklerini korona virüsü salgını süreci nedeniyle sadece Zoom üzerinden online olarak sürdürüyor. 

YALIN ALPAY İLE BOŞ MODERN SOHBETLER

Yazar ve düşünür Yalın Alpay ile, her Pazar yaklaşık on beş katılımcı eşliğinde gerçekleştirilen, söyleşi formatında bir atölye çalışması. Başlangıcından bugüne, siyasetten felsefeye, sanattan ekonomiye, güncelden tarihte kadar birçok konunun tartışıldığı ve yaklaşık bir buçuk saat süren atölyede konuşulacak konu başlığı oturumun başında katılımcıların da ortak arzusu ve teklifleri doğrultusunda seçiliyor. 

YALIN ALPAY İLE ROMAN OKUMALARI

Yalın Alpay, önceden duyurulan eserleri edebi, felsefi ve biçimsel altyapısını yapı söküme uğratıp, yazarın karakterlere yüklediği misyonlardan yaptığı göndermelere kadar çok yönlü bir okumaya tabi tutuyor. Katılımcılara dört haftalık etkinlikler şeklinde tasarlanan atölye çalışmasının tamamına ya da tek tek seçilen eserlere katılım sağlama imkanı sunuluyor.

PROF. DR. EMRE ALKİN İLE YAŞAMA SANATI

Ay boyunca önceden duyurulan tarihlerde beş - altı kişilik gruplarla gerçekleştirilen sohbette katılımcılar ekonomi ve diğer merak ettikleri her konuda Emre Alkin'e direkt soru yöneltip kendi görüşlerini ifade edebiliyor. Aynı şekilde Alkin de katılımcılara kendi deneyimleri ile ilgili sorular yöneltip ortak bir deneyim havuzu oluşturuyor. Kapalı oturumlar şeklinde gerçekleşen ve kaydı alınmayan oturumların sloganı ise şöyle: "Burada konuşulan burada kalır."

PROF. DR. MARCUS GRAF VE YALIN ALPAY İLE SANAT 2.1 

Sanat tarihi alanındaki atölye çalışması Rönesans'tan günümüze kadar uzanan dört ayaklı bir seri olarak tasarlandı. Her ayakta dönemlerine damga vurmuş dört sanatçı ve yapıtları seçilip inceleniyor. 

İlk dönem, "Old Masters" başlığı altında sırasıyla Leonardo Da Vinci, Rafael, Caravaggio ve Rembrandt incelemeleri ile tamamlandı. Atölye serisinin ikinci ayağı olan "Erken Modernistler" başlığı altında Romantizm, Realizm, Empresyonizm gibi akımların öncü isimleri üzerinden (Delacroix, Goya, Courcet ve Manet ) dönemin ruhuna sosyo-politik bağlamı da gözeterek iki farklı mercekten bakılıyor. 

MURAT MENTEŞ İLE KURMACA / ROMAN YAZIMI 

Katılımcılar ile Murat Menteş'in bilgi ve tecrübelerinin buluşturulması amaçlanan, roman yazımının temel tekniklerinden yaratım sürecinin aşamalarına bir içerikle gerçekleştirilen atölyede sekiz haftalık bir çalışma yapılıyor. Yaklaşık üç saat süren dersler haftada bir gün yapılıyor. 

İlk kur sonunda dileyen katılımcılar için devam kuru niteliğinde, yine sekiz haftalık ileri seviye bir eğitim seçeneği de sunuluyor. 

MURAT MENTEŞ İLE YAZAR GÖZÜYLE OKUMA

Murat Menteş'in seçili edebiyat eserlerinden her oturum bir tanesini masaya yatırıp, yazar gözüyle okumaya tabi tuttuğu bir etkinlik. Menteş, eseri dil bilgisi, söz sanatları, kurgu, karakter tasarımı , anlatım teknikleri, edebi yönelişler gibi romana özgü nitelikler açısından açısından inceleyip, eser üzerinden katılımcılara alternatif yazarlık stillerini tanıştırıyor. Her bir oturumun yaklaşık olarak 2.5 saat sürdüğü atölyeye tek tek eser bazında ya da toplu olarak katılma imkanı sunuluyor.

SERHAN BALİ İLE KLASİK MÜZİK YOLCULUĞU

Türkiye'nin klasik müzik rehberi Serhan Bali, başlangıcından itibaren klasik müziğin nasıl şekillendiğini, kendi içindeki dönemsel fraksiyonlarını, her döneme damgasını vuran usta isimler üzerinden panoramik bir bakış sunuyor. Etkinlik, toplamda sekiz hafta süren bir atölye etkinliği olarak tasarlandı. 

