Filika Kültür açılıyor: Sözümüz var yarınları bizim kılacağız

Filika Kültür, 19 Eylül’de Maltepe Beşçeşmeler Meydan'da yapılacak açılış töreniyle açılacak. Açılış törenine TİP Genel Başkan Yardımcısı Barış Atay ve sanatçı Simge Pınar katılacak.

Abone ol

DUVAR - “Sözümüz var yarınları bizim kılacağız!” sloganıyla yola çıkan Filika Kültür, 19 Eylül’de açılacak. 15.00'da Maltepe Beşçeşmeler Meydan'da yapılacak olan açılış töreni, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkan Yardımcısı ve Hatay Milletvekili Barış Atay ve sanatçı Simge Pınar'ın katılımıyla gerçekleşecek.

Başlangıçta 9 atölye ile yola çıkmaya hazırlanan Filika Kültür'ün açılış töreni, Barış Atay'ın konuşmasıyla başlayacak. 

Filikalılar, açılış davetini şu sözlerle yaptı. 

“Merhaba ey insan…Merhaba ey bu köhnemiş, çölleşmiş düzenden rahatsız olan dost insan… Bu davet Filika Kültür’ün davetidir. Bu davet ileriyi hedefleyenlerin davetidir.

Kültür sanat alanında nefes alan dostlar; Kültür sanat’ın iyiden iyiye çölleştiği zamanlarda çoğu sanat işçisi olan arkadaşla zorlu bir işe giriştik. Haydi dedik birbirimize; ‘sokakları fırça, alanları palet’ yapalım. Madem değiştireceğiz bu dünyayı öyleyse Kültür sanat ile vira vira demir alalım dedik. Maltepe Beşçeşmeler’de çok konuştuk, artık vakit eylem vaktiydi. Tek bir çivimiz bile yoktu. Bir Filika nasıl yapılır bu konuda da oldukça acemiydik. Ama gündüz düşlerimiz, şiddetli isteğimiz ve inadımız vardı! İnadı, iradesi olanlardık biz!  Öyleyse bir Kültür Sanat Filika’sı yapacaktık. 

Gemi batıyordu. Her yerden sesler yükseliyordu. Seslerin en güçlüsü ‘hepimiz aynı gemideyiz’ diyordu. Yok, hayır! Biz aynı gemide değildik. Biz geçtiği suları kurutan, denizlerin mavisini zifiri karanlığa çeviren bir gemide değildik. Ormanları yok eden, doğayı talan eden bu gemide asla olamazdık. Bizim gemimiz başkaydı. Biz o gemiyi görüyorduk ileride. Yaşar Kemal vardı o gemide, Reşat Enis vardı. Suat Derviş, Nazım Hikmet vardı. Orhan Kemal, Fakir Baykurt, Fatma Aliye Hanım vardı. Onlar köklerini tarihe dayandıran yeni bir kültür yaratmak için bizden önce yola çıkanlardı. Biz o gemiye ulaşmayı arzuluyorduk.

Filika’da Kültür-Sanat’ı mahalleler üretecek, semtler, sokaklar; o mahalleleri, o sokakları canlı kılan emeği ile hayatı var eden insan üretecek. Çocuklar, gençler kendi üretimleri ile dağıtacak bu üstümüzü mistik bir tül gibi kaplayan buhranlı, karamsar havayı.  Şimdilik 9 atölye ile yola çıkıyoruz. Eldeki imkanlardan dolayı alt katımızı ve seksen kişilik tiyatro salonumuzu birkaç ay sonrasına bıraktık. Biz inadımızla alt katımızı da çok kısa sürede açacağız. Sözümüz var yarınları bizim kılacağız! Filika inmek üzere suya… Yolculuğumuzu tamamlamak için, beklenen güzel günlere kavuşmak için hedef tam yol ileri! Desteğiniz ise bizim için çok kıymetli… 19 Eylül’de aramızda olmanız umuduyla…

Dostluk ve dayanışmayla…”