Filiz Saraç: Çoklu baronun kaldırılması için mücadele edeceğiz

İstanbul Baro Başkan Adayı Filiz Saraç, "Çoklu baro bir dayatmadır. Çoklu baronun kaldırılması için mücadeleye devam edeceğiz" dedi.

Abone ol

DUVAR - Dünyanın en büyük barosu olan İstanbul Barosu hafta sonu Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenecek Genel Kurul ile yeni başkan ve yönetimini belirleyecek. Dokuz avukat grubundan adaylar baro başkanlığı için yarışacak. 51 bin 352 kişinin oy kullanacağı düşünülen baronun başkan adayları şöyle: 

- Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu adayı Filiz Saraç

- İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi ve Önce Avukat Grubu'nun adayı Avukat Elif Görgülü 

- Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu Yükseliş Hareketi adayı olan Hasan Kılıç

- Bağımsız Avukatlar Grubu'nun adayı Gülden Sönmez

- Avukat Hakları Grubu'nun adayı Mustafa Gökhan Ahi

- İstanbul Avukatlar Birliği adına Metin Uracin

- Avukat Mert Er Karagülle

- Milliyetçi Avukatlar Grubu adına Hakan Çatak

- Genç Hukuk Hareketi'nden Türkan Kara

İstanbul Barosu seçimi öncesinde adaylarla görüştük. Söz sırası Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu'nun adayı Filiz Saraç'ta...

'32 YILDIR SAVUNMA GÖREVİ YAPIYORUM'

Baro başkanlığına neden aday oldunuz?

Çok çalışarak ve tüm meslektaşlarımla mesleği ve meslektaşı ileriye taşımak, mesleğe hak ettiği saygınlığı kazandırmak hedefimiz. Avukatların kendilerini ait hissettiği etkin baroyu hep birlikte yaratmak istiyoruz. İstanbul Barosu’nda 144 yıldan beri kadın başkan yok. 144 yıldır eşitlik de dahil olmak üzere, insan hakları mücadelesi veren bir meslek örgütüyüz, ama hiç kadın başkan çıkarmamışız; bu bir çelişki. Üstelik şu anda İstanbul Baromuzda kadın avukat sayısı erkek avukat sayısından fazla. Adliye koridorlarında 32 yıldır meslektaşlarımla birlikte savunma görevi yapıyorum. İstanbul Barosu’nda Yönetim Kurulu Üyeliği, Genel Sekreterlik dahil çeşitli görevlerde bulundum. 2017-2021 döneminde TBB Yönetim Kurulu Üyeliği yaptım ve bu süreçte çoklu baroya ve temsilde adaletsizliğe karşı mücadelede yer aldım. Başkan adayını ve Yönetim, Disiplin ve Denetim Kurullarının adaylarını demokratik bir şekilde önseçim ile belirleyen Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu’nun İstanbul Barosu Başkan adayıyım. Kadın adaylara ağırlık veren, geçmişin deneyimi ile gençliğin vizyon ve dinamizmini bir araya getiren bir grubuz. Sorunları biliyoruz. Baro başkanlığını yönetmek değil, meslektaşlarımızla birlikte üretmek olarak tanımlıyorum.

'HAKSIZ SÖYLEMLER AVUKATLARA ŞİDDETİ ARTIRIYOR'

Şu an Türkiye’de yargının bulunduğu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz? Yargının sorunları sizce nelerdir?

Demokrasinin ölçütü insan haklarına ve hukuk devletine saygıdır. Hukuk devletinde ise yargı bağımsızlığı olmazsa olmazdır. Bağımsız yargı, toplumda adalet duygusunu sağlar. Yargıya güven ve adil yargılanma; parlamenter bir sistemin varlığını gerektirir. Kuvvetler ayrılığının güçlü bir şekilde uygulanması gerekir. Hakim ve savcılar siyasi iradeden bağımsız karar verebilmeli, bu bağımsızlık yasal düzenlemeyle güvence altına alınmalı. Bağımsızlığı sağlamak için Hakim ve Savcılar Kurulu’nun yapısının düzeltilmesi gerektiği söylenir, ancak siyasi iktidar hiçbir zaman bunu yapmaya yanaşmamıştır. Siyasi erk hak mücadelesi veren avukatların güçlenmesini istememekte. Adalete erişimde avukatların rolünü kavramamakta ısrarcıdır. Şiddet toplumsal bir sorun olduğu gibi avukatlık mesleğinin saygınlığına yapılan her saldırı, siyasi iktidarca kullanılan haksız söylemler avukatlara şiddeti arttırıyor. Avukatsız savunma isteyen anlayış ve ekonomik zorluklar genç meslektaşlarımızın geleceğe dair umutlarını yitirmesine neden oluyor. Ancak biz genç meslektaşlarımızın sayısal gücü, vizyonu ve enerjileri ile meslek ve meslektaşlarımızın sorunlarını çözmekte kararlıyız.

