Sağlık kuruluşları: Yoğun saldırılar nedeniyle Gazze'deki ekiplerimizle iletişim tamamen kesildi

Filistin Kızılayı, Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu, Sınır Tanımayan Doktorlar ve Türk Kızılayı, İsrail'in saldırıları nedeniyle Gazze'deki ekiplerle iletişim kuramıyor.

Abone ol

DUVAR - Filistin Kızılayı, "İşgal yetkililerinin sabit hatları, cep telefonlarını ve internet iletişim ağlarını tamamen kesmesi nedeniyle Gazze'de çalışan tüm ekiplerimizle iletişim tamamen koptu" açıklamasını yaptı.

AA'nın haberine göre açıklamada, bu kesinti nedeniyle ambulans hizmetlerinin sağlanamaması konusunda derin endişe duyulduğu kaydedildi.

"Bu adım, işgalcilerin, Gazze'yi dış dünyadan izole ederken savaş suçları işlemeye devam edeceği anlamına geliyor" ifadelerine yer verilen açıklamada, uluslararası topluma, savunmasız sivillere, sağlık ekiplerine acil koruma sağlanması için İsrail'e baskı yapma çağrısında bulunuldu.

Filistin Telekomünikasyon Şirketi, akşam saatlerinde İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yoğun saldırıları nedeniyle sabit hat, cep telefonu ve internet iletişim hizmetlerinin tamamen kesildiğini duyurmuştu.

DSÖ: SİVİLLER KORUNMALI 

Dünya Sağlık Örgütü'ndan yapılan açıklamada ise "Gazze'deki personelimiz, sağlık tesisleri, ortaklarımızla bağlantımızı kaybettik. Sivillerin derhal korunmasını ve insani yardımın sağlanmasını talep ediyoruz" denildi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda "Gazze'deki personelimiz, sağlık tesisleri, sağlık çalışanları ve sahadaki diğer insani yardım ortaklarımızla bağlantımızı kaybettik" ifadesini kullandı. Ghebreyesus, bu kuşatmanın, çalışanların güvenliği ve savunmasız hastaların acil sağlık riskleri konusunda endişe verici olduğunu vurguladı.

Ghebreyesus, paylaşımında, "Tüm sivillerin derhal korunmasını ve insani yardımın tam olarak sağlanmasını talep ediyoruz" dedi.

UNRWA: SON 24 SAATTE 14 ÇALIŞANIMIZ DAHA ÖLDÜRÜLDÜ

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı ise (UNRWA), İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında son 24 saatte 14 çalışanının daha öldürüldüğünü bildirdi.

UNRWA'nın resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, İsrail'in saldırıları sonucu yaşamını yitiren Ajans çalışanlarına ilişkin bilgi verildi.

Açıklamada, "Son 24 saat içinde 14 UNRWA personeli daha öldürüldü ve 7 Ekim'den bu yana öldürülen toplam personel sayısı 53'e ulaştı." ifadesine yer verildi.

Yaklaşık 640 bin yerinden edilmiş Filistinlinin 150 UNRWA tesisinde barındığı aktarılan açıklamada, kötü koşulların tesislerdeki insanların sağlık durumunu kötüleştirdiği vurgulandı.

Açıklamada, insani malzemelerin bulunduğu mevcut stokların tükenmekte olduğu ifade edilerek hayati önem taşıyan insani yardım hizmetlerinin durma noktasına gelmesi nedeniyle en acil ihtiyaçlardan birinin yakıt olduğu belirtildi.

KIZILHAÇ VE SINIR TANIMAYAN DOKTORLAR: GAZZE'DEKİ MESLEKTAŞLARIMIZLA BAĞLANTIMIZ KESİLDİ

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC) Genel Sekreteri Jagan Chapagain, Gazze'deki meslektaşlarıyla iletişim kuramadıklarını söyledi. 

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Chapagain, "Elektrik kesintisi nedeniyle Gazze'deki meslektaşlarımızla bağlantımız kesildi. Filistin Kızılayı'nın acil tıbbi hizmetler sağlamaya devam edememesinden endişe duyuyoruz" dedi.

Chapagain, siviller, sağlık çalışanları ve tesislerin korunması çağrısında bulundu.

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) kuruluşu da Gazze'dek, sağlık görevlilerine ulaşamadıklarını duyurdu.

Açıklamada, "Gazze'deki durumdan derin endişe duyuyoruz. Sahadaki bazı Filistinli meslektaşlarımızla irtibatımızı kaybettik. Özellikle Şifa Hastanesi ve diğer sağlık tesislerine sığınan hastalar, sağlık personeli ve binlerce aile için endişeliyiz" denildi. 

KIZILAY: ENDİŞE İÇİNDEYİZ

Türk Kızılayı da Gazze'deki personeliyle iletişim kuramadığını belirterek acil ateşkes çağrısı yaptı.

Kızılay'ın açıklamasında "Gazze İçin Acil Çağrı! Üzülerek belirtmeliyiz ki, Gazze'deki yerel personelimizle iletişim kuramıyoruz. Maalesef hiçbir iletişim kanalı çalışmıyor ve tüm insani yardım çalışanları ile ilgili büyük bir endişe içindeyiz. İnsani yardım çalışanları, sağlık görevlileri ve siviller hedef olmamalıdır. BM Genel Kurulu'nda kabul edilen, Gazze'de 'acil, kalıcı ve sürekli bir insani ateşkes' çağrısına en kısa sürede uyulması gerekmektedir" ifadelerine yer verildi. (HABER MERKEZİ)