Filistin Sendikalar Federasyonu, İsrail’in Gazze’ye saldırı karşısında uluslararası sendikaları harekete geçirdi. Uluslararası sendikacılar, Ramallah’a giderek Filistin halkına desteklerini belirttiler. İngiliz İşçi Partisi İsrail’i desteklerken İngiliz Sendikaları Konfederasyonu, Filistin’e destek çağrısı yaptı. Gazze’deki sendika binaları hastaneye dönüştürüldü.
DİSK Uluslararası İlişkiler Dairesi Müdürü Kıvanç Eliaçık, İsrail’in Gazze’ye saldırısı karşısında Filistinli sendikacıların verdiği mücadele hakkında bilgi verdi. Kıvanç Eliaçık, geçtiğimiz hafta sonu Kadıköy TAKSAV’da (Toplumsal Araştırmalar, Kültür ve Sanat Vakfı) Ortadoğu’daki sendikal hareket ve Gazze’de yaşananlar hakkında bir sunum yaptı.
Kıvanç Eliaçık, önceki gün Cenevre’de Filistin Genel Sendikalar Federasyonu (PGFTU) Genel Sekreteri Shaher Saed’le görüştüğünü de belirterek ABD’nin Gazze’deki ateşkes önerisi ile ilgili olarak Filistin halkının görüşlerinin alınmadığını iletti.
DİSK uzmanı Eliaçık, 7 Ekim 2023 günü başlayan olaylarda içlerinde radikal İslamcı Hamas’ın da yer aldığı 10’dan fazla Filistinli örgütün İsrail’in işgaline karşı bir direniş başlattığını hatırlattı.
Kıvanç Eliaçık, “İsrail basını, bu olayları sadece Hamas’ın başlattığını öne sürdü. Oysaki Marksist eğilimli Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) ile birlikte sosyal demokrat El Fetih başta olmak üzere çok sayıda örgüt bu direnişin içinde yer alıyor. Filistin direnişi, yıllardır işgalci İsrail güçlerine karşı devam ediyor. 7 Ekim bunlardan sadece bir tanesi” diye konuştu.
Eliaçık,”Gazze’de Hamas daha fazla güçlü olmakla birlikte Filistin genelinde diğer örgütlerin de ağırlığı var. Hatta FHKC ve El Fetih’in Hamas’la belli anlaşmazlıkları söz konusu ancak bu son direnişi tüm örgütler sahipleniyor” dedi.
FİLİSTİN’E SENDİKAL DESTEK
Filistin Genel Sendikalar Federasyonu, İsrail’in saldırılarına karşı uluslararası sendikaları harekete geçirdi. Filistinli sendikacılar, soykırıma varan İsrail saldırılarını uluslararası sendikalara ve dünyaya anlatma çabasına girdiler.
DİSK Uluslararası İlişkiler Dairesi Müdürü Kıvanç Eliaçık’ın verdiği bilgiye göre, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) yöneticilerinden oluşan bir heyet, Batı Şeria ve Gazze’deki sendikalarla dayanışmalarını göstermek üzere Mayıs ayı sonunda Ramallah’a gitti. Bu sendikalar 150 ülkeden 200 milyondan fazla işçiyi temsil ediyor.
ITUC Genel Sekreteri Luc Triangle, “Bu zor günlerde Filistin Sendikalar Federasyonu ve üyeleriyle dayanışma içinde olduğumuzu ifade ediyoruz. Gazze halkının karşı karşıya olduğu ciddi insani krizden derin endişe duyuyoruz” dedi.
Adil ve kalıcı bir barış için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarının uygulanması gerektiğini hatırlatan Luc Triangle “Batı Şeria’daki işgalin sona erdirilmesi, ateşkesin sağlanması, tüm rehinelerin ve gözaltına alınan herkesin serbest bırakılması” gibi acil taleplerini sıraladı.
Heyetin açıklamasında, “On yıllardır süren işgal, Filistin halkını çaresiz bırakmış ve 7 Ekim’deki şiddet olayları için ortam yaratmıştır. O tarihten bu yana, aralarında çok sayıda masum çocuk, kadın ve erkeğin de bulunduğu on binlerce Filistinlinin öldürülmesi hiçbir şekilde kabul edilemez ve haklı gösterilemez” denildi.
Heyet, daha sonra Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ı da ziyaret etti.
SENDİKA BİNASINDAN HASTANE
DİSK uzmanı Eliaçık, İsrail’in saldırıları karşısında Gazze’de birçok hastanenin tahrip edildiğini, sağlam kalan sendika binalarının da hastaneye dönüştürüldüğünü söyledi.
Gazze’de birçok sendikacı ve işçi İsrail makamlarınca gözaltına alındı, Filistinli sendikalar bu kişilerin serbest bırakılması için de mücadele ediyor.
Bu arada AB’nin birçok ülkesinde olduğu gibi İngiltere’de de İngiliz İşçi Partisi, İsrail yanlısı bir tavır alırken İngiliz İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TUC) ise Filistin halkına destek çağrısı yaptı.
İsrail’deki kimi sendikacılar da Netanyahu Hükümeti’nin saldırısına destek veriyor.
Öte yandan Gazze’den sürülen Filistinlilerin bir bölümünün Türkiye’ye diğer bir bölümünün de Mısır’a mülteci olarak gönderilmesinin gündeme geldiği öne sürüldü. 500 bin dolayında Filistinli mültecinin Türkiye’ye gönderilmesi konusunda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Mısır ziyareti sırasında o ülkenin devlet başkanı Sisi ile görüştüğü iddia ediliyor. ABD ve İsrail’in böyle bir plan için maddi destek sağlayacağı da öne sürülenler arasında yer alıyor.
ORTADOĞU’DA SENDİKAL HAREKET
DİSK Uluslararası İlişkiler Dairesi Müdürü Kıvanç Eliaçık, Filistin konusundaki açıklamalarının yanı sıra yeni çıkardığı “Ortadoğu’da İşçiler ve Sendikal Hareket” isimli kitabı hakkında da bilgi verdi.
Toplantıda Birgün Gazetesi Yayın Koordinatörü İbrahim Varlı da moderatörlük (kolaylaştırıcılık) yaptı.
Kıvanç Eliaçık, Ortadoğu’daki sendikal mücadelenin öncelikle emperyalizme, İngiliz işgaline karşı verildiğini, ülkelerin bağımsızlığını kazandıktan sonra bu kez sendikaların devletten bağımsız olmak için çaba gösterdiklerini söyledi.
Tunus’taki sendikal mücadelenin ülkedeki diktatörlüğe son verdiği, önemli kazanımlar sağladığı ve Nobel Barış Ödülü’nü hak ettiği ifade edildi. Filistin’de güçlü bir sendikal hareket olduğu, Suriye’de ise devlet kontrolünde bir sendikacılık yapıldığı, Suudi Arabistan’da da sendikal faaliyetlerin yasaklandığı belirtildi.
Kıvanç Eliaçık, daha sonra da toplantıya katılanlara Ortadoğu ile ilgili kitabını imzaladı.