'SGK PRİMLERİNİN DEVLET TARAFINDAN ÖDENMESİ İÇİN ÇALIŞMALAR YAPACAĞIZ'

Stajyer avukatlarla ilgili bir çalışmanız var mı?

İstanbul Baromuzda yaklaşık 57 bin meslektaşımız bulunmakta. Stajyer avukatlarımızın sayısı da yaklaşık 6 bindir. Stajyer avukatların ekonomik ve sosyal durumlarının iyileştirilmesi önceliklerimizdendir. 6 aylık adliye staj süresi boyunca Adalet Bakanlığı’nın TBB’ye ayıracağı ödenekten stajyer avukatlara asgari ücretten az olmamak üzere ücret ödemesi ve sosyal güvenlik primlerinin devlet tarafından karşılanması için çalışacağız. İkinci 6 aylık dönemde avukat yanında geçen staj döneminin çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve bu dönemin sosyal güvenlik primlerinin devlet tarafından ödenmesi için çalışmalar yapacağız.

Stajyerlere verilen kredinin geri ödemesiz olması için çalışacağız. Tüm staj süresi boyunca Adalet Bakanlığı’ndan ücret ödenmesi için mücadele edeceğiz. Stajyer avukatların ve eğitmenlerin ulaşım sorunlarının ve zaman kaybının giderilmesi için staj eğitim merkezi faaliyetlerinin adliye bölgelerinde yürütülmesini sağlayacağız. Ulaşım, kültürel ve sanatsal faaliyetlerde indirim vb. hakların stajyer ve genç avukatlara tanınması için çalışacağız.

'ÇOKLU BARO BİR DAYATMA'

Çoklu baro tartışmaları devam ediyor. İstanbul ve Ankara’da iki baro var. Bu konudaki görüşleriniz neler?

Aslında çoklu baroların kurulmaya çalışılması siyasi iktidarın baroların bağımsızlığından duyduğu rahatsızlığın sonucudur. Çoklu baro bir dayatmadır. Çoklu Baro, Baroların bölünmesi, savunmanın ve avukatların bölünmesidir. Kabul etmedik ve etmeyeceğiz. TBB Yönetim Kurulu Üyesi olduğum dönemde de çoklu baroya ve temsilde adaletsizliğe karşı mücadelede meslektaşlarımızla birlikte mücadele verdik. Çoklu baronun kaldırılması için mücadeleye devam edeceğiz.

SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ...

İstanbul Barosu’na başkan olursanız avukatların hangi sorunlarını dile getirmekte ısrar edeceksiniz?

Yargı sisteminde hak mücadelesini öncelikle avukatlar vermektedir. Bütün meslektaşlarımızın, özellikle de genç meslektaşlarımızın ekonomik ve sosyal zorluklarının aşılması konusunda etkin olacağız. Şubat ayından bu yana plan ve projelerimizi, geleceği inşa edecek genç avukatlarımızla ve stajyer avukatlarımızla birlikte hazırladık ve birlikte hayata geçireceğiz. Etkin Baro, güçlü avukat hedefimiz. Avukatların ofislerinde her gün şiddet mağdurları için bireysel mesleki mücadele verdiklerini, avukatlık mesleğini aktif yapan biri olarak biliyorum. Mağduru kimi zaman meslektaşlarımız da olan ve ülkemizde gittikçe artan şiddet sarmalının kalkması yolunda, bu mücadeleyi tüm meslektaşlarımızla omuz omuza yükseltmek ve genişletmek için çaba sarf edeceğiz. Genç avukat sayısından yakınmayacak, genç avukat meslektaşlarımızın gücünü mesleğin gücüne dönüştüreceğiz. Geçmişin deneyimi ile gençliğin vizyon ve dinamizmini bir araya getireceğiz.

