Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas Erdoğan ile bir araya geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daveti üzerine dün Ankara'ya gelen Filistin yönetimi lideri Mahmud Abbas, Cumhurbaşkanlığı'nda düzenlenen resmi törenle karşılandı.

Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 24 Temmuz Pazartesi günü Türkiye'ye gelen Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas'ı Cumhurbaşkanlığı'nda düzenlenen resmi törenle karşıladı. Törenin ardından Erdoğan ve Abbas ikili görüşme yaptı, iki liderin ortak basın toplantısının ardında resmi akşam yemeğine geçilecek.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas, Cumhurbaşkanlığı'ndaki baş başa görüşmenin ardından ortak basın toplantısında konuştu. Bugünkü görüşmelerde Filistin'deki gelişmeleri ayrıntılı şekilde ele aldıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İlişkilerimizin daha da geliştirilmesine yönelik atılabilecek adımları, ikili görüşmemizde, heyetler arası görüşmelerde değerlendirme imkanımız oldu. Filistin devletinin kapasitesinin güçlendirilmesine, Filistin halkının mevcut koşullarının iyileştirilmesine desteğimizi teyit ettik" ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN: BÖLGEDE BARIŞIN TEK YOLU İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM

"Filistin meselesinin uzun bir süredir uluslararası toplumun gündeminde hak ettiği ilgiyi toplamadığı, toplayamadığı bir vakadır" değerlendirmesinde bulunna Erdoğan, şöyle konuştu:

"Başta Birleşmiş Milletler olmak üzere uluslararası camianın Filistin meselesine güçlü şekilde angaje olması mühimdir. Türkiye olarak Filistin halkıyla dayanışmamızı, Filistin davasına desteğimizi en güçlü şekilde sürdürüyoruz, sürdüreceğiz.

Filistin'deki gelişmeleri bu minvalde yakından takip ediyoruz. Gün geçtikçe artan can kayıplarından, yıkımlardan, yasa dışı yerleşimlerin genişletilmesinden ve yerleşimci şiddetinden derin endişe duyuyoruz. Bu vesileyle hayatını kaybeden Filistinli kardeşlerimize bir kez daha Allah'tan rahmet, Filistin devleti ve halkına baş sağlığı diliyorum. Bölgede adil ve kalıcı bir barışın tek yolu, iki devletli çözüm vizyonunu savunmaktan geçmektedir. Mescid-i Aksa başta olmak üzere kutsal mekanların tarihi statükosunun değiştirilmesine yönelik eylemleri de kabul etmemiz mümkün değildir. Filistinli kardeşlerimiz arasındaki birlik ve uzlaşı bu süreçteki temel unsurlardan biridir. Bu alanda üzerimize düşen her türlü desteği sağlamaya hazır olduğumuzu değerli kardeşimle bir kez daha paylaştım."

'BAĞIMSIZ FİLİSTİN'İN KURULMASI BARIŞ VE İSTİKRAR İÇİN ŞART'

İkili ilişkilerin yanı sıra bölgesel gelişmeleri de görüştüklerini bildiren Erdoğan, "Filistin davasını en güçlü şekilde savunmaya, Filistin halkının güvenliğini ve refahını artırmaya yönelik her gayreti tüm gücümüzle desteklemeye devam edeceğiz. Birleşmiş Milletler parametreleri temelinde 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasının tüm bölgemizin barış ve istikrarı için bir şart olduğunu ifade etmek istiyorum. Buradan tüm Filistin halkına ve Ramallah'ta bir meydana adımın verilmiş olmasından duyduğum memnuniyeti de özellikle ifade etmek istiyorum" dedi.

ABBAS: HAKLARIMIZI KORUMAK İÇİN GEREKLİ ÇABAYI GÖSTERİYORUZ

Ortak basın toplantısında konuşan Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas da "Türkiye'nin Filistin halkına verdiği desteğe ve Kudüs'ü savunarak halkın özgürlüğünü ve bağımsızlığını kazanması yönündeki desteklerine önem veriyoruz" açıklamasında bulundu.

Abbas, Erdoğan ile görüşmelerinde iki ülke ilişkilerinin daha da gelişmesi bağlamında neler yapılabileceğini görüştüklerini kaydederek "İlişkilerimiz her daim gelişme kaydetmektedir. İki ülke arasında bakanlar düzeyindeki toplantıların devam etmesi, yine Filistin Yatırım Fonu'yla, Türkiye'deki girişimcilerin katkısıyla, Cenin Organize Sanayi Bölgesi'nin yakında faaliyete geçecek olmasından da mutlu olduğumuzu ifade etmek isterim" dedi.

İsrail'e ilişkin de konuşan Mahmud Abbas, "İsrail hükümeti aşırı sağcı ve radikal tutumuyla tüm barışçıl girişimleri baltalamaya çalışmaktadır. Irkçı ve tamamen sömürgeye dayalı yaklaşımıyla birlikte bu sürece zarar verdiği gibi şimdiye kadar vermiş olduğu sözlerini de yerine getirmemiştir. Bu sözlerin en sonuncusu da Akabe ve Şarm el-Şeyh'te uzlaşmaya varılan anlaşmalardır. İsrail işgali daha da güçlendirmek adına birçok girişimlere de devam etmektedir. Filistinliler olarak haklı, meşru haklarımızı koruyabilmek için de gerekli çabalarımızı yapmaktayız" ifadelerini kullandı.

'YAKLAŞIK 1000 KARARIN HİÇBİRİ UYGULAMAYA GEÇMEDİ'

Abbas, uluslararası toplumun Filistin halkına işlenen suçlara kayıtsız kaldığını aktararak, BM tarafından alınan yaklaşık 1000 kararın hiçbirinin uygulamaya geçmediğini vurguladı. Abbas, BM'nin Nekbe'yi tanımasının önemli olduğunu anımsatarak, bu bağlamda her yılın 15 Mayıs'ında Nekbe'yi anmak ve bunu sürdürmek gerektiğini kaydetti.

BM Genel Kurulu'nun Uluslararası Adalet Divanı'ndan İsrail işgaliyle ilgili görüş istediğini ve Türkiye'nin ilgili mahkemeye yazılı görüş sunarak raporunu beyan ettiğini aktaran Abbas, Filistinli oluşumların mütevelli heyetlerini bir araya getirerek Kahire'de tekrar ulusal uzlaşıyı yerine getirmek için girişimde bulunduklarını söyledi.

Abbas, amaçlarının Filistin halkını ve topraklarını tehdit eden her türlü sıkıntının ve zorluğun ortadan kaldırılması olduğunu belirterek, "Sizlere, Türk devletine ve kıymetli Türk halkına, Filistin davasının ve halkının yanında yer aldığınız için minnettarlığımızı ifade ediyoruz" dedi. (DIŞ HABERLER)