Etkinlikte yer alan örnek içerikler şöyle:

1-Johann Sebastian Bach ve Müzikte Barok Dönem
2-Wolfgang Amadeus Mozart ve Müzikte Klasik Dönem
3-Ludwig van Beethoven ve Müzikte Erken Romantik Dönem
4-Frederyk Chopin ve Romantik Dönem Müziğinde Polonya Ulusalcılığı
5-Johannes Brahms ve Müzikte Alman Yüksek Romantizmi
6-Piyotr İlyiç Çaykovski ve Romantik Dönem Müziğinde Rus Ulusalcığı
7-Verdi ve 19. Yüzyıl İtalyan Operası
8-Rachmaninoff’dan Şostakoviç’e Rus Müziğinde Geç Romantizm ve 20. Yüzyıl Dönemleri

SERHAN BALİ İLE OPERA TARİHİ

Serhan Bali, 1600-1900 yılları arasında yaşayıp operalar üretmiş bestecileri, onları öne çıkartan stilistik özellikleri, operalara can veren erkek ve kadın seslerini tanıtıyor. 

Atölyenin örnek içeriği şöyle:

1-Operanın ilkçağı: Monteverdi - 18. Yüzyıl Napoli operası
2-Fransız Barok dönem operasının zirvesi: Lully ve Rameau
3-Opera sanatında bir dönüm noktası: Gluck
4-Operanın klasik dönemdeki zirvesi: Mozart
5-İtalyan tarzı komik operaların ustası: Rossini
6-İtalyanların güzel söyleyiş (bel canto) ustaları: Bellini ve Donizetti
7-Verdi ile zirveye çıkan 19. Yüzyıl İtalyan operası
8-Fransız operasında Carmen ile yeni bir sayfa açan Bizet
9-Operetleriyle Johann Strauss ve Jacques Offenbach
10-Opera sanatının baş tanrı Wotan’ı: Richard Wagner
11-Köklü İtalyan opera geleneğinin son yıldızı: Puccini
12-Çaykovski ve Mussorgski ile seçkinleşen Rus operası

PROF. DR. BESİM DELLALOĞLU İLE SİYASET-SOSYOLOJİ ATÖLYESİ

Prof. Dr. Besim Dellaloğlu, Türkiye'nin politik yapısının arka planı ve mevcut kutuplaşmanın tarihsel ve sosyolojik kökenlerine ulaşmak için, modernleşme sürecinin başlangıcına kadar uzanan bir içerik hazırladı. 7 Temmuz'da başlayıp toplam sekiz hafta sürecek olan ve Besim Dellaloğlu ile ilk defa yapılan atölyenin oturumları yaklaşık 2,5 saat sürecek. 

Bu programının ana tezlerinden bir tanesi, Türkiye’nin politik kutuplaşmasının ve demokrasi açığının, politikanın ana eksenin ekonomi-politik üzerine kurulmamış olmasından kaynaklandığı. Bu bağlamda Türkiye’nin mevcut politik yapısı teoloji-politik, kültür-politik ve psiko-politik eksenler üzerinden üç modülde incelenecek. Dördüncü modülde ise asgari bir demokrasinin temel koşullarından biri olarak ekonomi-politik eksen ele alınacak.

Dört kısımda altında ele alınacak konunun ana başlıkları şöyle: 

Türkiye’de Politik Kutuplaşmanın Soykütüğü

1.) Türkiye'nin Teoloji - Politiği

     1.1. Giriş. Sekülerleşme. Laiklik
     1.2. Türkiye’de laiklik: Din olarak ideoloji. Türkiye’de İslamcılık: İdeoloji olarak din.

2.)Türkiye'nin Kültür - Politiği

     2.1. Kültür. Medeniyet. Antropolojik kültür. Müfredat. Maarif.
     2.2. Kültür savaşları. Kültürel iktidar. Kültürel hegemonya. Kültürel ateşkes. Kamusallık. Sivillik.

3.) Türkiye'nin Psiko - Politiği

    3.1. Modernlik. Post-modernlik. Politik psikoloji. Psiko-politik. Otoriterlik. Faşizm. 
    3.2. Türkiye’de otoriterliğin kaynakları.

4.) Türkiye'nin Ekonomi - Politiği

    4.1. Ekonomi-politik. Marx. Gramsci.
    4.2. Türkiye’nin ekonomi - politiği