İstanbul Barosu gibi köklü ve büyük bir yapının organizasyonunu doğru bir biçimde gerçekleştireceğiz. Her bir meslektaşımızı ilgi alanlarına göre yönlendirerek, meslek ve meslektaş için hedefler koyarak beraber yürüyeceğiz. Baroyu her zaman ve her yerde yanında hissetmeleri için çalışacağız. Hedefimiz; mesleğimizin saygınlığını artırmak ve meslektaşlarımızı hak ettikleri ekonomik ve sosyal konuma eriştirmektir. Adliyelerin yönetiminde söz sahibi olacağız. CMK ücret tarifesinin arttırılması ve uzlaştırmacıların avukatlardan oluşması için mücadele vereceğiz. Son dönemde özellikle artan avukata yönelik şiddetin önlenmesi için etkin bir mücadele sürdüreceğiz. Haciz, keşif ve benzeri görev mahallerinde kolluk kuvvetinin eşlik etmesi zorunluluğunun getirilmesi ve adli kolluk biriminin kurulması için çalışacağız. İcra Dairelerinde yaşanan sorunlara çözümler üreteceğiz. CMK, Adli Yardım, AHM, Bölge Temsilcilikleri, Avukat Destek Birimleri, Avukat Sosyal Destek Merkezi, Gönüllü ve Kadrolu Nöbetçilerin entegre çalışacağı, avukatların her türlü bilgi ve destek ihtiyacına 7/24 cevap verecek ve meslektaşların yanında derhal yer almalarını daha etkin ve hızlı hale getirecek örgütlenme ve teknik imkanları sağlayacağız.

0-10 yıl kıdeme sahip meslektaşlarımızın öncelikli olacağı avukatlara özel iş merkezlerini organize edeceğiz. Genç avukat meslektaşlarımızın vergi ve sosyal güvenlik prim ödemelerinin 5 yıla kadar muaf tutulması, 5 yıldan 10 yıla kadar da yüzde 50 indirimli olması için çalışma yürüteceğiz. Yine genç meslektaşlarımızın ilk iki yıl Baro aidatı ödememesinin için yasa değişikliği önerisinde bulunacağız. Tüm stajyer avukatların ve avukatların gün boyunca mesleğini yaparken çok uygun fiyatlarla sağlıklı, temiz ve kaliteli yemek yiyebilmesi için; öncelikle üç büyük adliye yakınında olmak üzere üç Baro restoranı açacağız. Kamu avukatlarının özlük haklarının ve tüm bağlı çalışan avukatların çalışma koşullarının iyileştirilmesi için mücadele edeceğiz. Bu alandaki belirsizliğin giderilmesi için avukatların bağlı çalışmalarına yönelik (ücret, sosyal güvenlik, mesai, meslek içi eğitim, baro aidatı vb.) ilke kararları alacağız. Baro saati uygulaması ile, her hafta belli gün ve saatte baro başkanı veya yönetim kurulu üyeleri, meslektaşlarımız ile online görüşme yaparak şikayetleri, önerileri, ve projeleri konusunda görüş alışverişinde bulunacak.
İstanbul Sözleşmesi’nden ve kadın hakları mücadelesinden vazgeçmeyeceğiz. Çocuk hakları ve engelli hakları için mücadele vereceğiz.

Türkiye Barolar Birliği’nin eski Başkanı Metin Feyzioğlu Lefkoşa Büyükelçiliği’ne atandı. Yapılan bu atamayı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Feyzioğlu’nun çizgi değişikliği sonrasında kendisini istifaya davet etmiştik. Bu duruşumuzdaki haklılık siyasi iktidarın kendisine verdiği mükafatla ortaya çıkmıştır. Şimdi Lefkoşa düşünsün...

'TEVKİL İÇİN KOMİSYON KURACAĞIZ'

Avukat mesleğinde tartışma konusu olan bazı konular var. Bunlardan biri de tevkil (birini kendisine vekil etme) konusu. Çoğu avukat yerine başka bir avukatı göndererek iş yaptırıyor. Bunun karşılığında ise çok düşük ücretler ödeniyor. Binlerce avukat da bunu bir gelir kapısına dönüştürmüş durumda. Tevkil konusuna nasıl bakıyorsunuz, baro başkanı olursanız bu konuyu kurumsallaştırma gibi bir çalışmanız olur mu?

Tevkil konusu yaygınlaştığı için bu konudaki çıkan sorunlara yanıt verecek şekilde belirlilik kazandırma ihtiyacı doğmuştur. Seçilmemiz halinde tevkil yolu ile çalışma sisteminin kurallarına ilişkin çalışma yapmak üzere bir komisyon oluşturacağız.