Filiz Kerestecioğlu: Teklifle kanun yapım süreci baypas edildi

HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, AK Parti ve MHP’nin hazırladığı, seçim ittifakıyla ilgili tasarıyı ve hazırlanış sürecini eleştirdi. Kerestecioğlu, "Kanun yapım sürecinin baypas edildiğini ve parlamentonun çoğunluk oligarşisiyle bir tür noter mercii olarak işletilmek istendiğini görüyoruz" şeklinde konuştu.

Abone ol

DUVAR - TBMM Genel Kurulu'nda konuşan HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, AK Parti ve MHP tarafından hazırlanan seçim ittifakıyla ilgili kanun teklifiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Kanun tasarısının diğer partilere danışılmadan hazırlandığını belirten Kerestecioğlu, "Diğer hiçbir partiye danışmadan çoğunluğa güvenerek bir yasa hazırlayıp tüm Türkiye'ye bunu dayatmak artık demokrasiyi ve uzlaşı, istişare siyasetini tamamen terk ettiğinizin bir göstergesidir" dedi.

Tasarının hazırlanış sürecini eleştiren Kerestecioğlu, "Önümüze getirilen teklifle bir kez daha kanun yapım sürecinin baypas edildiğini ve parlamentonun çoğunluk oligarşisiyle bir tür noter mercii olarak işletilmek istendiğini görüyoruz" diye konuştu.

'PARTİLERİN SANDIK KURULU BELİRLEME HAKKI ELİNDEN ALINACAK'

Teklifle mühürsüz zarf ve oy pusulalarının geçerli sayılacağını söyleyen Kerestecioğlu, "Bunun dışında, teklifte açık, eşit, denetlenebilir ve demokratik seçim ilkelerini ortadan kaldıran çok sayıda düzenleme var. Bunlardan biri, iktidarın emrinde olan ve maalesef AKP il başkanları gibi davranan valilere sandık birleştirme ve taşıma yetkisinin verilmesi" ifadelerini kullandı.

Sandık kurulu başkanlarına kamu görevlilerinin atanacağını belirten Filiz Kerestecioğlu, şöyle devam etti:

"Bu, seçimlerin asli öznesi olan siyasi partilerin sandık kurulu belirleme haklarının ellerinden alınmasıdır. Bunun amacı açıkça sandık kurullarında çoğunluğu elde ederek aslında her türlü kararın iktidarın lehine sonuçlandırılmak istenmesidir.

Oy pusulasında ittifak bölümünün geniş, belirli bir alanı kapsayacak olması, seçmen davranışını psikolojik olarak etkileyecek olması, bu bölümde oy verme ve hesaplama usulünün farklı olması yine eşitlik ilkesinin ihlalidir. Yani gerçekten bütün düzenlemeler artık oyların hesaplanmasının AKP-MHP ittifakının hanesine yazılacak şekilde olmasına yönelik tasarlanmıştır." (HABER MERKEZİ)